Kıdem tazminatı reformu Kalkınma Planı'nda

On Birinci Kalkınma Planı'na göre, kıdem tazminatı reformu sosyal tarafların mutabakatıyla gerçeklestirilecek- Bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonu, Bireysel Emeklilik Sistemi ile entegre edilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2019 11:25, Son Güncelleme : 09 Temmuz 2019 11:26
Kıdem tazminatı reformu Kalkınma Planı'nda

On Birinci Kalkınma Planı'nda, kıdem tazminatı reformunun sosyal tarafların mutabakatıyla gerçeklestirilmesi hedefine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından TBMM'ye sunuldu.

Plana göre, kıdem tazminatı reformu gerçeklestirilecek. Reformda sosyal tarafların mutabakatı dikkate alınacak. Bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonu, sistemde kalış süresi yeniden ele alınarak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile entegre edilecek.

Geçen yıl yüzde 47,4 olan istihdam oranının 2023'te yüzde 50,8'e çıkarılması ile yüzde 11 olan işsizlik oranının yüzde 9,9'a düşürülmesi hedeflenen planda, yüzde 33 düzeyindeki kayıt dışı istihdam oranının ise yüzde 28,5'e indirilmesi amaçlanıyor.

- Çiftçilere yönelik özel prim ödeme dönemleri belirlenecek

Plana göre, sosyal sigorta prim tabanı genisletilecek, sisteme giris kolaylastırılacak ve denetimler yoluyla sistem etkinlestirilecek. Esnek istihdam imkanlarının artırılması amacıyla çalısanların kayıt altına alınmasında kolay isverenlik uygulamaları yaygınlastırılacak.

Istihdam tesviklerine iliskin etki degerlendirmesi yapılarak, tesvikler sade ve etkin yapıya kavusturulacak.

Sosyal güvenlik sisteminde denetim uygulamaları gelistirilecek ve çesitlendirilecek, risk odaklı denetim uygulamaları yaygınlastırılacak. Prim borçlarının takip ve tahsilatı etkin uygulanarak prim gelirlerinin artırılması saglanacak. Çiftçiler ve mevsimlik çalısan tarım isçileri gibi yılın belirli aylarında gelir elde edenlere yönelik özel prim ödeme dönemleri belirlenecek.

Sosyal güvenlik mevzuatı, sade ve anlasılır sekilde düzenlenecek. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamaları, degisen is gücü piyasası kosullarına ve çalısma sekillerine uyumlu hale getirilecek. Tamamlayıcı emeklilik kurumlarının kapsamı genisletilecek. Sektör, is kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının güçlendirilmesi saglanacak.

- Mesleki egitim kurslarının yapısı yeniden tasarlanacak

Imalat sanayisinde çalısan is gücünün dijital becerileri gelistirilecek. Dijital becerilerin öncelikli sektörlerin ihtiyaç duydugu seviyeye yükseltilmesi için aktif is gücü programları düzenlenecek.

Egitim-istihdam-üretim iliskisini güçlendirmek amacıyla egitim-sektör is birligi protokolleri yapılacak. "Gelecegin Meslekleri Projesi" kapsamında ISKUR tarafından düzenlenen mesleki egitim kurslarının yapısı, gelecek dönemde teknolojik gelismeler çerçevesinde ortaya çıkacak ihtiyaca yanıt verecek sekilde 2020 sonuna kadar yeniden tasarlanacak.

Sanayinin ihtiyaç duydugu is gücü profili belirlenecek. Bu ihtiyaca dönük mesleki ve teknik egitim ortaögretim, fen liseleri ve yüksekögretim kurumlarının ögretim programları güncellenecek. Istihdam tesvikleri öncelikli sektörlerde nitelikli istihdamı daha fazla tesvik edecek sekilde gelistirilecek. "Turkuaz Kart"a ilave olarak nitelikli ve yüksek deneyimli yabancı is gücünü tesvik edecek mekanizma olusturulacak. OSB'lerdeki mesleki ve teknik liselerin sayısı ve çesitliligi artırılacak, teknolojik donanımı güçlendirilecek.

- Uluslararası nitelikli is gücü agı olusturulacak

Is gücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik esnek çalısma biçimleri etkinlestirilecek ve konuya iliskin denetimler artırılacak. Çalısma saatleri üzerindeki denetimin etkinligi fazlalaştırılacak. Kısmi ve esnek çalısanların sosyal güvenceye erisimini artırmak üzere gerekli degisiklikler yapılacak. Esnek çalısma biçimleri konusunda tüm sosyal taraflara yönelik farkındalık faaliyetleri artırılacak.

Türkiye'deki beyin göçünün nedenleri analiz edilecek ve bu analizler çerçevesinde nitelikli is gücünün ülkede kalmasını saglamaya yönelik çalısmalar yapılacak. Yurt dısında yasayan ve potansiyel olarak Türkiye'de çalısma ihtimali bulunan vatandaslara iliskin uluslararası nitelikli is gücü agı olusturulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber