Bu kış daha fazla yağış olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2007 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan, Aralık ayında güney ve iç kesimlerde, Ocak-Şubat döneminde iç ve batı kesimlerde mevsim normallerinin altında, diğer bölgelerde ise mevsim normalleri civarında yağış gerçekleşmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Bu da Türkiye'nin geçen kışa göre biraz daha fazla yağışlı olmasını sağlayacaktır" dedi.

Kayhan, Aralık ayından itibaren Atlas Okyanusu'nun doğusunda oluşan "Azor Yüksek Basınç Sistemi"nin kuzey ve orta Avrupa kesimini etkisi altına alacağını ve bu etkinin kış ayları boyunca sürmesinin beklendiğini ifade etti.

Kayhan, Azor yüksek basınç sisteminin, geçen kış özellikle Orta Avrupa, Güney Avrupa ve Akdeniz sahasını etkisi altına aldığını, İzlanda üzerinden gelen yağışlı sistemlerin kuzey enlemlere gitmesini sağladığını ve Akdeniz üzerinde siklonların oluşmasını engellediğini anlattı. Bu nedenle, 45 derece kuzey enleminin güneyinde kuraklık yaşandığını belirtti.

Mahmut Kayhan, "Bu değerlendirmeler ışığında, Aralık ayında güney ve iç kesimlerde, Ocak-Şubat döneminde iç ve batı kesimlerde mevsim normallerinin altında, diğer bölgelerde ise mevsim normalleri civarında yağış gerçekleşeceği öngörülmektedir. Bu da Türkiye'nin geçen kışa göre biraz daha fazla yağışlı olmasını sağlayacaktır. Bu durum, şu anda yaşanan su eksikliğini giderecek demek değildir. Bu konuyla ilgili yorum yapmak için su bütçesi, alternatif su kaynakları ile bunlara ilişkin planlamaların bir arada değerlendirilmesi gerekiyor"dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber