Yükselen enflasyon ve faiz borsayı vurdu

Merkez Bankası'nın faiz artışı ve devamında artış olacağı yönündeki beklenti, piyasaları olumsuz etkiledi. Yılın en kötü performansını sergileyen Borsa İstanbul 100, yüksek enflasyonla birlikte ikinci bir etki altına girdi ve işlem gören hisse oranları yüzde 17'lere kadar düştü

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 06 Haziran 2018 08:40, Son Güncelleme : 06 Haziran 2018 08:57
Yükselen enflasyon ve faiz borsayı vurdu

Piyasalar şu sıralar oldukça hareketli. Kurun yukarı yönlü hareketi ve bunu önlemek için atılan faiz adımları bu sefer borsayı etkiledi. BIST 100 Endeksi içerisinde 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinden işlem gören hisselerin oranının yüzde 17 civarına inmesiyle birlikte, göstergenin teknik hızında yavaşlama görüldü. Bu durum, BIST 100'ü, Çek, Bahreyn ve Dubai göstergeleriyle birlikte küresel piyasaların en zayıf hisse senedi endekslerinden biri yapıyor. Endeks içerisinde 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinden işlem gören hisselerin sayısı, yaklaşık 2 yılın en düşüğüne yakın seyrediyor. BIST 100, bu yıl gerçekleştirdiği yaklaşık yüzde 15'lik düşüş ile küresel çapta en kötü performansı sergileyen hisse göstergesi koltuğuna oturuyor. Bu düşüşün en büyük sebebi ise faiz artışı ve bunun devamının geleceğinin beklentisi. Borsanın rakibi olarak görülen faiz, piyasaları açıkçası vurdu. Bunun üzerine birde yüksek enflasyon eklenince bu ikili borsayı olumsuz etkiledi.

Öte yandan Borsa İstanbul tarafından yayınlanan Mayıs ayı sonu itibariyle yabancı yatırımcıların yaptıkları hisse senedi alış ve satış işlemlerine ilişkin rakamlar incelendiğinde yabancı yatırımcıların ilgili dönemde 137.77 milyon USD'lik net satım gerçekleştirdikleri görüldü. Hisse bazında yabancı yatırımcıların yaptıkları işlem verileri detaylandırılacak olursa yabancı yatırımcılar Mayıs ayında BİST'te 12.11 milyar USD alım, 12.24 milyar USD satım gerçekleştirdikleri görülüyor. 2017 yılı Mayıs döneminde ise yabancı yatırımcılar 151.65 milyon USD'lik net alım gerçekleştirdiler.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) Salı günkü açıklamasına göre, gelişen piyasalardan yerleşik olmayan fon çıkışları, Mayıs ayında hızlanarak 12.3 milyar dolara ulaştı. Kurum tarafından yazılan notta, söz konusu çıkışlarda, bünyesel yerel zorluklar, ABD'nin gümrük vergisi tehditlerini yenilemesi ve Avrupa'daki siyasi belirsizlik gibi unsurların bileşiminin etkili olduğu kaydedildi. Nisan ayında gerçekleşen fon çıkışları ise 300 milyon dolar seviyesindeydi. Mayıs ayında gerçekleşen fon çıkışları, 8 milyar dolar ile Asya gelişen piyasalarında yoğunlaştı. Bunu, Afrika ve Orta Doğu takip etti.

TÜRKİYE GELİŞEN ÜLKELERİN NEGATİF TARAFINDA

Berenberg Ekonomisti Florian Hense Bloomberg HT'de katıldığı bir televizyon programında orta vadede gelişen ve gelişmiş piyasalar için görünümün olumlu olduğunu söyledi. Hense "Ticaret savaşları, yüksek petrol fiyatları gibi konular gelişen piyasaları etkiliyor ancak orta vadede gelişmiş ve gelişen piyasalar için görünüm oldukça olumlu. Ekonomik yapısallar önümüzdeki 2-3 yılda tabiri caizse bir 'tökezleme' olabileceğini gösteriyor ama hala fırsatlar var" dedi. Türkiye'nin gelişen ülkelerin negatif tarafında olduğunu belirten Hense "ABD'de faiz artışı Türkiye'yi daha fazla etkileyecektir. Eğer Türkiye ihtiyatlı para politikasını sürdürür, faiz artışını düzgün seviyede yaparsa o zaman Türkiye'nin yeniden diğer gelişen piyasalar gibi güçlü konum elde etmesi mümkün olabilir" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber