Hekimin önerdiği kanser ilacının parasını ödemeyen bakanlığı mahkemeye verdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR (CİHAN)-Üniversite hastanesinin bir yıl kullanılmasını önerdiği kanser ilacına Sağlık Bakanlığı'nın sadece 9 haftalık ödeme yapması, mahkemeye taşındı. Uygulamadan mağdur olan Türk Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Sami Özdemir, Danıştay'a sunulmak üzere İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne 'Yürütmenin Durdurulması' için başvuruda bulundu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bölümü, verdiği heyet raporuyla meme kanseri olan ve bir göğsü alınan Mevlüde Özdemir'in, ilgili ilacı bir yıl boyunca kullanması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı çalışanları ise 2007/36 sayılı genelgeyi gerekçe göstererek '18-Trastuzumab' isimli kanser ilacının sadece dokuz haftalık kullanımından kaynaklanan ücreti ödeyebileceğini açıkladı. Toplam 60 bin YTL'yi bulan ilaç parasını karşılamaya imkanları olmadığını belirten Mevlüde Özdemir'in eşi, Türk Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Sami Özdemir, ciddi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını, bakanlığın ise kendilerini dava açmaktan başka çare bırakmadığını söyledi. Eşinin şu ana kadar dört defa kemoterapiye girdiğini ifade eden Özdemir, kemoterapinin daha zor geçtiğine dikkat çekti.

Hastanın doktoru, EÜ Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüçhan Uslu da, "Ülkemizde yaklaşık 30 bin hastadan 4-5 bininin bu ilacı kullanması sözkonusu olabiliyor. İlacın yan etkilerinden sözediliyor ama kemoterapi, bu ilaçtan daha zararlı. Üstelik gerekli kontrolleri yapıyoruz ve yan etkilerde ilacı kesebiliyoruz. İlacın yan etki oranı ise sadece yüzde 5 ve kalıcı da değil, geri dönüşümü olan etkiler. Bu ilacın kullanılmasında hayati fayda görüyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber