Kıdem tazminatı tavanı toplu sözleşmeyle aşıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tez Koop-İş Sendikası ile British Council yönetimi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesiyle işçilere sözleşmelerinin sona ermesi durumunda ?Hizmet Sonu Ödeneği? adı altında kıdem tazminatı tavanının üzerinde ödeme yapılacak.

Tez Koop-İş Ankara 2 Nolu Şube tarafından yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Anlaşma sonunda taraflar arasında 1 Ocak 2007 yılından itibaren 3 yıl süreyle geçerli olacak toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Sözleşmeyle işçi ücretlerine 3'er aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak.

Toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre, ilk kez sendika üyesi işçilere üyelikleri devam ettiği sürece her ay 260 YTL ek ödeme yapılacak. Bu miktar ücret zamları oranında artırılacak.

Toplu sözleşmenin ?Kıdem Tazminatı ve Hizmet Sonu Ödeneği? başlıklı maddesine İş Kanunu'ndaki kıdem tazminatı düzenlemesine ek olarak hizmet sonu ödeneği eklendi.

Buna göre, 1 Ocak 2007'den geçerli olmak üzere işçilere, yerel kanunlara göre ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle işten çıkış haricinde, her ne sebeple iş sözleşmesi sona ererse ersin hizmet sonu ödeneği ödenecek. Bu ödeme her 1 yıl karşılığı bir aylık ücret şeklinde olacak.

İşçinin iş sözleşmesinin sona erme sebepleri yerel kanunlara göre kıdem tazminatı veya iş güvencesi tazminatı veya boşta geçen sürelere ilişkin ücret veya sair tazminatlar ödenmesi gerektiriyorsa, yapılacak bu ödemeler çıkış ödeneği/yardımından mahsup edilecek. Kalan miktar ?hizmet sonu ödeneği? adı altında ödenecek.

İşçinin kıdem tazminatına esas ücretinin yasal kıdem tazminatı tavanının altında kalması halinde kıdem tazminatı dışında herhangi bir ödeme yapılmayacak.

?DİĞER SENDİKA VE KONFEDERASYONLAR DA ÇABA HARCAMALI?

Tez Koop-İş Sendikası Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Haydar Özdemiroğlu, British Council'da ortalama ücretin 5 bin YTL olduğuna işaret ederek, sözleşmenin sona ermesi durumunda kıdem tazminatı tavanı doğrultusunda yapılan ödemenin işçilerin aleyhine olduğunu söyledi.

Toplu sözleşmeye ekledikleri hizmet sonu ödeneği ile kıdem tazminatı tavanı sınırıyla getirilen engeli aştıklarını anlatan Özdemiroğlu, kıdem tazminatı tavanı sınırıyla 5 bin YTL ücret alan ve 10 yıl çalışan bir işçinin sözleşmesinin sona ermesi durumunda en fazla 20 bin 300 YTL alabildiğini, hizmet sonu ödeneği ile bu miktarın 50 bin YTL'ye çıktığını bildirdi.

Özdemiroğlu, işçiler için önemli bir güvence olan kıdem tazminatının iş çevrelerinin en fazla yakındıkları konulardan biri olduğunu ifade ederek, bu hakkın 12 Eylül askeri müdahalesinin ardından sınırlandırıldığını kaydetti.

Kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik taleplerin yoğunlaştığı bir dönemde kıdem tazminatını tavanını bir şekilde aşmayı anlamlı gördüklerini söyleyen Özdemiroğlu, ?Kıdem tazminatı yıllarca çalışmış bir işçinin en önemli haklarından biridir. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Bu konudaki sınırlandırmayı bir şekilde aştık. Bunun tek başına yeterli olmayacağını biliyoruz. Bu düzenlemeyi bundan sonra yapacağımız diğer toplu iş sözleşmelerine de taşımaya çalışacağız. Ayrıca diğer sendika ve konfederasyonların da bu konuda çaba harcası gerekiyor? dedi.

Özdemiroğlu, bu konudaki demokratik taleplerini olumlu karşılayarak işçiler lehine bir kazanıma dönüşmesi konusundaki iyi niyetli tutumları dolayısıyla işveren temsilcilerine de teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber