Yönetici atama taslağına ilişkin Türk Eğitim Sen'in görüşleri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ekim 2007 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB YÖNETİCİ ATAMA TASLAGI İLE İLGİLİ SENDİKAMIZIN GÖRÜSLERİ

Türk Egitim Sen olarak, Yönetici Atama Yönetmeliginin yazılı bir sınav temel alınarak yapılmasının dogru olacagına inanıyoruz. Sınav yapılması durumunda dahi asagıdaki tekliflerimizin yönetmelikte yer almasını önemli buluyoruz.

Ancak, her halukarda, yönetici atama ile ilgili olarak kurulacak degerlendirme komisyonlarında yetkili sendikanın temsilci bulundurmasını vazgeçilmez sartımız olarak görüyoruz.

Ayrıca, 4/B statüsünde istihdam edilen sözlesmeli ögretmenlerin de bu yönetmelik kapsamında degerlendirilmesini ve sözlesmeli personelin tabi oldugu mevzuatın bu dogrultuda düzeltilmesini arzu ediyoruz. Tabii olarak, 4/B li sözlesmelilerin kadrolu olarak istihdamı için Bakanlıgın çalısma baslatmasını talep ediyoruz.

Bakanlıgımız tarafından bugüne kadar yayımlanan bir çok yönetmelik, objektif kriterler içermedigi, kazanılmıs haklar korunmadıgı, adam kayırmaya uygun oldugu gibi sebeplerle iptal edilmis veya yürürlügü durudurulmustur.

Hazırlanan bu taslakla ilgili olarak sendikaların görüslerinin alınması son derece önemlidir. Bu görüslerimizin çıkarılacak yeni yönetmelikte uygulanması yasanılan sıkıntının giderilmesi açısından büyük öneme haizdir. Asagıdaki taleplerimizin degerlendirilmesi ögretmenlerin de genel arzusudur.

MEB YÖNETİCİ ATAMA TASLAGINA YÖNELİK TEKLİFLERİMİZ

Komisyonların olusumu
Madde 9-
(1) Bu yönetmelik kapsamındaki egitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere basvuruda bulunan adayların degerlendirilmesi amacıyla degerlendirme komisyonları olusturulur.
a) Merkez Degerlendirme Komisyonu: Bakanlıkta, Bir Personel Genel Müdür Yardımcısının baskanlıgında; Personel Genel Müdürlügünden bir Daire Baskanı bir Sube Müdürü, atama yapılacak egitim kurumlarının baglı bulundugu birimlerden en az Sube Müdürü düzeyinde birer üye ve ülke genelinde yetkili olan sendikanın temsilcisinden olusur.
b) İl Degerlendirme Komisyonu: l Milli Egitim müdürü veya görevlendirecegi bir müdür yardımcısının/sube müdürünün baskanlıgında, yönetici atamadan sorumlu sube müdürü, ataması yapılacak ilçenin ilçe milli egitim müdürü, bir ilkögretim müfettisi, ataması yapılacak ilçeden (A) tipi bir egitim kurumu müdürü ve ülke genelinde yetkili olan sendikanın temsilcisinden olusur.
(3) Komisyonların baskan ve üyeleri; eslerinin, üçüncü derceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci derceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının ve kendisinin degerlendirilmesinde görev alamaz. Bu durumda olan üyelerin yerine yedek üye görevlendirilir.
Gerekçe: Katılımcılık ve seffalık ilkesi geregi, olusturulacak komisyonda yetkili sendika temsilcisinin bulunması sarttır. Aynı zamanda, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Kanunu'nun 19/b Madddesi de bu yöndedir. Böyle bir komisyon olusturulması kurumla ilgili olustulacak saibenin de önüne geçecektir. Egitim çalısanları, temsilcilerinin bulundugu, söz konusu komisyon çalısmalarından en küçük bir süphe duymayacaktır. Sonuçların açıklanması, aynı zamanda seffalık ve güvenilirlik ilkesi geregidir. Milli Egitim Bakanlıgı'nın bu seffaflıgı ve güvenilirligi saglaması bugün daha büyük bir ihtiyaç haline gelmistir. Egitim çalısanları yapılan tüm atamaları, tayinleri ve diger is ve islemleri artık, süphe ile karsılamaktadır. Bu anlayıs temel bir inanıs haline gelmek üzeredir. Bu olumsuz ve hastalıklı düsüncenin ülkemizde kök salmasına fırsat verilmemelidir.

Degerlendirme komisyonlarının görevleri
Madde 10-(1)

c) Degerlendirme komisyonlarının degerlendirme sonuçları, en geç üç gün içinde, Ek 2 formatında internet ortamında kamuoyuna açıklanır. ibaresi eklenmelidir.
d) Degerlendirme sonuçlarına 7 gün içinde itiraz edilebilir. Bu durumunda, itirazlar, komisyonda görev almayan yedek üyelerden olusturulacak yeni komisyon tarafından tekrar degerlendirilir ve 7 gün içinde nihai kararı verilir. baresi eklenmelidir.

Gerekçe: Seffaflık ilkesi geregi, sonuçlar degerlendirmelerden sonra, en geç üç gün içerisinde kamuoyuna açıklanmalıdır. Her çesit degerlendirme ve sınavda oldugu gibi, adayların sonuçlara itiraz etme hakkı olmalı ve itirazların degerlendirilmesi yedek üyelerin olusturacagı bir komisyon tarafından yapılmalıdır.

Duyuru
Madde 12-(1)
Atama yapılacak Egitim Kurumu yöneticiliklerine Ocak ve Haziran ayında olmak üzere yılda en az iki defa atama yapılır. Bu aylar dısında olmak kaydıyla, ihtiyaç duyulan baska zamanlarda atama yapmak Bakanlıgın kararına baglıdır. Atama yetkisi Bakanlıga ait olanlar için Bakanlıkça ülke genelinde, atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklerce il genelinde basvuru tarihinden en az 15 gün önce duyuru yapılır. Tüm münhal yöneticiliklerin duyurulması zorunludur.

Gerekçe: Atamaların hangi sıklıkla yapılacagı keyfiyet olmaktan çıkarılmalı ve bir plan dahilinde yapılmalıdır. Bir takım kisi ve grupların korunması amacıyla bazı kurum yöneticiliklerinin gizlenmemesi için, tüm münhal yöneticiliklerin zorunlu olarak duyurulması hükmü yönetmelikte yer almalıdır.

(3) Yöneticilikleri bos oldugu halde birinci duyuruda adayı olmayan egitim kurumu yöneticiliklerine bu egitim kurumları ile sınırlı olmak kaydıyla ikinci bir duyuru yapılır. İkinci duyuru sonucunda da aday bulunamaması halinde, ülke genelinde bir duyuru daha yapılır. Bu duyurulardan sonra aday bulunamaması halinde genel sartları tasıyan adaylar arasından ilçe milli egitim müdürünün teklifi, il milli egitim müdürünün onayı ile valilikler tarafından atama yapılabilir. Bu sekilde atanmıs olan egitim kurumu yöneticilerinin yöneticiliklerinin kazanılmıs hak haline gelebilmesi için atanmıs oldukları egitim kurumunda yönetici olarak kesintisiz iki yıl görev yapmıs olmaları sarttır.

Gerekçe: Atama yönetmeliginde esas olan, atanma sartlarını tasıyan kisilerin yönetici olarak atanmasını saglamaktır. Bu sebeple ikinci bir duyuru ile yetinilmemeli ve ülke genelinde bir duyuru yapıldıktan sonra, hala, atanma sartlarını tasıyan aday bulunmamıssa, genel sartları tasıyanlar içerisinden atama yapılmalıdır.

Diger görevlerde bulunmus olanların atanmaları
Madde 17-

(2) , 5450 sayılı yasa ile devredilen okullarda, devirden önce müdür olarak geçirilen süreler besinci kademe yöneticiliginde, sendikadaki görevine baslamadan önce müdür olanların profesyonel sendika yöneticiliginde geçirdigi süreler besinci kademe yöneticiliginde, Özel egitim kurumları ile yurt dısındaki Bakanlıga baglı okullarda müdür olarak geçirilen süreler dördüncü kademe yöneticiliginde, görevli oldugu egitim kurumunda egitim kurumunu egitim ögretime açmak kaydıyla kurucu müdür olarak geçirilen süreler en az iki yıl olmak kaydıyla üçüncü kademe yöneticiliginde, en az bir yıl olmak kaydıyla müdür yetkili ögretmen olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliginde geçmis sayılır. Bunlardan egitim kurumlarına atanmak isteyenler, yapılacak duyurulara basvurmaları halinde atanmak istedikleri egitim kurumu için öngörülen atama usul ve esaslarına göre atanabilirler.

(3) 5450 sayılı Kanunla devredilen okullarda devirden önce ve özel egitim kurumlarında, Bakanlıga baglı, yurt dısındaki egitim kurumlarında müdür basyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak geçirilen süreler; müdür yardımcıları için birinci kademe yöneticiliginde, müdür bas yardımcıları için ikinci kademe yöneticiliginde geçmis sayılır. Sendika yöneticiligi sebebiyle müdür bas yardımcılıgı ve müdür yardımcılıgı düsürülen sendika yöneticilerinin, sendikada görev yaptıgı süreler müdür yardımcıları için birinci kademe, müdür bas yardımcıları için ikinci kademe yöneticiliginde geçmis sayılır. İbaresi 17 nci Maddeye eklenmelidir.

Gerekçe: Hizmetin devamlılıgı esası göz önüne alındıgında hangi kurum ve kurulusta olursa olsun yönetici olarak geçirilen süreler her durumda degerlendirilmelidir. Özel egitim kurumlarında yönetici olarak geçirilen sürelerin yöneticilikten sayılıp, devredilen okullarda yönetici olarak geçirilen sürelerin yöneticilikten sayılmaması esitlik ilkesine de aykırı olacaktır. Bu egitim kurumlarında sadece müdürlük görevini yapanlar degil, müdür basyardımcılıgı ve müdür yardımcılıgı yapanların da durumları göz önüne alınmalıdır. Kurum müdürü iken sendika yöneticisi olanlar, profesyonel sendikacı oldugunda bu yönetmelik geregi yöneticilik görevinden ayrılmak zorunda kalmaktadır, bu durumda söz konusu kisiler bir hak kaybına ugrarken, yöneticilik görevi düseceginden sendikada görev almak istememektedirler. Böyle bir uygulama sendika yöneticisi olanların bir nevi cezalandırılması olarak degerlendirilmekte ve örgütlenme hakkını kısıtlamaktadır.

Kurucu müdür ve müdür yetkili ögretmen görevlendirilmesi
Madde 18-(
1) Kurucu müdür ve müdür yetkili ögretmen görevlendirilmesinde; a) Kurucu müdürler bu yönetmelik hükümleri dogrultusunda, egitim kurumları müdürleri gibi puan üstünlügü esasına göre valiliklerce görevlendirilir. Basvuru olmaması halinde bu yönetmeligin 7 nci Maddesindeki genel sartları tasıyanlar arasından valiliklerce görevlendirme yapılır. Kurucu müdürlük görevi kurumun faaliyete geçmesiyle son bulur.

b)Müdür yetkili ögretmenler bu yönetmeligin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i) bendindeki tanıma uygun olarak 657 sayılı kanunun 4/B maddesi kapsamındaki sözlesmeli statülü ögretmenler dahil olmak üzere istekli ögretmenler arasından, puan üstünlügü esasına göre valiliklerce görevlendirilir. Egitim kurumunun statüsü yada norm kadro durumu degismedigi sürece müdür yetkililik görevi devam eder.

Gerekçe:Gerek kurucu müdürlük, gerekse müdür yetkililik süresi itibariyle, asaleten müdür olarak atanmada bir puan getirisi olması sebebiyle kisilere bir avantaj saglamaktadır. Bu sebeple, bu görevlendirmeler de, istekliler arasından puan üstünlügü esasına göre yapılmalıdır. Bir çok yerde, bu tür görevlendirmeler nedeniyle ögretmenler arasında ciddi sıkıntılar, huzursuzluklar yasanmaktadır. Dolayısıyla, bu tip görevlendirmelerde istekli sayısı birden fazla ise de objektif kriterler aranmalı ve yönetmelik bu ihtiyaca uygun hale getirilmelidir. 4/B statüsünde görevlendirilen sözlesmeli ögretmenler de, kadrolu ögretmenler gibi degerlendirilmelidir. Bunun için mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Yöneticilik görevinin sona erecegi haller
Madde 22-(1)

ç) Bu bölüm yönetmelikten çıkarılmalıdır.
Gerekçe: Bu madde dogrultusunda profesyonel sendikacıların egitim kurumlarındaki yöneticilik görevleri sona ermektedir. Bu uygulama bir çok kurum yöneticisinin pofesyonel sendikacılıga soguk bakmasına sebep olurken, örgütlenme hakkını kısıtlamaktadır. Kanunla verilen bir hakkı kullanırken, böyle bir magduriyetle karsılasılması, sendikal faaliyeti angarya olarak yapılan bir is konumuna düsürmektedir.

(3) Bu sekilde yöneticilik görevi sona erenler ile görev yapmakta oldukları egitim kurumları herhangi bir nedenle kapatılanlar, istekleri de dikkate alınarak, baskaca bir sart aranmaksızın durumlarına uygun bos bulunan egitim kurumu yöneticiliklerine bir puanlamaya tabi tutulmaksızın öncelikle atanırlar. Durumlarına uygun yöneticilik kadrosu olmayanlar ile yöneticilik görevlerine atanmak istemeyenler, istekleri de dikkate alınarak, bulundukları egitim kurumunda norm kadro fazlası ögretmen olarak o kurumun norm kadrosu ile iliskilendirilinceye kadar tutulur.

Gerekçe: Kendi istekleri dısında yöneticilik görevleri sona erenler bir statü kaybına ugrayarak magdur olmaktadır, istekleri dısında baska egitim kurumuna ögretmen olarak atanmaları ise ikinci bir magduriyet meydana getirecektir. Bu sebeple istekleri dogrultusunda bulundukları egitim kurumunda tutulmaları hakkaniyet geregidir.

Madde 23-(3) Brans degisikligi sebebiyle yöneticilik görevinden ayrılmak zorunda kalanlar hariç olmak üzere, yöneticilik görevlerinden kendi istekleri ile ayrılmıs olanlar bir yıl geçmeden yeniden yöneticilik görevine atanamazlar.

Gerekçe: Brans degisikligi ilkögretimden, orta ögretime veya orta ögretimden ilkögretime geçisi mecbur bırakıyorsa, ilgili kisinin atandıgı egitim kurumuna yönetici olarak atanması mümkün olmamaktadır. Bu sartlarda yöneticilik görevinden ayrılmıs olanların, söz konusu uygulamanın istisnası olması gerekmektedir.

Madde 24-(3) Yöneticilige atanma sartlarından birini kaybedenler ve sicil raporlarına göre son üç yıl üst üste iyi dereceden daha asagı derecede basarı gösterenler ile son iki yıl üst üste olumsuz sicil alanlar yöneticilik görevinden alınırlar.

Gerekçe: Karısıklıga ve anlam kargasasına yol açılmaması için bu degisiklik teklif edilmistir.

Madde 26- (1) Her derece ve türdeki egitim kurumlarının tiplerini belirlemek üzere il merkezlerinde; il milli egitim müdürünün görevlendirecegi bir milli egitim müdür yardımcısının baskanlıgında, bir ilkögretim müfettisi, ilgili sube müdürü, ilgili ilçe milli egitim müdürü, bir (A) tipi egitim kurumu müdürü ile yetkili sendika temsilcisinden olusan Kurum Tipi Belirleme Komisyonu kurulur. Büyüksehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde de Kurum Tipi Belirleme Komisyonu kurulabilir.

Gerekçe: 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 19/b fıkrası, katılımcılık ve seffaflık ilkesi geregi, komisyonlarda sendika temsilcisi bulunmalıdır.

Geçici Madde 1- (1) Bu yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihte egitim kurumlarında asaleten yönetici olarak görev yapanlar, bu yönetmelik ile belirlenen easaslara uygun olup olmadıgına bakılmaksızın görevlerine devam ederler. Bu yönetmeligin yayımlanmasından önce, haklarında, görevden alınmaları ile ilgili yargı kararı verilenler bu kapsamın dısındadır.
Gerekçe: Yeni bir hukuki kargasaya yol açılmaması için bu ekleme yapılmıstır.

GEÇİCİ MADDE 2-(1) Yürürlükten kaldırılan mevzuat çerçevesinde müdür yardımcılıgı seçme ve müdürlük düzey belirleme sınavını kazanan adaylar, bu yönetmeligin yayım tarihinden sonra bir yıl ile sınırlı olmak kaydıyla bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde müdür ve müdür yardımcılıgına atanmak üzere basvurmaları halinde, puan üstünlügü esasına göre tercihleri de dikkate alınarak öncelikle atanırlar. Bu durumda olanlara, sınav basarı puanlarının yüzde yirmisi Ek 2 Yönetici Degerlendirme Formu'nda puan olarak eklenir.

Gerekçe: Söz konusu ögretmenler Milli Egitim Bakanlıgının düzenlemesi sonucu bu sınava girmis ve basarılı olmuslardır. Ancak, aradan geçen sürede çıkan yönetici atama yönetmeliklerinde bu özellikleri dikkate alınmamıstır. Sınavın geçerlilik süresi boyunca, sınavı kazanmıs olmalarının kendilerine bir getirisi olmamıs ve sınavlarının geçerlilik süreleri dolmustur. Dolayısıyla, bu durumda olanlara bu yönetmeligin yayım tarihi sonrasında bir yıl daha hak verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, Geçici Madde 2-(1) in son cümlesinde yer alan öncelikle ifadesinin nasıl uygulanacagı belli degildir, sınavı kazananlar arasında da bir yarıs söz konusu olacagından Ek 2 Yönetici Degerlendirme Formu'nda da bu durumda olanlar için bir bölüm ayrılmalı ve sınav basarı puanlarının yüzde 20'si ek puan olarak verilmelidir.

EK 2 YÖNETİCİ DEGERLENDİRME FORMU
1- Yönetmeligin 21 inci Maddesinin ?d? bendinde yer alan ?Ögretmenlikte hizmet süresi fazla? olma özelligi sadece puan esitligi durumunda göz önüne alınmıs ancak, Ek 2 Yönetici Degerlendirme Formun'da bir puanla degerlendirilmemistir. Formda bir bölüm açılarak, bu eksiklik giderilmeli ve ögretmen olarak geçirilen her yıla 1 puan verilmelidir.

2- Takdir ve tesekkür belgesi için son üç yıla göre degil hizmet yılı boyunca degerlendirme yapılmalı ancak en fazla üç belge degerlendirmeye alınmalıdır.. Aylıkla ödüllerde süre kısıtlaması kaldırılmalı, birden fazla ise sadece ikisi degerlendirmeye alınmalıdır.

3-Kademe lerlemesi Durdurulması, Kıdem ndirilmesi ve Derece ndirilmesi Cezaları altındaki cezalara bir puan indirimi yapılmamalıdır. Çünkü, kademe ilerlemesi cezasının altında kalan cezalar yöneticilik görevinin alınmasını gerektirmemektedir.

4-Yönetici olarak geçirilen sürelere verilen puanlar çok düsüktür. Bu puanların verilmesi bir takdir puanı kadar bile puan getirmemektedir. Bu sebeple, puanlar yeniden düzenlenmelidir. Buna göre;
*Vekaleteten veya görevlendirme olarak geçen müdür yardımcılıgı için her yıla 1,5
*Asaleten geçen müdür yardımcılıgı için her yıla 2(iki)
*Vekaleten ya da görevlendirme olarak geçen müdür bas yardımcılıgı için her yıla 2,5
*Asaleten geçen müdür bas yardımcılıgı için her yıla 3(üç)
*Vekaleten ya da görevlendirme olarak yapılan A-B-C tipi okul müdürlügü için her yıla 3,5
*Asaleten yapılan A-B-C tipi okul müdürlügü için her yıla 4(dört) puan verilmelidir.

5-Yürürlükten kaldırılan mevzuat çerçevesinde müdür yardımcılıgı seçme ve müdürlük düzey belirleme sınavını kazanan adaylar, bu yönetmeligin yayım tarihinden sonra bir yıl ile sınırlı olmak kaydıyla bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde müdür ve müdür yardımcılıgına atanmak üzere basvurmaları halinde, puan üstünlügü esasına göre tercihleri de dikkate alınarak öncelikle atanmalıdır. Bu durumda olanlara, sınav basarı puanlarının yüzde yirmisi Ek 2 Yönetici Degerlendirme Formu'na puan olarak eklenmelidir.

6- Atama istedigi kurumların yanına atanmak istedigi yöneticilik belirtilmelidir.

7- Kendi alanında kitap yazan ve Kültür Bakanlıgına kayıtlı olan yazar ögretmenlere de her yazdıgı kitap için 4 puan ek puan verilmelidir.

8-Egitim kurumu yöneticileri belli sürelerde oryantasyon kurslarına alınmalıdır.

TÜRK EGİTİM SEN GENEL MERKEZİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber