SSK'lıların merakı üniversite hastanelerini kilitledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Temmuz 2007 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)

SSK'lı ve Bağ-Kur'lu hastalara üniversite hastanelerinin kapılarını sevksiz açan uygulamada bir ay geride kalırken, yaşanan başvuru patlamasının rakamsal boyutu ortaya çıktı. Üniversite hastanelerine acil vaka başvuruları hizmeti felç edecek şekilde artınca, hastalar ?triaj' denilen yöntemle aciliyetine göre ayıklanıp sıraya alınmaya başlandı. Yöneticiler, ?kilitlendik'' derken, İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, ?Devlet hastanelerimize başvuruda önemli azalma yok, özellikle SSK'lılar üniversitelere meraktan gidiyor'' dedi.

Üniversite hastaneleri, sevk zorunluluğunun kaldırılmasıyla devlet hastanelerinden farksız hale geldi. İzmir'de Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi hastanelerinin acil servislerini tıkayan uygulama, poliklinik hizmetlerine de darbe vurdu. Uygulamada bir ay geride kalırken, farkı belirleyebilmek için 15 Haziran- 15 Temmuz 2006 ile 15 Haziran- 15 Temmuz 2007 dönemlerindeki hasta başvuruları karşılaştırıldı. Kamu hastanelerine başvurularda değişiklik olmaması ?Nereden çıktı bu hastalar'' dedirtti.

EGE'DE ACİL BAŞVURUSU YÜZDE 45 ARTTI

Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Oktay Nazlı başvuru patlamasını ?ulaşılmayana ulaşmanın keyfi, özlem'' olarak değerlendirdi, Prof. Dr. Nazlı şunları söyledi:

?Geçen yıl 15 Haziran- 15 Temmuz arasında acil hasta sayımız 5 bin 700 idi. Bu yıl aynı dönemde sayı 8 bin 200 oldu. Geçen yıla göre artış yüzde 45. Bu yeni uygulamanın getirdiği bir sonuç. Eskiden acil servisimize günlük ortalama 150- 225 arasında hasta başvururdu. Şimdi 250- 375 arasında başvuru var. Ortalama hasta başvurusu 195'den 285'e çıktı. Polikliniklerde artış oranımız yüzde 10 civarında. Başvurular 2 bin 800'lerdeydi, şimdi 3 bin 200- 3 bin 500 arasında değişiyor. Bu uygulama özellikle acil hizmetlerimizi sıkıntıya soktu. Kamu Personeli Sınavı'nı kazanan 60 sağlık teknisyeni ve hemşiremiz ayrıldı, eleman açığı ortaya çıktı. Eskiden ulaşılmayandık, bir özlem vardı. Ulaşılma engeli ortadan kalktı, ?bir de üniversiteye gidelim', diyorlar. İlerleyen günlerde taşlar yerine oturur, sevk zinciri oluşturulur diye düşünüyorum.''

SEDYE ÜZERİNDE MÜDAHALE

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedef Gidener de, sevksiz hasta kabulünün en başta acil servise darbe vurduğunu söyledi. Polikliniklere başvurunun da yüzde 20 arttığını, bunu karşılayabildiklerini, ancak acilde yer sıkıntısı çektiklerini belirten Gidener şöyle konuştu:

?Acil ve poliklinik başvuruları toplam günlük 1700- 1800 civarındaydı, sayı bu uygulamayla 3 bin 200- 3 bin 300'e çıktı. Acile başvurular yüzde 150 arttı. Üç gündür başı ağrıyan da acile başvurdu. Bu nedenle acil vakaları bile aciliyetlerine göre sıraya sokmak, yer sıkıntısından, hastalara getirildikleri sedye üzerinde müdahale etmek zorunda kaldık. Hala da durum böyle. Yoğunluğu yeni uygulamayla beraber ilçe hastanelerinde sağlık personelinin izinli olması gibi nedenler artırmış olabilir. Hastalar meraktan geliyor da olabilir. İleride ?üniversitede de bir şey yokmuş', deyip gidebilirler, gelmeyebilirler.'' İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan ise, ?Sağlık Bakanlığı hastanelerine başvuruda yüzde 5- 10'luk bir düşüş var. Yani dramatik bir azalma yok. Hastalar üniversite hastanelerine meraktan gidiyor. Bunca yıldır gidemediği için bir gidip, görmek istiyor. Yakında sistem yerine oturur, üniversite hastanelerinin acillerine başvurular 150- 200'e düşer'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber