Sosyal güvenlik yasasına sendikalardan "hayır"

Haber Giriş : 29 Haziran 2007 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikalar ortak bir basın açıklaması yaparak, sosyal güvenlik yasa tasarısına ?hayır? dedi. Açıklamada, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın olumsuz yanlarına değinilirken, Tek Tip Sosyal Güvenlik Yasa Tasarı'sının önemine değinildi.

KTÖS, KTOEÖS, DEV-İŞ, DEV GENEL-İŞ, PETROL-İŞ, DAÜ-BİR-SEN, BASIN-SEN, TÜRK-SEN, TEL-SEN, EL-SEN, GIDA-SEN, BANK-SEN, SAĞLIK-SEN, LİMAN-SEN, GÜÇ-SEN, MAĞUSA TÜRK GENEL-İŞ BES ve KOOP-SEN ortak bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Meclis alt komisyonunda ivedi olarak görüşülmeye başlanılan sosyal güvenlik yasa tasarısının sendikalar tarafından kabul edilmediği belirtilirken, tek tip sosyal güvenlik reformuna ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

MAAŞLAR ARASINDAKİ UÇURUM DEVAM EDECEK

Bugünkü Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın Tek Tip Sosyal Güvenlik olmadığına dikkat çekilen açıklamada, Sosyal Güvenlik Reformu'nun toplumda yaratılan beklentilere cevap vermekten uzak olduğu kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:

?Bu Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, genel olarak Sosyal Sigortalar Yasası'nın bir kısım maddelerinin yeniden düzenlenmesi ile ortaya çıktı. Bu düzenlemelerde Sigortalar Yasası'nın büyük bir bölümü aynen kalmıştır. Küçük menfaatler verilmesi yanında, önemli bazı haklar da geri çekilmiştir. Yarın işe girecek bir işçinin de, kamu görevlisinin de halen çalışanlarla ayni haklara değil de daha düşük haklara sahip olmasını kabullenmek doğru bir yaklaşım olmaz.?

Tasarı ile sosyal güvenlikte kesimler arasında maaş uçurumlarının devam edeceğine dikkat çekilen açıklamada, aradaki uçurumun emekli maaşlarında da yaşanacağı vurgulandı.

Sosyal Güvenlik Tasarı'sının yasallaşmasıyla birlikte çalışanların kazanılmış haklarını genel olarak gasp edileceğinin altı çizilen açıklamada, ?Tasarının hayli olumsuz yanları var. Şu anda asgari ücret yatırımları üzerinden emekli olan emekçilerin emekli maaşları asgari ücretin biraz üzerinde iken, bu tasarıdaki 54'üncü ve 110'üncü maddeye bağlı olarak hesaplanacak emekli maaşının tutarı asgari ücretin yarısı civarına düşecektir? denildi.

DİĞER TEDAVİ ÜCRETLERİNE DE YÜZDE 20 KATKI PAYI GETİRİLDİ

Devlet hastanelerinde yasal olarak ödenen miktarın alınan ilaçların yüzde 20'si olduğu belirtilen açıklamada, tasarı ile diğer tedavi ücretlerinde de yüzde 20 katkı payı alınacağı ifade edildi. Tasarı ile işçi ve işverenlerin prim kesintilerinin yüzde 1 artığı vurgulanan açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

?Ancak, bu tasarıya bağlı İhtiyat Sandığı tasarısında prim kesintileri ayni oranda azaltıldığından aslında Fona eklenen toplam yüzde 2'nin tümünün de çalışandan kesildiği görülüyor. Bildiğiniz gibi İhtiyat Sandığı'na yatan paranın tümü de çalışanın olduğundan çalışanın parasının yüzde 20'si de böylelikle gasp ediliyor.?

ULUSLARARASI SERMAYELER SOSYAL DEVLETİ ORTADAN KALDIRIYOR

Mevcut işsizlik ödeneği ve malüllük ödeneği haklarının geriletildiği ifade edilen açıklamada, tasarı ile getirilen taşeron tanımlamasının da örgütlülüğü yok edeceği vurgulandı. Getirilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın temel içeriğinin IMF ve Dünya Bankası raporlarına dayandığının altı çizilen açıklamada, uluslararası sermayenin sözcülerinin Sosyal Güvenlik uygulamaları ile Sosyal devleti tüm dünyada ortadan kaldırmayı hedeflediği belirtildi.

YENİ BİR KAYNAK SAĞLANMALI

Açıklamada, fonların gelişmesi için şu tavsiyelerde bulunuldu:

?Her çalışanın ve işverenlerinin düzenli olarak primlerini yatırması sağlanmalı. Devlet fonlara 3'üncü ayak olarak yapması gereken fakat yapmadığı katkıları mutlaka yapmalı. Sosyal Güvenlik Fonu'na Avrupa ülkelerinde olduğu gibi diğerleri adında yeni bir kaynak sağlanmalıdır. Yapılacak Tek Tip Sosyal Güvenlik Yasasına paralel olarak bir İş Güvencesi Yasası da geçirilerek özel sektör çalışanlarının çalışmaları işverenlerin iki dudağı arasından kurtarılmalı. Hem çalışma yaşamını kayıt altına tam anlamı ile alabilmenin ve hem de sosyal güvenlikte işlerliğin en önemli güvencesi tüm ülkemiz çalışanlarının örgütlü, sendikalı olması ile mümkün olacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber