Gül imzasıyla 38 ihraç

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 01 Aralık 2007 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Askeri Şurâ'nın (YAŞ) kış toplantısında, Kuzey Irak'taki PKK varlığının sona erdirilmesine yönelik olarak hükümetten sınır ötesi operasyon yetkisi alan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Harbe Hazırlık Durum Değerlendirmesi" yapıldı. Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın ihraç kararlarına şerh koyması ilk kez YAŞ sonrası yapılan açıklamaya girdi. Yedisi irticai faaliyet ve davranışları, 31'i de uyuşturucu alışkanlığı veya ahlâk dışı ilişkileri nedeniyle olmak üzere 38 personelin ihraç kararının 'oy çokluğu' ile alındığı vurgulandı. Başbakan iken ihraç kararlarına ilk şerhi koyan Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı sıfatıyla kararları onayladı.

Yılda iki kez toplanan YAŞ, bu yılki ikinci toplantısını dün tamamladı. İki Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda iki gün süren toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık etti. Toplantıya Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile TSK'daki diğer orgeneraller de katıldı.

Cumhurbaşkanlarının geleneksel olarak şurâ üyeleri ve eşleri onuruna verdiği akşam yemeği bu yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün türbanlı olması ve askerlerin bu konudaki hassasiyeti dikkate alınarak birinci gün öğlen ve eşsiz gerçekleştirildi.

Harbe hazırlığı konuştular

YAŞ'ın ana gündem maddesini, PKK terörünün yok edilmesi için hükümetin askere verdiği sınır ötesi operasyon yetkisi bağlamında TSK'nın Harbe Hazırlık Durumu'na ilişkin değerlendirme oldu. Konuya ilişkin olarak Genelkurmay İstihbarat, Harekât ve Plan Prensipler başkanlıklarınca şurâ üyelerine brifing verildi. Brifingte PKK'nın Türkiye sınırları içindeki ve Kuzey Irak'taki varlığı, TSK'nın buna karşı aldığı önlemler, sınırdaki birliklerin durumu ve sınır ötesi operasyona ilişkin planlar, tüm ayrıntılarıyla değerlendirildi.

Gül tarafından onaylanan kararlar Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği tarafından açıklandı. Açıklamada harbe hazırlık durum değerlendirmesi ile ilgili şöyle denildi:

"Mevcut tehditler çerçevesinde, TSK'nın harbe hazırlık durumunun gözden geçirildiği toplantıda; Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğine yönelik (1) Dış tehdit, (2) İç tehdit, (a) Bölücü tehdit, (b) İrticai tehdit ortaya konulmuş; Türkiye'nin etki ve ilgi alanları dahilinde genel bir politik askeri durum değerlendirmesi yapılmış; TSK'nın harbe hazırlık durumu ve kuvvet yapısı ihtiyaçları görüşülmüştür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber