ÖSS tercihi için internet yardımcıları

Haber Giriş : 17 Temmuz 2007 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hata tartışmalarına kurban gitmezse ÖSS sonuçları kapı gibi internette duruyor. Ancak tercih kılavuzları geç yayınlandığı için tercih yardımcıları beklemede.

ÖSS sonuçlarının açıklanmasının ardından internetin tercih yapacak gençler için ne ölçüde yararlı olacağını incelemek Teknolatte'nin boynunun borcu oldu. Tercih heyecanının hemen başladığını bilmemize karşın, internette bu sürecin başlamasının o kadar kolay olmadığını gördük.

ÖSYM'nin tercih kılavuzunu sonuçlardan önce açıklamaması, internet üzerinden destek hizmeti veren siteleri tam anlamıyla etkisiz hale getirmeyi başarmış. Her sene sonuçlar açıklandığında bloke olan sonuç sitesinde çift servis adresi ve vatandaşlık numarası kullanılması, standartlaşma açısından iyi bir tercih ancak yukarıda belirttiğimiz zamanlama hatası, gelecek senelerde çözülmesi gereken aynı derecede önemli bir sorun.

Sonuç sorgulama ekranlarında altı haneli işlem kodu(genelde dört hane yeterli görülür) kullanarak atasözünün "önce tedbir" kısmını fazlasıyla yerine getiren ÖSYM'nin, işi tevekküle bırakmayıp sonuçları öğrenen gençlerin internetten destek almasını sağlayacak şekilde kılavuzları daha zamanlı yayınlamasını umuyoruz. Sistem bugünkü gibi işlerse gençler için tam anlamıyla bir kabus olmayı sürdürecek. Teknolatte'nin konuyla ilgili incelemesini aşağıda okuyabilirsiniz. 

Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) sonuçları 12 Temmuz'dan itibaren internet üzerinden iki adresten öğrenilebiliyor. Bunlardan ilki http://oss.osym.gov.tr ve ikincisi de http://oss2007.osym.gov.tr.

Sınav sonucunu öğrenmek için vatandaşlık numarası ve işlem kodunu girmek yeterli oluyor. Vatandaşlık numarası artık çoğumuzun nüfus kağıtlarının üzerinde yazan; yazmasa bile internet üzerinden kolayca ulaşabileceğimiz bir bilgi. Vatandaşlık numaranızı bilmiyorsanız buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Sonucu öğrenmek için girmeniz gereken işlem kodu ise sayfanın kötü niyetle meşgul edilmesini engellemeye yönelik bir önlem oluşturuyor. Buraya kadar olan bölüm zaten bildiğiniz şeyler ve sizi rahatlatmak için yazıldı. Yoksa sonuçları öğrenmek için dört gün beklediğinizi düşünecek kadar saf değiliz.

Böylece asıl meselemiz olan tercihler konusuna yumuşak bir geçiş yapma fırsatı bulduk. Şimdi tercihler olayına girelim. Google'da karşımıza çıkan ilk beş tercih yardımcısını sizin için değerlendirdik.

1. ÖSS Tercih Süzgeci (www.tercihsuzgeci.com): CNN Türk'teki Sınav Günlüğü programının AR-GE danışmanı Burak Kılanç'ı yansıtan site, aramada ilk sırada çıkıyor. Sınav sonuçlarının açıklanmasını izleyen günlerde kendi rakamlarına göre günde ortalama 400 ila 600 kişi üye oluyor. Üye sayısı 7 binin üzerinde olan site ağırlıkla bir forum altyapısı etrafında dönüyor. En ilgimizi çeken "Soru Sorun" bölümü de bu forum bölümüne gidiyor. Öğrencilerin ne olacağını bilememenin sıkıntısını yansıttığı bu bölümde, Kılanç sakin olmayı önerdiği genel kapsamlı bir yazı ile konuya müdahale ediyor. 14 Temmuz'da girilen bu yazının ana sayfada gösterilmemesi kadar küresel ısınma karşıtı haberlerin bile ana haber dizininde yer almaması, derdi hayatına yön vermek isteyen genç insanlara "ne bu yahu" dedirtebilir. Kişiye özel servisinin zaman içinde daha iyileşmesini umduğumuz site, CNN Türk'teki program ile köprü olarak başarılı.

2. Doğru Tercih (www.dogrutercih.com/tercih-matik.php): ÖSYM'nin tercih kılavuzunu pazartesi günü (16 Temmuz) yayınlamasının kurbanı olan site, sistemini bu açıklamalar doğrultusunda güncellerken servisine ara vermiş. Bu tavrı nedeniyle saygı duyduğumuz sitenin servis kalitesini test etmek size kalmış.

3. ÖSS Tercih (www.osstercih.com): Türkiye'de bir ilk sloganını "Türkiyede" şeklinde yazarak sözelden sınıfta kalan site, 2006'ya yönelik servis verdiği için tarihten geçiyor ama 2007'de olmamız nedeniyle sayısaldan da çakıyor.

4. ÖSS Tercih Robotu (www.kursunkalem.com): 2006'da yaklaşık 120 bin kişiye hizmet vermiş olan bu tercih yardımcısı da kılavuzların sonuçlar açıklanmadan önce internete konmamasının kurbanı olmuş. Ancak bununla ilgili açıklamayı siteye girenlere haber verecek kadar özenli ve düzenli. Değerlendirin.

5. FEM Tercih: Bu adrese girmeye çalıştığımızda kullandığımız NOD32 güvenlik programı Truva Atı tespit ettiği için bu sitenin adresini vermiyoruz. Güvenlik programları bazen yanlış çözümleme yapabiliyor ancak biz yine de sizi riske atmak istemedik.

teknolatte.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber