Fazla Mesaide Amirin Yekisini Kötüye Kullanması

Maliye Bakanlığında, fazla çalışma ücreti, maaşın yanında önemli bir gelir kalemidir. Ancak fazla çalışma ücreti alınabilmesi için, fazla çalışma yapacak personelin, idarece, tespit edilmesi gerekmektedir. Personel, yaptığı fazla çalışmaya göre fazla çalışma ücreti alacaktır. Ankara Vergi Dairesi Bakanlığındaki bir memur, kendisine fazla çalışma yaptırılmaması yönündeki işlemi, açtığı dava ile iptal ettirdi. Dava metni için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Temmuz 2007 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Vergi Dairesi'nde çalışan sendika üyesi bir kadın memur, fazla mesai yapmasına izin verilmemesi üzerine açtığı davayı kazandı.

Büro Emekçileri Sendikası üyesi Hatice Özlem Özdemir, servis şefi olarak görev yaptığı Ankara Vergi Dairesi tarafından fazla çalışma ile ilgili olarak kendisine gönderilen taahhütnameyi imzaladığı halde, fazla çalışmaya kalmasının uygun olmadığı gerekçesiyle ismine listede yer verilmemesi üzerine dava açtı. Dava dilekçesinde, söz konusu işlemin hukuki ve yasal dayanaktan yoksun olduğu savunularak, mesaisine ihtiyaç duyulan personelin fazla mesaiye kalabileceği, idarece belirlenen kıstasların ise objektif olmadığı belirtildi.

Mahkemenin, kararında, idarelerin kamu hizmetinin en iyi şekilde yürütülmesi için gereken önlemleri almak, bu hizmetin hangi araç ve yöntemlerle daha iyi sunulacağını belirlemek ve bu hizmeti sunacak görevliler için gerekli önlemleri alma yetisine sahip olduklarına işaret edildi. Kararda, "Ancak alınacak tedbirlerde, personel seçiminde ve fazla mesai koşullarının belirlenmesinde objektif olmaları, belirleyecekleri kuralların kabul edilebilir ve herkese aynı mesafede olması gerekmektedir" denildi. Kararda, Ankara Vergi Dairesi Müdürlüğü'nce objektif kriterlere ve Fazla Çalışmalara İlişkin Genel Usul ve Esaslar'da öngörülen kriterlere uygun belirleme yapılmadığı, sübjektif kriterler ile fazla çalışma yönteminin belirlendiği, dolayısıyla işlemin bu haliyle hukuka uygun olmadığı sonucuna varıldığı bildirildi. Kararda, "Ayrıca davacının taahhütname imzaladığı da görüldüğünden bu işlem sebebiyle alamadığı fazla mesai ücretinin de hesaplanarak davanın açıldığı 31 Mart 2006'dan itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte adına ödenmesi gerekeceği muhakkaktır" denildi.

Kararda, dava konusu işlemin iptaline, yoksun kalınan mesai ücretinin yasal faiziyle ödenmesi isteminin kabulüne karar verildiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber