ATO'nun eğitim karnesi raporu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2007 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin 2007-2008 yılı eğitim öğretim yılına da sorunlu başladığını kaydetti.

ATO'nun Milli Eğitim Bakanlığı ile Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TESAV) verilerine dayanarak hazırlanan "Türkiye'nin Eğitim Karnesi Raporu"nu tanıtan Aygün, "Türkiye'de hortumlanan kaynakların beşte biri bile eğitimin sorunlarını kökten çözerdi" görüşünü dile getirdi.

ATO'nun raporunda ise Türkiye'nin öğrenci başına düşen öğretmen sayısı bakımından Avrupa Birliği ortalamasının altında kaldığı ve öğretmen dağılımında bölgeler arasında büyük dengesizlikler bulunduğu ifade edildi.

Rapora göre, AB ülkeleri arasında en kalabalık öğrenci sayısına sahip bulunan İngiltere'de öğretmen başına öğrenci sayısı 21 iken, bu sayı Türkiye'de 26'ya çıkıyor.

Öğretmenlerin ülke içinde dağılımında da büyük eşitsizlikler görülüyor. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bakımından ülke ortalamasının 26 olmasına karşılık, bu rakam Şırnak'ta 57, Ağrı'da 48, Şanlıurfa'da 43'e çıkarken, Bartın, Burdur ve Sinop'ta 17'ye iniyor.

8 yıllık kesintisiz eğitim zorunluluğuna rağmen, 1 milyon çocuğun okuma yazma bilmediği Türkiye, okullaşma oranı bakımından da AB ortalamalarının altında kalıyor.

İlk öğretimde okullaşma oranında AB ortalaması yüzde 98,9 iken Türkiye'de bu oran yüzde 90,1'de kalıyor.

Türkiye, bütçeden eğitime ayrılan kaynak bakımından ise hem AB hem dünya ortalamalarının altında bulunuyor.

Raporda, bütçeden eğitime ayrılan payın dünya ortalamasının yüzde 4,4, AB ortalamasının yüzde 5,1 olmasına karşılık, 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığına 16,568 milyar YTL ile toplam bütçenin yüzde 2,8'ine denk gelen bir bütçe ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber