Üst kurullara çeki düzen geliyor

Haber Giriş : 18 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'e sunulan "Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Hakkındaki Kanun Tasarısı"na göre, üst kurulların üye sayısı 7'yi geçmeyecek. Ticaret yapamayacak olan üyelerin maaşlarına da sınırlama getirilecek.

BDDK ve RTÜK başta olmak üzere özerk kurullara çeki-düzen getirmeyi öngören "Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Hakkındaki Kanun Tasarısı" Meclis'e gönderildi. Yeni düzenlemeyle bütün üst kurulların üye sayısı 7 ile sınırlandırılıyor. Üst kurul üyelerinin tamamı Bakanlar Kurulu tarafından atanacak. Mevcut üst kurul üyelerinin görev süreleri ise devam edecek. 7'den fazla üyesi bulunan üst kurullarda ise üye sayısı 7'ye düşünceye kadar yeni atama yapılmayacak. Hükümet tarafından hazırlanan "Düzenleyici ve Denetliyici Kurumlar Hakkındaki Kanun Tasarısı" Meclis Başkanlığı'na önceki gün sunuldu.

Tasarıda kanunun amacı, "Düzenleyici ve denetleyici kurumların oluşumu, teşkilâtı, yetki ve görevleri, denetlenmeleri ve kurul üyeleri ile çalışanlarının statüsüne ilişkin ortak usul ve esasları belirlemek" olarak tanımlanıyor. Meclis'e gönderilen kanun kapsamına giren üst kurullar şunlar: "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Rekabet Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Telekomünikasyon Kurumu, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu da kanun kapsamına alındı.

Ticaret yapamayacaklar

Tasarının 7. maddesiyle üst kurul üyelerine bazı yasaklar getiriliyor. Üyelere getirilen yasaklar şunlar:

Kurul başkan ve üyeleri, bilimsel amaçlı ders ve konferans gibi etkinlikler hariç olmak üzere, kurumdaki resmî görevlerinin yürütülmesi dışında kalan resmî veya özel hiçbir görev alamaz, ticaretle uğraşamaz, kurumun düzenlemek ve denetlemekle yetkili olduğu alanla ilgili sermaye piyasası araçlarına sahip olamaz.

Kurul başkan ve üyeleri ile eş ve velâyeti altındaki çocukları, göreve başlamadan önce maliki oldukları menkul kıymetlerden, Hazine tarafından çıkarılan borçlanmaya ilişkin olanlar hariç, kurulun düzenlemek ve denetlemekle sorumlu olduğu sektör veya alanla ilgili her türlü sermaye piyasası araçlarını eş, evlâtlık, üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları dışındakilere 30 gün içinde satmak suretiyle elden çıkarmak zorundadır.

Üst Kurul üyeleri, görevlerinden ayrılmalarını izleyen iki yıl içinde kurumun denetlemekle ve düzenlemekle görevli olduğu sektör ve alandaki özel kuruluşlarda görev alamazlar. Bu fıkra hükmüne uymayanlara 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanunun 4. maddesinde belirtilen cezalar verilir."

Maaşlarına da sınırlama getiriliyor

Bazı üst kurul üyelerinin maaşları tartışmalara neden olurken, tasarıyla maaşlara standart ve sınırlama getiriliyor. Bütün üst kurul üyeleri aynı maaşı alırken kurul başkanlarına Başbakanlık Müsteşarı, üyelere ise Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı için belirlenen her türlü ödemeler dahil mali ve sosyal haklar tutarında aylık ücret ödenecek. Kurumun kadro karşılığı sözleşmeli personelinin ücretleri ile diğer malî ve sosyal hakları birinci fıkrada belirlenen ücret tavanını geçmemek üzere kurul tarafından tespit edilecek. Bazı üst kurullar hiçbir denetim kurumu tarafından denetlenmezken tasarıyla üst kurullarının denetimi Sayıştay'a veriliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber