Lise 1'de ortak program

Haber Giriş : 03 Eylül 2007 06:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı hükümet programının en önemli ayaklarından birini eğitim reformu oluşturuyor. Eğitim reformunun birinci ayağında, ilk ve ortaöğretimde 30 kişilik sınıflara geçilmesi, ikinci ayağında da liselerin yeniden yapılandırılması yer alıyor.

Hükümet, ortaöğretimde okul çeşitliliği yerine program çeşitliliğini esas alan bir reform yapmayı planlıyor.

Öğrencilerin farklı alanlardan ders alarak, programlar arasında yatay ve dikey geçişler yapmasını amaçlıyor. Bu sistemin imam hatip lisesinde okuyanların önünü açarak, üniversite sınavlarında katsayı mağduru olmalarını engelleyeceği belirtiliyor. Böylece ?imam hatip lisesi? yerine ?çok programlı din eğitimi? adı altında yeni bir sisteme geçilerek, tartışmaların önüne geçilmek hedefleniyor.

OKS KALKACAK: Liselerin yeniden yapılandırılmasının ardından Ortaöğretime Giriş Sınavı da (OKS) ortadan kaldırılarak, yeni öğretim müfredatına göre hazırlanan ve üç yıla yayılan bir sınav sistemi yürürlüğe sokulacak.

LİSE 1'DE ORTAK PROGRAM: Mesleki eğitime önem. Yeni dönemde, liselerde özellikle mesleki eğitime ağırlık verilmesi hedefleniyor. Buna göre, ilk yıl tüm ortaöğretim kurumları için ortak dersler konurken, ikinci sınıfta başka programlara geçiş yapılmasına olanak tanınacak. Üçüncü sınıftan itibaren de meslek lisesi öğrencileri alt alanlara geçiş olanağına sahip olabilecek.

MESLEK LİSELİLERE İŞ GARANTİSİ

Ders programı rafa kalkacak. Yeni sistemin anahtar kavramlarını anlatan Milli Eğitim Bakanlığı'nın eski Müsteşarı AKP İstanbul Milletvekili Necat Birinci, ?Bir meslek lisesinde birden çok program uygulanması anlamına gelen modüler sisteme geçilecek. 540 modül yazdık? dedi. Birinci, ders programının raftan kalkarak, aynı çatı altında değişik programların uygulanacağını vurguladı. Bunun elektronik alanında eğitim gören bir öğrencinin, otomotiv ve motor konusunda da bilgi sahibi olmasını sağlayacağını anlattı. Birinci sektörden destek alarak meslek lisesi mezunlarına iş garantisi sağlayacaklarını açıkladı.

AKŞAM

Liselerde olgunluk sınavı için düğmeye basıldı

Milli Eğitim Bakanlığı 4 milyon liseliyi ilgilendirecek olgunluk sınavı için düğmeye bastı. Yeni kurulan hükümetle birlikte çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, OKS ve ÖSS gibi sınavlar yüzünden okulların işlevlerinin dershanelere kaydığını belirterek "çocuklarımızın ruhsal ve bedensel olarak çöküntü yaşamasını istemiyoruz. Bu nedenle sınavların bu şekilde devam etmesi mümkün değil. Bu yüzden yeni düzenlemeye gidiyoruz" açıklamasında bulundu. ÖSS öncesi, lise 2 ve lise 4 sonunda yapılması planlanan olgunluk sınavında öğrencilerin aldığı puanlar, üniversiteye girişte başarı puanına eklenecek. Bakanlık yetkilileri olgunluk sınavının ÖSS'ye etkisinin yüzde 25'i geçmeyecek şekilde düzenleneceğini açıkladılar. Erdoğan "Okul düzeyinde zümre öğretmenleri tarafından hazırlanan sorularla ortak sınav yapılacak. Bu uygulama ilerde bölgesel olacak. Okullar başarı düzeylerini bilecekler" diye konuştu.

SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber