Yolsuzluk, rüşvet aşılamadı ve bürokrasi en büyük sorun

Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2003 yılında rekabeti olumsuz etkileyen unsurların başında ?enflasyonun? geldiğini ancak gelinen noktada bu sorunun yerini ?verimsiz bürokrasi ve politika istikrarsızlığın? aldığını söyledi.

-Merkez Bankası tarafından hazırlanan, son üç yılda rekabeti olumsuz etkileyen unsurların yer aldığı tabloya göre, AKP iktidarı döneminde 14 soruna dikkat çekildi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2003 yılında rekabeti olumsuz etkileyen unsurların başında ?enflasyonun? geldiğini ancak gelinen noktada bu sorunun yerini ?verimsiz bürokrasi ve politika istikrarsızlığın? aldığını söyledi. Merkez Bankası tarafından hazırlanan, son üç yılda rekabeti olumsuz etkileyen unsurların yer aldığı tabloya göre, AKP iktidarı döneminde 14 soruna dikkat çekildi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bakanlar Kurulu'nun ardından Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine ekonomideki gelişmeleri anlattı. Başkan Yılmaz, AKP iktidarı döneminde ekonomideki kazanımların yanı sıra rekabeti olumsuz etkileyen unsurları da sıraladı.

Yılmaz, Merkez Bankası'nın rekabeti olumsuz etkileyen başlıca unsurların değerlendirildiği ve 2003 ile 2006 yılının kıyaslandığı raporu milletvekillerine anlattı. Tabloda, AKP'nin iktidara geldiği dönemde en büyük sorun sıralamasında ?enflasyon? başı çekerken, geçen yıl ise ?verimsiz bürokrasi? ilk sırada yer aldı. 2003 yılında siyasi istikrarsızlık ikinci sırada, politika istikrarsızlığı üçüncü önemli sorun olarak ortaya çıkarken, 2006'da ise en önemli ikinci sıkıntı ?politika istikrarsızlığı?, üçüncüsü de ?vergi düzenlemeleri? oldu. Başkan Yılmaz'ın açıkladığı tabloya göre enflasyon artık sorunların başında gelmiyor. Enflasyon 2003 yılında sorunların başında yer alırken, geçen yıl 10'uncu sırada yer aldı.

VERGİ FİNANSMANIN ÖNÜNE GEÇTİ

Rapora göre, 2003 yılında ?finansman sağlama? sorunlar arasında dördüncü sırada yer alırken, 2006 yılı itibariyle dördüncü sıraya vergi oranları yerleşti. Verimsiz bürokrasi 2003'te Türkiye'nin beşinci başlıca sorunuyken 2006 yılında bunun yerini ?finansman sağlama? sıkıntısı aldı.

YOLSUZLUK-RÜŞVET SORUNU SÜRDÜ

AKP iktidara geldiği dönemde yolsuzluk ve rüşvet 7'inci başlıca sorunken, 2006 yılında da sıralamada çok fazla bir değişiklik olmadı ve Türkiye'nin 8'inci sorunu haline geldi. Suç ve hırsızlık oranları ise son 3 yılda sorunlar arasındaki 14'üncü sıradaki yerini korudu. Başkan Yılmaz, CHP milletvekillerinin ?Hükümet'i niye uyarmıyorsunuz?? sorusuna ?Yaptığım açıklamalar uyarıdır. Bireysel uyarılarda bulunamam? karşılığını verdi.

Rekabeti olumsuz etkileyen başlıca unsurlar:

2003 2006

1 Enflasyon Verimsiz Bürokrasi

2 Siyasi İstikrarsızlığı Politika İstikrarsızlığı

3 Politika İstikrarsızlığı Vergi Düzenlemeleri

4 Finansman Sağlama Vergi Oranları

5 Verimsiz Bürokrasi Finansman Sağlama

6 Vergi Oranları Yetersiz Altyapı

7 Yolsuzluk-Rüşvet Siyasi İstikrarsızlık

8 Vergi Düzenlemeleri Yolsuzluk-Rüşvet

9 Yetersiz Altyapı Kısıtlayıcı İşgücü Düzenlemesi

10 Kstl. İşgücü Düzenlemesi Enflasyon

11 Yetersiz Çalışma Etiği Yetersiz eğitilmiş iş gücü

12 Yetersiz eğitilmiş iş gücü Döviz kuru düzenlemeleri

13 Döviz kuru düzenlemeleri Yetersiz Çalışma Etiği

14 Suç ve Hırsızlık Suç ve Hırsızlık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber