Vatandaşların SSK ve Bağ-Kur'dan sahte evraklarla emekli edildiği ortaya çıktı

Haber Giriş : 30 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK müfettişleri Bursa'da, vatandaşların para karşığılında SSK ve Bağ-Kur'dan sahte evraklarla emekli edildiğini ortaya çıkarttı. 1 yıldır devletten maaş alan 6 sahte emekli aldıkları parayı faiziyle geri ödeyecek.

Polis, olayın şüphelisi olarak bir kişiyi gözaltına alırken, şebeke başını aramaya devam ediyor. SSK müfettişlerinin ortaya çıkardığı skandalda emekli olan, yaklaşık 1 yıldır devletten emekli maaşı alan 6 vatandaş ise aldıkları ikramiye ve maaşları yasal faizleriyle birlikte devlete geri ödüyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, SSK başmüfettişleri tarafından hazırlanan soruşturma raporunda Ali S. ve Baki Ç.'nin 2002 ve 2003 yıllarında 25 kişiye ait yaşlılık aylığı talep dilekçeleri hazırladıkları tespit edildi.

Bu dilekçeler ekine beyan ve taahhüt belgeleri doldurmak suretiyle kişilerin İstanbul Bağ-Kur Müdürlüğü'ne kayıtları olmadığı halde tescilleri varmış gibi belgeler düzenlediklerinin belirlenmesinin ardından Kaçakçılık ve organize Suçlar Şube Müdürlüğü Mali Büro Ekipleri harekete geçti. SSK ve Bağ-Kur'da kaydı bulunan veya hiç kaydına rastlanmayan vatandaşlar adına sahte evraklar düzenleyerek vatandaşları emekli yaptıkları mütfettişlerce tespit edilen şüphelilerden Ali S. gözaltına alınırken diğer şüpheli Baki Ç.'nin aranmasına devam ediliyor. SSK'da bekçi iken emekliliğe ayrılan Ali S.'nin Baki Ç. ile işbirliği yaptığı ortaya çıktı.

BİR YIL DEVLETTEN EMEKLİ MAAŞI ALMIŞLAR
Ali S.'nin, kendisine iş takipçiliği yapması için gelen tanıdıklarını Baki Ç.'ye yönlendirdiği, Baki Ç.'nin de vatandaşlar adına sahte evraklar düzenleyerek dolandırıcılık yaptığı iddia edildi. Geçtiğimiz yıllarda çıkan bir afla Bağ-Kur primi ödeyen vatandaşların SSK'ya geçişini öngören affı kullanan iki şüphelinin, bugüne kadar 6 kişiyi düzenledikleri sahte evraklarla emekli etttikleri ortaya çıktı. Yaklaşık 1 yıla kadar devletten emekli maaşı alan kişilerin gerçekte emekli olmadığını tespit eden SSK müfettişleri, bu kişilerin emekliliğini iptal etti. İsmi açıklanmayan 6 kişinin halen yasal faizleriyle birlikte emeklilik primi ve maaşlarını devlete ödedikleri bildirildi. Şüphelilerin tüm işlemlerden vatandaşlardan ortalama 2 milyar lira istedikleri öne sürüldü.

Şüphelilerin diğer 17 kişi adına da emeklilik müracaatında bulundukları belirlendi. Mali büro ekipleri, şüphelilerin bu işlemleri Altıparmak üzerinde kurdukları Ekol Limited Şirketi adındaki paravan şirket üzerinden yürüttüklerini tespit etti. Bursa Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulaması tamamlanan zanlı Ali S. "Resmi evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık" suçundan adliyeye sevkedildi. Diğer şüpheli ve şebekenin başı olduğu belirtilen Baki Ç.'nin ise aranmasına devam ediliyor.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber