Dolar alan yine zararda

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Eylül 2007 08:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Temmuz ve ağustos ayında yurtdışı piyasalardaki likidite endişesiyle doların yükselişe geçtiği dönemde dolar satarak kár eden yerli yatırımcılar son dönemde zarar etti. Merkez Bankası'nın haftalık bülteninde yurtiçi yerleşiklerin döviz hesaplarında ağustosun son haftasından bu yana artış var. 14 Ağustos'ta da döviz hesapları bir önceki haftaya göre 1 milyar 286 milyon dolar artarak 89 milyar 130 milyon dolara ulaştı. Fakat 18 Eylül'den bu yana ABD'nin faiz indirimiyle dolar eriyor. Yani 14 Eylül ve öncesi dolar alanlar yüzde 3.7 zarar etti.


Dolar son 6 yılın en düşük seviyesinde

AKŞAM-DOLARIN tahtı sallanmaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası'ndan yeni bir faiz indirimi beklentisinin artması ve gelişmekte olan piyasalara yönelik ilginin tırmanması doların YTL karşısında daha da erimesine neden oluyor. Son 1.5 ayda yüzde 14 değer kaybeden dolar dün bankalararası piyasada 1.2060 YTL düzeyine indi. Dolar günü ise 0.8 kuruşluk kayıpla 1.2140 YTL'den kapattı. Doların 1.20'nin altına inmesi durumunda ise Merkez Bankası'nın piyasaya doğrudan alım yönünde müdahale edeceği beklentisinin kuvvetlendiği ifade edilirken, doğrudan müdahale öncesinde günlük döviz alım ihalelerinde limit artırma yoluna da gidibileceği belirtiliyor.

Dolar uluslararası piyasalarda da zayıf bir görüntü ortaya koymaya devam ediyor. Euro/dolar paritesi, dün 1.4189'a kadar çıkarak yeni bir tarihi zirveye ulaştı. Böylece parite, arka arkaya altıncı gün rekor kırmış oldu. Doların düşmesi ve bir türlü yükselişe geçememesinde, ABD'de açıklanan tüm verilerin beklenenden kötü gelmesi etkili oluyor.

EURO DOLARI EZDİ

Uzmanlar, mevcut durumda doların düşüş eğilimini sürdürdüğünü belirtiyorlar. Borsalar ise dün rekor kırdı. Avrupa borsalarındaki yükselişle desteklenen İMKB yüzde 0.27'lik yükselişle 54.390 puandan kapadı. Asya borsaları da finans hisselerinin önderliğinde rekor seviyelere tırmandı. Avrupa borsaları ise bir önceki seansın kazançlarını sürdürerek bankacılık ve petrol hisselerinin önderliğinde prim yaptı. Bono bileşik faizi yüzde 16.64'e geriledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber