Yolsuzlukla mücadele için yeni yasa.

Haber Giriş : 08 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Suçluların yakalanmasına yardımcı olana ceza verilmeyecek. Zararı ödeyenin cezası indirilecek. Zamanaşımı iki katına çıkıyor.

Yolsuzlukla etkili mücadele amacıyla yolsuzluk suçlarının soruşturulması ve kovuşturulmasında yeni esas ve usuller getiriliyor. TBMM Başkanlığı'na sunulan Yolsuzlukla Mücadele Yasa Tasarısı, TCK, Vergi Usul Yasası, Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Yasa, Sermaye Piyasası Yasası, Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Yasası, Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine, Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Yasası, Devlet Memurları Yasası ve Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK'de Değişiklik yapılmasına İlişkin Yasa ile Kaçakçılıkla Mücadele Yasası'nda yeralan bazı suçları ''Yolsuzluk suçu'' kapsamına alıyor. Buna göre, ''Memurlar, memur sayılanlar, memur gibi cezalandırılanlar ve yabancı kamu görevlileri veya bunların fiillerine katılanlar tarafından veya bunlarla iştirak halinde olmaksızın gerçek kişilerce suçların teşekkül halinde işlenmesi, bir aylık asgari ücretin brütünün bin katını aşan haksız menfaat veya zararın ortaya çıkması olasılığının belirlenmesi'' durumunda bu yasa hükümleri uygulanacak. Bu suçların, özel hukuk tüzel kişilerinin yönetim ve denetim kademelerinde bulunanlar tarafından işlenmesi durumunda bu kişilerin cezalandırılması yanında tüzel kişilik hakkında da suçla elde edilen menfaatin iki katından üç katına kadar para cezası uygulanacak.

-İHTİSAS MAHKEMELERİ-

Yargılama görevi, ''Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun ve Trabzon'' il merkezlerinde bulunan ağır ceza mahkemeleri tarafından yapılacak. İhtisas mahkemeleri olarak çalışacak bu mahkemeleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu belirleyecek. Yasa Tasarısı kapsamına alınan suçların dava zamanaşımı süreleri diğer suçların iki katı olarak hesaplanacak.

ÖNLEMLER-

Tasarıyla uluslararası sözleşmelerin hükümlerine paralel bir şekilde yolsuzlukla mücadele kapsamında yapılacak soruşturma ve kovuşturmalarda etkinliğin sağlanabilmesi için alınacak önlemler de hükme bağlanıyor. Buna göre, bu suçları işlediğine ilişkin delil, iz, eser ve emare bulunan kişilerin suç işlemek yoluyla elde ettiği doğrultusunda kuvvetli belirtiler bulunan her türlü taşınır ve taşınmazlarına soruşturma sırasında el konulabilecek. PİŞMANLIK Yasa tasarısı ile ''Pişmanlık'' durumu da düzenlendi. Soruşturma başlamadan önce yetkili makamlara başvurup bilgi vererek suç ve delillerin ortaya çıkarılması ve suçluların yakalanması için yardımda bulunanlara ceza verilmeyecek. Soruşturma sırasında yetkili makamlara başvurup bilgi vererek suç ve delillerin ortaya çıkarılması ve suçluların yakalanması için yardımda bulunanların cezaları sekizde birine kadar indirilecek. Teşekkülü kuranlar ile yönetenler bu pişmanlık durumundan yararlanamayacak.

ZARARIN GİDERİLMESİ

Suçla elde ettiği fayda dahil ortaya çıkan zararı soruşturma aşamasında giderenlerin cezaları yarısı, kovuşturma aşamasında giderenlerin cezaları da üçte biri oranında indirilecek. Zararı gidereceğini soruşturma sırasında Cumhuriyet savcısına, kovuşturma sırasında ise mahkemeye beyan edenlerin ödeme planlarının kabul edilmesi durumunda gerekli bütün deliller toplanacak ancak hükmen verilmesi ertelenecek.

YARDIM SAĞLAYANLARIN KORUNMASI-

Tasarı kapsamında sayılan suçları ihbar edenler, suç ve delillerin ortaya çıkarılması ve suçluların yakalanması için yardımda bulunanlar ve bunların yakınları hakkında ''Koruma önlemleri'' uygulanacak. Savunma hakkı engellenmeksizin mahkemeye bilgi verenlerin tanınmasını engelleyecek görünüş, ses, kıyafet değişikliği yöntemleri kullanılarak veya video ve ses bağlantısı veya diğer uygun araçlar dahil iletişim teknolojisinden yararlanılarak dinlenilmelerine mahkemece karar verilecek.

İKRAMİYE Suçun önlenmesi, soruşturulması ve kovuşturulması ile görevli olanlar ve failler hariç olmak üzere, suçların ve delillerin ortaya çıkarılması, faillerin yakalanması ve kamu zararının giderilmesine yardımcı olanlara, sağlanan yardım oranında, giderilen zararın yüzde biri kadar ikramiye verilecek. Asılsız ihbar ve şikayette bulunanlar hakkında ise üç aydan iki yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

PERSONEL EĞİTİLECEK Daha duyarlı ve nitelikli hale getirilebilmeleri için kamu personeline yolsuzlukla mücadele konusunda özel eğitim verilecek. Personelin eğitimi ve halkın aydınlatılması için gerekli olan çalışmalar, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının koordinasyonunda ilgili kurumlarca yapılacak.

GİZLİ İNCELEME Gizli inceleme, kayıt ve verilerin incelenmesi, gizli görevli kullanılması, hak ve alacaklara tedbir konması ve tanık, muhbir ve kolluk görevlilerinin korunması tedbir ve işlemlerine ait kararların alınması ve uygulanmasında süre şartı aranmayacak. Mahkum olanlar üç ay içinde infaz işlemlerini yürütmekle görevli Cumhuriyet savcılığına başvurup, suçla elde ettikleri fayda dahil ortaya çıkan zararı giderdiklerinde hakkında hükmolunan cezanın beşte ikisi indirilecek. Zararın dörtte birinin peşin ödenmesi durumunda hükmün infazı bir yıl süreyle ertelenecek. Erteleme süresi içinde zararın tümünü ödeyenlerin cezası üçte biri oranında indirilecek. Ödeme teklif veya planına uyulmaması durumunda ise hükmün infazına devam edilecek ve eylem başka bir suç oluştursa bile fail iki yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber