Bebekleri şiddetli sallamayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bebek sallamanın 'sarsılmış bebek' sendromuna dönüşmemesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Kesecik, "Burada ebeveyn veya bakıcılar tarafından daha çok ağlayan bebekleri susturmak veya sözünü dinletmek amacıyla bebeğe uygulanan 'gizli şiddet' vardır." dedi.

Özel Bahar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Musatfa Kesecik, 'bebek sallama sendromu (Shaken Baby Syndrome)'nun aslında 'Sarsılmış bebek sendromu' olduğunu söyledi. "Burada ebeveyn veya bakıcılar tarafından daha çok ağlayan bebekleri susturmak veya sözünü dinletmek amacıyla bebeğe uygulanan 'gizli şiddet' vardır. Aşırı kızgınlık içinde kollarından veya göğsünden tutulup sarsılan bebek ve küçük çocukların başları gövdelerine oranla büyük ve ağır olması ve yeterince güçlü olmayan boyun kaslarının başı yeterince sabit tutamaması nedeniyle sarsılmanın etkisiyle beyinleri kafatası içinde sağa sola ve öne arkaya çarpar. Çarpmanın etkisiyle bebeğin beynine giden damarların yırtılması ile beyinde kanama meydana gelir. Körlük, kalıcı beyin hasarları, öğrenme zorluğu, zeka geriliği, felç, koma ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Annelerin bebeklerini uyutmak için geleneksel şekilde beşikte, ayağında ya da salıncakta ritmik olarak yavaş ve nazikçe sallamasında 'gizli şiddet' yoktur. Sadece bebeğin uykuya dalmasına yardımcı olmak amacıyla yapılmaktadır. Şimdiye kadar zararlı olduğunu gösteren çalışma veya vaka bildirilmemiştir. Dolayısıyla annelerin bebeklerini uyutmak için yaptığı geleneksel sallama yöntemlerinin beyin kanamasına sebep olacağını söylemek doğru değildir." diyen Doç. Dr. Kesecik, öncelikle bebeğin karnının aç ve altının ıslak olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini, sonra hastalık işareti var mı (ateş, diş çıkarma vs) yok mu araştırılmasını tavsiye ediyor.

SAKİNLEŞTİRİCİ SESLİ BİR OYUNCAK VERİN

Doç. Dr. Kesecik, bebeğin ağlama nedenlerini şöyle sıraladı; "Hastalık belirtisi yoksa sakinleştirici veya sesli bir oyuncak verin. Olmadı ise bebeğinizi kucağınıza alın, emniyette olduğunu hissettirmek için bağrınıza basarak yavaş ve sakin olarak nefes alıp verin; yürüme veya sallanma hareketi yapın, bebekle konuşun veya şarkı söyleyin.

Gaz sancısı 3 ayın altındaki bebeklerin yüzde 10-30'unda görülür. Genellikle 3. haftada başlar ve 3 aya kadar, bazen de 5-6 aya kadar devam edebilir. Bugün için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Uygulanan ilaçlı tedaviler bazı çocuklarda yararlı olabilir. Sol yana veya yüz üstü yatırma, yalancı emzik kullanma, emniyette olduğunu hissettirmek için kucağa alıp bağrınıza basarak yavaş ve sakin olarak nefes alıp verme ile birlikte yürüme veya sallanma hareketi yapma, bebekle konuşma veya şarkı söyleme, saç kurutma veya elektrik süpürgesinin ritmik sesini dinletme, sandalye, salıncak veya beşikte yavaş ve nazik şekilde sallama ve hala sakinlemedi ise araba gezintisi yapma gibi uygulamalardan fayda sağlanabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber