Yargıtay'da seçim heyecanı

Haber Giriş : 03 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukuk Genel Kurulu Başkanı İhsan Demirkıran'ın emekliye ayrılmasının ardından, pazartesi günü HSYK Başkanvekili Fehmi Ulusoy'un görev süresi bitiyor.

Yargıtay'da son günlerde yoğun şekilde seçim heyecanı yaşanıyor. Hukuk Genel Kurulu Başkanı ve Birinci Başkanvekili İhsan Demirkıran'ın önceki gün emekliye ayrılmasının ardından pazartesi günü de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Fehmi Ulusoy'un dört yıllık görev süresi doluyor. Ayrıca, 14 Hukuk Dairesi Üyesi Ahmet Köksal da önümüzdeki hafta içinde emekli oluyor. Yargıtay Üyeliğine 29 Mart 1994'te seçilen 1942 doğumlu Ulusoy, 3 yıl sonra emekli olacak. HSYK'dan ayrıldıktan sonra Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'ndeki üyelik görevine dönecek olan Ulusoy'un yerine, Başkanvekilliği görevine büyük ihtimalle HSYK Üyesi Celal Altunkaynak seçilecek. Ulusoy'dan boşalan HSYK üyeliği için Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca seçilecek üç üye arasından birisi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanacak. Sezer'in, atayacağı isim için en fazla oyu alması koşulu aranmıyor, istediği üyeyi HSYK'ya üye olarak atayabiliyor.

Atama krize yol açabilir
Yargıtay çevrelerinde, Sezer'in HSYK üyeliğine atayacağı ismin yargı camiasında krize yol açabileceği ifade ediliyor. Sezer'in yüksek kurula en çok oyu alanı değil de kendisine yakın bir ismi ataması halinde, yargıda tartışmaya neden olabileceği ileri sürülüyor. Mahkemelerin bağımsızlığı ve hakim teminatı esaslarına göre kurulmuş olan HSYK'nın Başkanı, Adalet Bakanı. Adalet Bakanlığı Müsteşarı da yüksek kurulun tabii üyesi. Kurulun üç asıl ve üç yedek üyesi Yargıtay Genel Kurulu, iki asıl ve iki yedek üyesi de Danıştay Genel Kurulu'nca kendi üyeleri arkasından gösterilen üç aday arasından seçiliyor. Bu adaylar arasından birer üye Cumhurbaşkanı tarafından dört yıllığına atanıyor. Süresi biten üye yeniden seçilebiliyor. Kurul, seçimle gelen asıl üyeler arasından bir başkanvekili seçiyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber