Madde bağımlısı öğrenciye devlet koruması

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Ağustos 2007 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, alkol veya uyuşturucu madde kullanan ve bulunduran ilköğretim öğrencileri devlet koruması altına alınacak.

Daha önce başka bir okula gönderilen bu öğrenciler, gerekli görüldüğü hallerde hastanede tedavi edilecek. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle alkol veya bağımlılık yapan madde kullanmak ve bulundurmak 'okul değiştirme cezası' olmaktan çıkarıldı. Bu madde 'başkalarını alkol veya bağımlılık yapan maddeleri kullanmaya teşvik etmek' şeklinde değiştirildi.

Bağımlılık sebebiyle okul değiştirme cezası uygulamanın sorunu çözümsüz hale getirdiğini vurgulayan İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, uyuşturucu ve alkol bağımlılığının İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerin sorunu olduğunu söyledi. 6-14 yaşındaki çocuğun uyuşturucu ve alkol bağımlısı olmasının kabul edilemeyeceğini dile getiren İbrahim Er, ilköğretimde okuldan atılmanın olmadığını, öğrencinin en fazla başka bir okula gönderildiğini hatırlattı. Yeni okulunda öğrencinin yönetim, öğretmen ve öğrenciler tarafından 'alkol, uyuşturucu kullanmış' denilerek sosyal tecrite uğradığını kaydeden genel müdür, "Konunun incelenmesi için İstanbul'da kurulan komisyon, okul değiştirmesi durumunda bu öğrencinin 'sokağın çocuğu' haline geldiğini tespit etti. Düzenlemeyle Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde bu öğrencilerin kendi okullarında rehabilitasyonları ve tedavileri yapılacak. Okullar bünyesindeki rehberlik servisleri bu durumdaki öğrencileri tespit edecek. Yoğun tıbbi tedavi görmesi gereken öğrencilerin hastaneye yatması sağlanacak." dedi.

Velisine de tedbir isteme hakkı

Yeni eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak sisteme göre; alkol veya bağımlı madde kullandığı veya bulundurduğu tespit edilen öğrencinin durumu Çocuk Koruma Kanunu kapsamında değerlendirilecek. Kanunun 5. maddesi uyarınca bu öğrencilere 'sağlık ve danışmanlık tedbirleri' konulabilecek. Tedbir kararı; öğrencinin annesi, babası, vasisi, bakım ve gözetiminden sorumlu kimse, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya resen çocuk hakimi tarafından alınabilecek. Karardan önce öğrenci hakkında sosyal inceleme yaptırılacak. Öğrenciyle ilgili bir veya birden fazla tedbir kararı verilebilecek. Hakim, hakkında koruyucu ve destekleyici tedbire karar verdiği çocuğun denetim altına alınmasını da isteyebilecek. Sağlık tedbiri, öğrencinin fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması, geçici veya sürekli tıbbî bakım ve rehabilitasyonu, bağımlılık yapan maddelerin tedavisini kapsayacak. Danışmanlık tedbiri çerçevesinde öğrencinin bakımından sorumlu olanlara çocuk yetiştirme konusunda, öğrencilere de eğitim ve gelişimleriyle ilgili yol gösterilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber