Çocukları bilgisayara mahkum etmeyin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Aralık 2007 06:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Uzmanlar, çocuklara zekâ geliştirici oyunlar oynatılması gerektiğini söylüyor.

Bilgisayar, çocukları sağlık açısından fizikî olarak etkilemenin yanı sıra keşif dünyalarını, düşünmelerini ve duygularını da köreltiyor. Özellikle 3 ila 6 yaş arasındaki çocuklar, düşünerek keşfetmeye çalıştıkları dünyayı, televizyon ya da bilgisayardan görerek tanıdıklarında olumsuz etkileniyor.

Uzmanlar, neredeyse her eve bilgisayarın girdiği bu dönemde çocukların bilgisayar ile oynamalarını engellemenin de mümkün olamayacağına işaret ediyor. Bu durumda anne ve babaların, çocukluk sürecinde tamamen denetimde tutacakları çocuklarının, özellikle 4 ila 10 yaş arasında bilgisayar kullanım sürelerini 10-20 dakikalık süreler şeklinde kısıtlamalarının uygun olacağını belirtiyor.

Türkiye'de çocuk gelişimi uzman öğretmeni Hüseyin Akar, özellikle 3 ile 6 yaş arasındaki çocukların bilgisayar ve bilgisayardaki oyunlardan uzak tutulmasını istedi. Özel Tekden Koleji öğretmenlerinden Hüseyin Akar, çocukların 3 yaşına kadar olan süreçte dünyayı duyularıyla ve temasla tanıdığını anlattı. Bu yaştan sonra çocuklar, duygularıyla, düşünerek ve çok sorular sorarak dünyayı keşfediyor. Hüseyin Akar, çocuğun geleceği açısından da bu yaş aralığının önemine işaret ederek, "Çocuklar bu dönemde duygu, düşünce ve zihinsel gelişimini tamamlar. Eğer siz bu dönemde dünyayı keşfetmelerini bilgisayar ve televizyonla sağlarsanız, çocuğun keşif dünyası körelir. Çünkü hayatı hep bilgisayar ve televizyonda olduğu gibi algılayacaktır." diye konuştu. Ebeveynlerin de, bilgisayar teknolojisine geçiş süreci yaşanan Türkiye'de, çocuklara nasıl bir uygulama yapabileceği konusunda büyük sıkıntı yaşadığını anımsatan Akar "Çocuklarımız, dünyayı 0-6 yaş arasında tanıyor. 0-3 yaş arasında duyularla, temasla, görerek dünyayı tanıyan çocuklarımızın 3 yaşından sonra duyguları inceliyor, düşünüyor, zekâsı iyice gelişiyor ve çok soru sorarak her şeyi öğrenmek istiyor. Bu nedenle çocuklarımızın keşif dünyasını bilgisayara hapsetmek doğru olmaz." dedi. Hüseyin Akar, çocukların ebeveynlerin denetimlerinde 10-20 dakika kullanımına müsaade etmelerini istedi. Akar, çocukların bilgisayarda bilinçaltına yerleşebilecek vurdu, kırdı gibi oyunlara değil, zekâ geliştirici, çocukları düşünmeye zorlayan, eşleştirmeler yapan oyunlar oynatılması uyarısı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber