Sırtında sopa karnında sıpa istemeyen okusun

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 19 Mayıs 2007 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL - Hâkim Mustafa Durmuş bunu öngörmüş müydü bilinmez, ancak 20 yıl önce Çankırı'da gördüğü bir davada, mahkeme kararı olarak tutanaklara da geçen sözüyle Türk kadın hareketi tarihine geçmeyi başarmıştı.

"Kadının sırtından sopa, karnından sıpa eksik edilmez" buyuran hâkimin sözlerinin basına yansıması üzerine 17 Mayıs 1987 günü İstanbul Yoğurtçu Parkı'nda bir araya gelen 1000'i aşkın kadın ve onlara sessizce destek veren erkekler, Türkiye'de dayağa karşı ilk mitingi gerçekleştirdi. Yoğurtçu Parkı'ndaki miting 12 Eylül sonrasının ilk 'yasal' kitle gösterisi de olmuştu.

'Bağır sesini herkes duysun' diyen kadınlar, yarın, Yoğurtçu mitinginden yaklaşık 20 yıl sonra yeniden buluşacak. Bu kez buluşma yeri Maçka Demokrasi Parkı. 12.00'de başlayacak şenliğe aralarında Mor Çatı, Pazartesi Dergisi ve Amargi'nin de yer aldığı 50'yi aşkın kuruluş destek veriyor.

Mor Çatı gönüllüsü Ülfet Taylı, Yoğurtçu Mitingi ve ardından başlayan gelişmeleri değerlendirdi: "Dayak kapalı kapılar ardında yaşanıyordu, 'Kocandır, döver de sever de' deniliyordu. Kadınların öfkesi kampanyada açığa çıktı. 20 yılda erkek şiddetine karşı mücadelede önemli mesafe kat ettik. Feminist söylemler bazı siyasetçiler tarafından sulandırılsa da yasalara girdi. Ama erkek şiddeti sürüyor. Aile içi şiddetin eğitimle çözülebilir olduğu yönünde algılamalar var. Oysa erkeğin kadın üzerindeki iktidarı sürdükçe, erkekler bundan çıkar sağladıkça, bu sorun eğitimle çözülemez. Feministlerin sözünü yeniden duyulur hale getirmek bu noktada önemli. Erkek şiddetine karşı mücadelenin feministler açısından da birleştirici bir gücü var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber