Polonya'daki özel üniversite 6 aydır YÖK'ten denklik şartını öğrenemedi!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Mayıs 2007 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yurtdışından alınan diplomaların denklik şartlarını ağırlaştıran Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tanınırlık talebinde bulunan yabancı üniversitelere cevap bile vermiyor.

Altı aydır YÖK'ten sadece 'tanınırlık şartlarını' öğrenmek isteyen Polonya'nın Lazarski Scholl of Commerce and Law Üniversitesi'nin yaşadıkları, kurumun çıkardığı zorlukların sadece ülke vatandaşları ile sınırlı kalmadığını ortaya koydu. Türkiye'deki temsilciliği aracılığıyla Aralık 2006'dan itibaren YÖK'e 30'a yakın yazılı başvuruda bulunan, 50'yi aşkın da telefon görüşmesi yapan Polonya üniversitesi temsilcilerine, olumlu veya olumsuz tek bir cevap gelmedi. Başvurularını 'Bilgi Edinme Yasası'yla da irtibatlandıran üniversitenin Türkiye temsilcisi Şenay Savur, yaşananları üniversiteye anlatmakta güçlük çektiğini söyledi. YÖK yönetmeliği, bilimsel özgürlüğü kısıtlayacağı için akademisyenler tarafından da ağır bir şekilde eleştiriliyor. Newsweek dergisi tarafından 2004 ve 2006 yılında Polonya'nın en iyi özel üniversitesi seçilen okul, YÖK'ten yabancı bir üniversitenin tanınırlık şartlarını öğrenmek istedi. Bu amaçla 18 Aralık 2006'da YÖK'ün Polonya masasına faks ile yazılı başvuru yapıldı. Yazıda, Polonya üniversitesine öğrenci gönderileceği; fakat tanınırlık şartlarının bilinmediği belirtildi. Okulun 7 binin üzerinde öğrencisi ve 12 bin mezunuyla ülkenin en büyük özel üniversitelerinden biri olduğu da başvuruda hatırlatıldı. Öğrencilerin derslerden alacağı kredilerin Avrupa Kredi Transfer Sistemi ile değerlendirildiği bilgisine de yer verilen faksa YÖK'ten cevap gelmedi. Bunun üzerine temsilci Şenay Savur, haftada 2 kez aynı faksı göndermeye devam etti. Bu süreç 28 Şubat 2007'ye kadar 23 kere tekrarlandı. Ayrıca 50'yi aşkın telefon görüşmesinde de başvurularına cevap istedi. 'Bilgi Edinme Yasası'ndan da istifade eden Savur'a YÖK tarafından olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmedi.

Durumu değerlendiren Şenay Savur, "Bize önce 'siz değil, üniversite başvuracak' dediler. Daha sonra üniversitenin Türkiye'deki temsilciliği olduğumuzu ve sadece tanınırlık için gerekli şartları talep ettiğimizi söyledik. O zaman 'tamam' dediler. Fakat yine bir netice alamadık." açıklamasını yaptı. Söz konusu üniversitenin Avrupa'da çok iyi tanındığını anlatan Savur, "Okul birçok kez Polonya'da en iyi özel üniversite unvanını aldı. Üniversite yönetimi Türkiye ile eğitim alanında işbirliği yapma konusunda istekli. Altı aydır cevap alamayınca üniversiteye durumu izah etmekte zorlanıyoruz." ifadesini kullandı. Okul yetkilisi Ola Wlodarczyk de Savur'a gönderdiği mesajda yaşadığı şoku dile getirmiş. Wlodarczyk, mesajında, "Öğrencilerimizi temin ettiğimiz ülkelerde YÖK'e benzer kuruluşlar yok. Türkiye'den başka ülkelerden herhangi bir akreditasyon aramadık. Türkiye kendi ulusal acenteleri tarafından akredite edilmeye önem veren tek ülke." demiş.

YÖK yetkilileri ise kurumun yurtdışında bir üniversiteyi tanıyıp tanımadığını öğrenmek isteyenlerin normal postayla gönderilmiş yazılı dilekçe ile başvuru yapması gerektiğini söyledi. YÖK'e göre, bunun dışındaki iletişim araçlarının bir anlamı yok. Kurum, başvuruya aynı şekilde postayla cevap veriyor. Fakat bunun için süre vermiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber