Nükleer santral yasası yarın komisyonda görüşülecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2007 12:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmesi için geri gönderdiği Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun, yarın TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda ele alınacak.

Komisyon üyesi AK Parti'li milletvekillerince hazırlanan 11 adet değişiklik önergesi, yasada birçok değişiklik öngörüyor. Önergelerin kabul edilmesi halinde, daha önce şirketlere EPDK'dan lisans alma mecburiyeti getirilen düzenleme değiştirilecek. Böylece nükleer güç santrali kuracak veya işletecek şirketlerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) "Lisans alma mecburiyeti" kaldırılacak.

Önergelerde, nükleer güç santrallarından üretilecek enerjinin tamamına alım garantisi ve alım bedeline açıklık getiriliyor. Böylece üretilen enerjinin tamamı, TETAŞ tarafından satın alınacak. Bu enerji santralın devreye girmesinden itibaren her yıl faaliyette bulunan perakende ve toptan satış lisansı sahibi tüzel kişilere yapılacak ikili anlaşmalar çerçevesinde TETAŞ'ın alım fiyatı üzerinden satılacak.

Nükleer güç santralini işleten şirket, TAEK'in yayınlayacağı ölçütler çerçevesinde yakıt temininden ve işletme döneminin sonunda santralın devreden çıkarılması ve sökümünden sorumlu olacak.

Bakanlar Kurulunca, yurt içinde veya yurt dışında santral kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek ve üretilen elektriğin satışını yapmak üzere kamu şirketi kurulmasına karar verilebilecek.

Kurulacak ve özel hukuk hükümlerine tabi olacak kamu şirketleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görev vermesi halinde nükleer güç santrallarını yapabilecek.

Kurulacak şirkete, özel sektör şirketlerinin hisse sahibi olmasına izin verilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber