Yasaklı belediyeci Şükrü Karatape, 10 yıl sonra 'toplum beni test etsin' diye siyasete döndü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasındaki bir konuşması sebebi ile siyasi yasaklı konuma gelen ve 2002 yılında yasağı kalkan Doç.Dr. Şükrü Karatepe, AKP'den milletvekilliğine aday olarak yeniden aktif siyasete dönme kararı aldı. Karatepe, ?Benim mağduriyetim ya da sakıncalılığım varsa, bunun test edilmesinin, ne kadar sakıncalı olduğunun görülmesinin yolu yine siyaset yapmamdır diye düşünüyorum. Normal zeminlerde inandığım, bildiğim, sivil, demokratik, devletimizin temel siyasi rejimlerinin hassasiyetlerine riayet ederek, kendimi kanıtlamak ve ülkeme hizmet etmek istiyorum? dedi.

Büyükşehir eski Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, AKP Kayseri milletvekilliği aday adaylığını açıklamak için Kayseri Hilton Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. Karatepe, ?Yeniden aktif siyasete döndüm? derken, 1994 yerel seçimlerinde bir grup arkadaşı ile birlikte hareket ettiğini ve belediye başkanı seçildiğini, 1998 yılında ise siyasi yasağı nedeniyle bu görevi bıraktığını anımsattı.

Siyasi yasağına karşın, siyasetin hep içinde olduğunu anlatan Şükrü Karatepe, siyasetten uzak kaldığı dönemde neler yaptığını şöyle anlattı:

?Siyaset yapmam, bir siyasi partide bulunmama sınırlama getirilse de hiçbir zaman siyasetin dışında kalmadım. 1998 yılında parti içinde başlayan ?yenilikçi hareket' içinde yer aldım, arkadaşlarla birlikte Anadolu'yu dolaştım. ?Mutfakta' yer alarak yazılı metinleri, Abdullah Gül'ün konuşmalarını hazırladım. Daha sonra AKP'nin kuruluş hareketin içinde yer alarak Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül'le birlikte Anadolu'yu dolaştım, parti tüzüğünün, seçim bildirgesinin hazırlanmasında aktif görev aldım. Hatta, seçim bildirgesinin giriş felsefi bölümünü ben hazırladım. 2002 Şubat ayında Recep Tayyip Erodğan beyle birlikte benim de siyasi yasağım kalktı.

AKP'de halen ?Parti Genel Merkezi Danışma Kurulu üyeliği' ve ?Başbakanlık Kamu Yönetim Reform Yasaları'nın hazırlanmasında görev aldığını, kamu yönetim reformlarının hazırlanmasına katıldığını belirten Kartepe, adaylık kararını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e danışarak are ederek aldığını söyledi.

?BENİ TEST ETSİNLER?

Karatepe, gazetecilerin, siyasi yasaklı olduğu dönemin siyasi yaşamına nasıl yansıdığına ilişkin bir soru üzerine büyük bir yanlışlık yaptığını düşünmediğini söyledi. Şükrü Karatepe, bir süreç yaşandığını, kendisiyle ilgili önyargısı olan, suçlu olduğuma inanan arkadaş ya da çevrelerin bile kendisine ?Bir süreç oldu, onun kurbanı oldunuz, hak etmediniz' dediklerini anlatarak şöyle konuştu:

?Bu sürede siyasi yasaklı oldum ama ondan sonra 10 yıl geçti. Benim gibi kusuru olmayan Kayseri'nin önde gelen siyasetçisi, ülke çapında temsilcisi, Abdullah Gül ve bir sürü insan mağdur oldu. Onlar da bir bakıma, sakıncalı görüldüler. Türkiye'de politika böyle yapılıyor. Bu tür ürkütme, şantaj, korkutmalardan kaçmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Tam tersine bu tür tehditler karşısında bütünleşip, omuz omuza vermenin ve mantıklı olarak, millete güvenerek, demokratik yöntemlerden taviz vermeden, devletin temel ilkelerine bağlı olarak meşru zeminde siyaset yaparak mağduriyetlerin aşılacağına inanıyorum. Mağduriyetim ya da sakıncalılığım varsa, bunun test edilmesinin yolu yine siyaset yapmamdır. Daha önce de çok önemli, değerli siyaset adamlarının başına da benim başıma gelenler gelmiş, tekrar siyasete dönmüş ve kendilerini kanıtlamışlar. Ben de bu imkanı kullanmak, benimle ilgili, varsa kaygısı onlara kendimi göstermek istiyorum. Özel bir gayret içine girmeyeceğim. Ama, normal zeminlerde inandığım, bildiğim, sivil, demokratik, devletimizin temel siyasi rejimlerinin hassasiyetlerine riayet ederek, kendimi kanıtlamak ve ülkeme hizmet etmek istiyorum.?

Karatepe, muhalefetteki CHP'nin toplumu germe politikasının da toplum tarafından dikkate alınacağını, bu partinin kutuplaşma yaratmaya hakkı olmadığını söyledi. Kararını, Babşabakan Recep Teyyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e danışarak verdiğini belirten Karatepe, ?Başvurumu yaptım. Kaçıncı sıradan aday gösterirlerse orada çalışırım. Kayseri'yi bilemiyorum ama ülke genelinde AKP'nin milletvekilleri adaylıkta büyük ölçüde korunacaktır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber