Tercüme yapan cep telefonu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2007 23:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Japon elektronik devi NEC Corp, dünyada ilk defa eş zamanlı tercüme yapan cep telefonu yazılımı geliştirdi.

Japon yolcuların sözlerini İngilizce'ye çeviren yazılım, Japonca kelimeleri algıladıktan sonra konuşma metnini telefon ekranına yansıtıyor ve bir saniye sonra kelimenin İngilizce'sini gösteriyor. NEC yetkilileri, dünyada ilk kez dışardan bir yardım olmadan cep telefonunun otomatik çeviri yaptığını belirtti. Ses tanıma sistemi ve çeviri özellikleriyle donatılan telefon, tercüme işlemini küçük bir mikroçip sayesinde gerçekleştiriyor. Hafızasında 50 bin Japonca kelime barındıran yazılım, özellikle gezilerde

kullanılan "Metro haritası almam mümkün mü?" gibi cümle yapılarını tercüme ediyor.

NEC sözcüsü Mitsumasa Fukumoto, İngilizce'den Japonca'ya çeviri yapmanın da mümkün olduğunu, ancak bu fikri henüz değerlendirmediklerini açıkladı. Fukumoto, öncelikli olarak seslerin telefonun hafızasına nasıl tanıtılacağını çözmeye çalıştıklarını belirterek, "Asıl problem, karşıdaki insanın sözlerinin doğru çevrilip çevrilmediğini nasıl bileceği" şeklinde konuştu.

Teknolojinin günlük kullanıma ne zaman geçeceğini belirlemediklerini söyleyen sözcü, "Araştırmaya devam ederek, dünyanın her yerinde herkesin istediği kişiyle, istediği zaman iletişim kurabilmesini sağlayacağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber