Hesap Uzmanları haklarında yapılan suçlamalara cevap verdi

Haber Giriş : 09 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalçın BAYER/Hürriyet

?CUMHURBAŞKANI'na İnat Kararnamesi' (3.9.2004) başlıklı yazınıza yönelik olarak, bazı kişi ve grupların 05.09.2004 tarihli köşenizde yer alan ifadelerinin haksız ve yersiz bir şekilde Hesap Uzmanları camiasına yöneldiği görülmüş; kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla ve mesleki değerleri itibarıyla provokatif amaçlı beyanların muhatabı olması düşünülemeyecek mensuplarımız adına bu açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.

HASET DUYGULARI 1945'te kurulup doğrudan Maliye Bakanı'na bağlı statüsüyle ülkemizde üst düzeyde kamusal denetim sürecini başarıyla sürdüren, bu görevini yaparken de hukukun üstünlüğü ve kamu hizmeti bilincinden taviz vermeyen Hesap Uzmanları Kurulu ve mensupları, bu nitelikleriyle kamuoyunda ve bürokraside haklı bir isim ve olumlu yer edinmişlerdir. Camiamızın bu olumlu imajına rağmen, sıklıkla karşılaştığı ancak çok fazla önemsemediği durum ise hizmetleriyle kurumsal kimlik ve kamu hizmetine anlamlı katkılar oluşturmak yerine, bütün faaliyetlerini makam, mevki ve unvan çabalarına indirgeyen kişilerin haset duygularına muhatap kılınmak istenmesidir.

KENDİNİ BİLMEZLİK Maliye Bakanlığı, bürokratik gelenekleri ve mesleki ilkeleri gelişmiş, her birimi ve çalışanının yerini ve haddini bildiği bir bakanlıktır. Bu gelenek ve yapıya rağmen; gerçekleri çarpıtarak yaratılan kargaşadan çıkar ummak, en hafif deyimle ?kendini bilmezliktir'.

Ülkemizde vergi denetimi çok başlı değil, çok kademelidir. 1. kademeyi doğrudan bakana bağlı Hesap Uzmanları Kurulu ve Maliye Teftiş Kurulu oluşturur. 1. kademede bu kurullar dışında ?kurul' adını taşıyan 3. bir denetim birimi mevcut değildir. 2. kademeyi Gelirler Genel Müdürü'ne bağlı gelirler kontrolörleri, 3. kademeyi de Defterdarlar ve Gelirler Bölge Müdürlerine bağlı vergi denetmenleri oluşturur. Burada eleştirilecek bir durum yoktur, zira bu denetim birimlerinin elemanlarının mesleğe alınması, yetiştirilmesi ve göreve atanması farklıdır ve her birim kendi statüsüne uygun denetim yapar; bu durum gelişmiş ülkelerde de böyledir; büyük mükellefleri inceleyen denetim birimleri diğer birimlerden ayrıdır.

NEYİN KAVGASI? Vergi denetiminin en üst kademesinde yer alarak doğrudan Maliye Bakanı'na bağlı olarak görev yapan ve üçlü kararname ile atanan Hesap Uzmanları'nı daha alt bir statü olan gelir idaresinin yeniden yapılanması içinde göstermeye çalışmak ve hatta bütün kişisel ve mesleki zafiyetleri örtülemek gayretiyle, Hesap Uzmanları'nı statüleri ve ?kurul' kültürleri gereği taraf olmayacağı bir ?gelir idaresinde yetki kavgası' içerisinde sunmak, konuyu çarpıtmaktır. Hesap Uzmanları Kurulu mensupları mesleğe girişlerinden itibaren bakan adına üst düzey denetim yapmanın onur ve heyecanını taşımakta ve bu anlayış ve sorumlulukla görevlerini sürdürmektedirler. Hesap Uzmanları camiasının kamuya hizmet etmek dışında bir amacı ve ?kavgası' bulunmamaktadır. Bu yönüyle, Hesap Uzmanları'nın gelir idaresinin yeniden yapılanması konusuyla doğrudan ilgisi bulunmadığı gibi bu yapılanmanın da Hesap Uzmanları'na yönelik bir boyutu bulunmamaktadır.

KIDEM VE LİYAKATIN ÖNEMİ Diğer yandan, yine aynı çevrelerin hezeyanının bir başka yönü de ?Maliye Bakanlığı'nın üst düzey görevlerinin Hesap Uzmanı kökenlilerden oluşmasının sıkıntı yarattığı' iddiasıdır. Bu değerlendirmeler, esasında bizlere dönük tertiplerin, haksız ve yersiz saldırıların altındaki sebepler ile bu türlü oluşumların içerisindeki kişilerin gerçek ?kimliklerini' göstermesi bakımından önemlidir. Maliye Bakanlığı'nda ve bürokraside üst düzey kamu görevlilerinin bir kısmının Hesap Uzmanı kökenli olması; camiamız bakımından gurur verici bir durum, kamu hizmetinin hukuka uygun, tarafsız ve etkin olarak sürdürülmesi bakımından da ülkemiz adına şanstır. Kamu hizmetinde ?sıkıntı' yaratan asıl durum, bir kariyer mesleğine sahip olan Hesap Uzmanları'nın ?kıdem ve liyakat' ilkeleriyle üst düzey kamu görevlerinde yer alması değil; Hesap Uzmanları camiası dışındaki bazı kişi ve grupların kamu görevlisi bilincinden yoksun, başarısızlığa mahkûm statü ve unvan beklentileri ile bu konudaki nafile çabalarıdır.

Azmi DEMİRCİ-Hesap Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber