İlaç yan tesirleri için doktorunuzu uyarın

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Eylül 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dr. Murat Kınıkoğlu'nun yazısı..

İtiraf ediyorum, biz doktorlar yazdığımız ilaçlardan şikayet edilmesini istemeyiz. ?Doktor bey, ilacı yutar yutmaz kaşınmaya başlıyorum,? dediğinizde yaramaz çocuklara bakan öğretmenler gibi bir kaşımızı kaldırır, ?Doktor bey, haplarımın hepsini bir tamam eksiksiz yuttum,? diyen ?uslu hastaları? ise çok severiz.

Birkaç ay önce kolesterol düşürücü ilaçların yan tesirlerinden bahseden bir yazı yazmıştım. Bazı meslektaşlarım ?yan tesirleri abarttığımı, bu tür yazıların hastaların tedaviyi bırakmalarına neden olduğunu? söyleyerek beni eleştirdiler. Geçen ay Drug Safety dergisinde bir araştırma yayınlandı. 650 kişi üzerinde yapılan çalışma, doktorların ilaçların yan tesirlerinden şikayet eden hastaları dinlemediklerini, dinleseler bile aldırmadıklarını gösteriyor. Kolesterol düşürücü (statin grubu) ilaç kullanırken kas sorunlarından bahseden hastaların % 47'sinde, periferik nöropati ile uyumlu şikayetleri olan hastaların %51'inde doktorlar hastayı dinlemeden ?şikayetlerinin ilaca bağlı olmadığını? söylüyorlar. Araştırmaya göre hastaların dile getirdiği şikayetlerin hekimler tarafından önemsenmemesi ilaçların yan tesirlerinin gerçekte olduğundan daha az saptanmasına neden oluyor.

Sonuç olarak ilaçlarınızın yan tesirlerinden şikayetçi olmanız yetmiyor, doktorunuzu şikayetlerinizin ilaca bağlı olduğuna inandırmanız lazım. Kullandığınız ilacın yan tesirinden şüphelendiğinizde kendi başınıza ilacı bırakmayın, bu etkinin yeri, süresi, şekli, başlama zamanı gibi özelliklerini not edin ve doktorunuza (ısrarla) söyleyin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber