Bu da hakim savcı saltanatı

Haber Giriş : 01 Ağustos 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tutuklama yetkisi elinde olan hakim ve savcılar, son dönemde keyfi uygulamalara imza atıyor.

Kimi kendisine ?uykucu? diyen memuru, kimi ?hakaret etti? diye hastane personelini tutuklattı. Kimiyse daha da ileri giderek, çocuklarını saldıran köpeğine taş atan polis memurunu tutuklattı. Son olay ise daha da ilginç. Van'da bir hakim kendisine kimlik soran bir polis için 68 polisi birden ifadeye çağırınca, mesleğin keyfi kullanılıp kullanılmadığı sorusu gündeme geldi.

ANKARA- Hakim ve savcılar kendilerine tanınan ayrıcalıklardan yola çıkıp ilginç uygulamalara imza atıyor. Kendisine ?uykucu? diyen memuru tutuklatan hakimden, ?hakaret etti? diye hastane personelini tutuklatan hakime kadar bir çok olayın yaşandığı Türkiye'de son olarak da bir hakim kendisine kimlik soran bir polis için 68 polisi birden ifadeye çağırması mesleğin keyfi kullanılıp kullanılmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Bu tür örneklere son olarak Van'da rastlandı. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, Mesut Kundakçı seçim günü arabasıyla Adliye bahçesine girmek isterken polislerin kendisine kimlik sormasına sinirlendi. Kimliğini göstermeyerek, polislerle kavga eden Kundakçı, görevinin başına gelir gelmez seçim günü görevli bütün çevik kuvvet polislerini ifadeye çağırdı. Kundakçı'nın ifade istemesi üzerine 68 polis her gün Adliye bahçesini doldurdu.

?UYKUCU? DİYİNCE TUTUKLATTI

Bir süre önce de Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Ayşe Tufan, 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü Tamem Kesici ile tartıştı. Tartışmanın ardından Tufan, Kesici'yi ?Mahkemede uyuyarak karar veriyorsun? dediği gerekçesiyle tutuklattı.

HASTANE PERSONELİNİ TUTUKLATTI

Bayburt Adliyesi'nde görevli hakim Ahmet Kırtepe ise kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle hastanenin gişe memuru ve müdürünü tutuklattı. Kırtepe, Bayburt devlet hastanesinde görevli gişe memuru ile ?Kontenjan 50 kişilik doldu? demesi üzerine kavga etti. Kavganın ardından Kırtepe'yi kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklatmıştı.

BAYAN SAVCI, ÇOCUKLARINI SALDIRAN KÖPEĞİNE TAŞ ATAN POLİSİ TUTUKLATTI

Balıkesir'de, sahilde çocuklarına saldırdığını ileri sürdüğü köpeğe taş atan polis memuru Z.N. tutuklandı. Ama şikayetçi köpek değil, köpeğin sahibi İzmir Adliyesi'nin bayan savıcı F.T.

Olay iki ay önce Edremit'in beldesi Akçay'da meydana geldi. İddiaya göre, Dalyan mevkiinde çocuklarıyla sahilde dolaşan Edremit İlçe Emniyet Amirliği'nde görevli polis memuru Z.N., sahilde bir köpeğin çocuklarının üzerine saldırması üzerine köpeğe taş atıp sahibesiyle tartışmaya başladı. Kendisinin polis olduğunu söyleyen Z.N. ile "Ben de cumhuriyet savcısıyım" diyerek kendini tanıtan bayan savcı arasında sözlü tartışma yaşandı. Bayan savcı polisten

şikayetçi oldu. Meslektaşları tarafından yakalanıp gözaltına alınan Z.N. isimli polis memurunun, sevk edildiği adli merciler tarafından tutuklanarak Edremit Cezaevi'ne gönderildi.

TRAFİK CEZASI DA KESİLEMİYOR

Yasa ve yönetmelikler hakim ve savcıları günlük yaşantılarından yargılama usullerine kadar her alanda normal vatandaştan ayırıyor. Bir hakim veya savcı suç işlediğinde, yargılama usulü özel kanuna tabi. Hakim ve Savcıların soruşturulması Adalet Bakanlığı'nın izniyle yapılıyor.

Günlük yaşantıda ise hakim ve savcılara trafik cezası verilemiyor. Yargıtay kararına göre trafik kurallarına aykırı davranan vatandaşlar hakkında uygulanan para cezaları hakim ve savcılar için uygulanamıyor.

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile silah taşıma ruhsatı için vatandaşlardan sağlık raporu istenirken, bu rapor hakim ve savcılardan istenmiyor. Yasaya göre hakim ve savcılar ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında elle aranamıyor.

KENDİSİNE KİMLİK SORAN POLİSİ BULMAK İÇİN 68 POLİSİ İFADEYE ÇAĞIRDI

Van'da 22 Temmuz 2007 günü milletvekili seçimlerinde adliye binasında görev yapan Çevik Kuvvet polisleri, aracıyla adliye bahçesine girmek isteyen 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve İl Seçim Kurulu Başkanı Mesut Kundakçı'yı durdurup, kimlik sordu. Kundakçı, Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olduğunu, bu yüzden de kimlik göstermeyeceğini söyledi. Polislerin, Kundakçı'ya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği listede isminin olmadığını söylemesi üzerine kısa süreli tartışma yaşandı.

Tartışma üzerine sinirlenen Kundakçı, iddiaya göre kendi aracının camını yumruklayarak kırdı. Araya giren bazı kişiler, Hakim Mesut Kundakçı'yı Adliye binasına aldı. Seçimden sonraki gün Kundakçı, o gün adliyede ve adliye çevresinde görev yapan tüm Çevik Kuvvet polislerinin ifadelerini alacağı talimatını Van Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdi.Tebligat üzerine polisler seçimden sonraki günden itibaren her sabah Adliye bahçesine gidip, ifadelerinin alınmasını beklediler. Bir hafta boyunca her gün sabahtan akşama kadar Adliye bahçesinde toplanan polisler dün yeniden binaya geldi. Polisler sırayla adliyeye alınırken, vatandaşlar bu kadar polisi bir arada görünce bir olay olduğunu sandılar. Ancak polisler ifade vermeden, yetkililerin araya girmesiyle olay mahkemelik olmaktan çıktı. Van Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve soruşturmanın titizlikle yürütüldüğünü söyledi.

gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber