Aşkın dosyası komedi gibi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Mayıs 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'la yeni rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın da aralarında olduğu dokuz sanığın yargılandığı davada, mahkeme 19. duruşmada 'görevsizlik' kararı vererek şaşırttı.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya, 'Tıp Fakültesi'ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımı sırasında usulsüzlük yapmak'la suçlanan Yücel Aşkın ve Hasan Ceylan'ın yanı sıra diğer sanıklar Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Genel Sekreter Işık Tepe, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, Yazıişleri Şube Müdürü Şükran Yurtkuran, Bilgisayar İşletmeni Bülent Şahin ve Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara ve Expansiyon Firması Türkiye Temsilcisi Ümit Ayral da katıldı.

'Çete kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, ayrımcılık, özel hayatın gizliliğini ihlal' suçlarından açılan ve her aşaması tartışılan davanın dünkü duruşması ilginç bir gelişmeyle başladı.

'Mütalaanı özgürce ver'

Mahkeme Başkanı İlhan Kaya, duruşma salonuna girip savcıları görmeyince, Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı'yı duruşma salonuna çağırıp, davaya hangi savcıların gireceğini sordu. Akçadırcı da duruşmaya savcılar Sezgin Kanmaz ile Akın Karakaş'ın gireceğini söyleyip salondan çıktı. Savcılar duruşma salonuna girerken, Başsavcı Akçadırcı'nın duruşma salonunun kapısını aralayarak "Mütalaanı özgürce ver" diye konuşması dikkati çekti.

İki savcılı dava

Davanın 15 Mart'taki duruşmasında, Kanmaz ile Karakaş, yargı tarihinde örneğine az rastlanan bir şekilde birlikte duruşmaya girmişti. Savcı Kanmaz, mütalaasında tüm sanıkların beraatine karar verilmesini istemiş, savcı Karakaş'sa mütalaasının hazır olmadığını belirterek süre istemişti. Bu talep mahkeme heyeti tarafından kabul edilmişti. Savcı Karakaş, dünkü duruşmada mütalaasını verdi. Ancak 20 sayfalık metnin okunmaması savcı Kanmaz'la aynı doğrultuda mütalaa verdiği şeklinde yorumlandı.

Olayda 'korkutma, yıldırma, sindirme, baskı ve tehdit unsuru' tespit edemeyen mahkeme heyeti, 'mahkemenin görevsizliğine, sanıkların ayrı ayrı yargılanmaları için atılı suçlardan genel mahkemeler içinde niteliği en ağır olana göre yetkili Van Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine' karar verdi. İddianamesinde Aşkın hakkında toplam 2 bin 142 yıl hapis isteniyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber