'Seçim bütçeyi altüst etti

Haber Giriş : 17 Temmuz 2007 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSMMMO'nun açıkladığı ?Mali İzleme Raporu-Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi?ne göre uygulanan seçim ekonomisinin bütçeyi alt üst etti.

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO)'nun açıkladığı ?Mali İzleme Raporu-Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi?ne göre uygulanan seçim ekonomisinin bütçeyi alt üst etti. Seçim harcamalarının bütçe giderlerini yüzde 25 artırdığına dikkat çekilen raporda, faiz dışı harcamalarda makasın açıldığının altı çizildi.

İSMMMO'nun ?Türkiye Ekonomisine Bakış ve Beklentiler? projesi kapsamında ?Mali İzleme Raporu-Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi?ni açıkladı. Raporda, seçim ekonomisinin bütçede dengeyi alt üst ettiği ortaya çıktı.

Rapora göre 2006 ve 2007 yıllarının ilk 5 aylık dönemi itibariyle yönetim bütçe giderlerinin fonksiyonel sınıflandırmaya göre dağılımları incelendiğinde birbirine çok yakın oranlarla karşılaşılıyor. GSMH'ye oranlarına bakıldığında bazı farklılıklar dikkat çekiyor. Toplam harcamalarda 2006 ve 2007 yılının ilk 5 aylık bütçe giderleri karşılaştırıldığında, GSMH'ye oran açısından yüzde 25'lik bir artış gerçekleşti.

GSMH'ye oranları bakıldığında ise bazı farklılıklar yaşandığı görülüyor. 2006 Mayıs itibariyle toplam harcamaların GSMH'ye oranı yüzde 9.89 iken, 2007 yılının aynı döneminde GSMH'ye oranı yüzde 13.22 olacağı tahmin ediliyor. En yüksek artışlar genel kamu hizmetleri ile sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetlerinde görülüyor. Seçim nedeniyle erkene çekilen ödemeler henüz yansımadığı halde harcamalar 14 milyar 960 milyon YTL'yi buldu.

FAİZ DIŞI HARCAMADA MAKAS AÇILDI

Raporda, hükümetin 2007 bütçesini 204 milyar 988 milyon YTL olarak öngördüğü hatırlatılarak, seçim yılı olmasının da etkisiyle şimdiden faiz dışı harcamalarda makasın açıldığının altı çizildi.

Yılın ilk 5 ayında faiz hariç bütçe giderleri 59 milyar 828 milyon YTL'yi bulunken, başlangıç ödeneği 165 milyon YTL olan sağlık giderleri kaleminde, 2 milyar 794 YTL harcama yapıldı. Bütçe planlanırken 800 bin YTL ödenek ayrılan daha sonra da sapma büyük olduğu için Maliye tarafından ödeneği tablolarda sıfırlanan ?yeşil kart sağlık hizmetleri? kalemine 1 milyar 729 milyon 965 bin YTL harcandı.

BELEDİYELERE KAYNAK AKTARIMI ARTTI

Belediyelere akan parada da büyük artış oldu. Bütçede 56 milyon 850 bin YTL kaynak ayrılan Belediyelere Yardım Denkleştirme Ödeneği kalemine sadece ilk 5 ayda aktarılan para bütçeyi aşarak, 57 milyon 68 bin YTL'ye ulaştı.

Hane halkına Yapılan Transferler kalemine bütün yıl için ayrılan kaynak toplam 929.5 milyon YTL iken ilk 5 aylık sonuçlara göre, 425.6 milyon YTL kullanıldı. Raporda, ?Aynı şekilde tarımsal amaçlı ödemelerin neredeyse bütün kalemlerinde yıllık bütçe hedefi 5 ayda dolduruldu? denildi.

SEÇİM EKONOMİSİ EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi'ne göre ankete katılan uzmanların yüzde 40'ı geçmiş 6 aya göre şu anda ekonominin daha kötü olduğunu söyledi. Yüzde 71'i hükümetin son 6 aylık ekonomi politikalarını olumsuz bulurken, bu başarısızlığın altındaki temel etkenin hükümetin 2007 yılında uyguladığı seçim ekonomisi olduğunu kaydetti.

22 Temmuz seçimlerinden sonra iktidar partisi aynı kalırsa Türkiye'nin genel ekonomik durumunun biraz daha kötü olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 39 olurken, yüzde 24'ü aynı, yüzde 14'ü çok daha kötü ve yüzde 12'si çok daha iyi olacağı yanıtını verdi. Uzmanların yüzde 66'sı gelecek 6 aylık dönemde Türkiye'nin genel ekonomik durumunu biraz daha kötü beklerken biraz daha iyi diyenler yüzde 19 oldu. Yaklaşık yarısı gelecek 6 ayda iş bulma olasılığının kötüleşmeye devam edeceğini, yüzde 39'u iyileşme olmadan aynı kalacağını düşünüyor.

"SAVRULAN PARA HALKTAN TOPLANAN VERGİDİR"

TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, özellikle 2007 yılının Ocak ve Şubat aylarında bütçe harcamalarıyla bütçe gelirleri arasında önemli bir fark olduğunu belirterek, istikrarsız harcama ve gelir göstergeleri nedeniyle 2007 yılı sonu itibariyle öngörülenden çok daha yüksek bütçe açığının verilmesine neden olabileceğini söyledi.

Arıkan, ?Bu durum seçim ekonomisinin bütçe göstergelerine yansımasıdır. Kimi çevrelerce yeterince heyecan yaratmadığı dile getirilen seçim, hükümetin harcamalarıyla bazı kesimlere para heyecanı getirmiştir. Bütçe planlanırken karşılığı olmayan bu harcamalar halktan toplanan vergi kaynağıdır? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber