Üç günlük bebeğe açık kalp ameliyatı

Haber Giriş : 19 Ekim 2007 16:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dünyaya normal süresinden bir ay önce gelen ve ismi dahi konulmayan, doktorlar tarafından soyadından dolayı ''Bebek Küçük'' olarak adlandırılan üç günlük erkek bebek açık kalp ameliyatı oldu.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eyüp Hazan, bu tür doğumsal anomalilerin milyonda bir görüldüğünü belirterek, bebek Küçük'ün kalbinden ters çıkan ana damarları 6 saat süren ameliyatın ardından düzelttiklerini söyledi.

Bu ameliyatın çok karışık ve zor olduğunu ifade eden Hazan, ''Bebeğin durumu anne karnındayken belirlenmiş, doğar doğmaz Foça'dan ambulansla buraya getirildi. Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra bebeği üçüncü gününde ameliyat ettik. 2 kilo 600 gram ağırlığı vardı, bu normalin altında bir ağırlık ve ameliyatı zorlaştıran bir etkendi'' diye konuştu.

Bebeğin ameliyat sonrası sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Hazan, ''Bebeğin ikinci bir ameliyatı gerektirecek sorunu kalmadı. Bundan sonra kalbinde herhangi bir sorun yaşamayacak, sağlıklı bir birey olarak yaşamını devam ettirebilecek'' dedi.

Prof. Dr. Baran Uğurlu ve Doç. Dr. Nejat Sarıosmanoğlu ile birlikte gerçekleştirdikleri ameliyatla sağlığına kavuşan bebeğin geçirdiği ameliyatın yetişkin birinin geçirdiği by-pass ameliyatından daha ağır olduğunu belirten Hazan, başarılı bir ekibe sahip olduklarını, bunun da ameliyatın başarısında rol oynadığını söyledi.

Doğumsal kalp hastalıklarının milyon doğumdan birinde görüldüğünü belirten Hazan, annede veya kardeşte kalp rahatsızlığı bulunması, annede şeker rahatsızlığı bulunması, annenin alkol kullanması, vitamin eksikliği, annenin röntgen ışınına maruz kalması ve kızamıkçık geçirmesinin de risk faktörleri arasında yer aldığını söyledi.

Bebeklerde kalp rahatsızlıklarının en önemli belirtilerinin, morarma, sık nefes alıp verme, sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme ve bayılma olduğunu ifade eden Hazan, kalp rahatsızlıklarında erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu ve bu konuda ailelerin son derece dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

Bu tür rahatsızlıkların tanısı için iyi bir muayene yapılması gerektiğini belirten Hazan, ''Bazı hastalara daha doğmadan önce fetal kardiyografi ile deneyimli çocuk kardiyologları tanı koyabiliyor. Fetal kardiyografi, bebek anne karnında 22-24 haftalıkken çekildiğinde görüntülenebiliyor. Doğduktan sonra ameliyat edilebiliyor. Bu ameliyatların deneyimli merkezlerde başarı oranı yüzde 95'dir'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber