7.7 Katrilyonluk rüşvet davasının sanıkları serbest

Haber Giriş : 11 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

7.7 katrilyonluk akaryakıt kaçakçılığı davasında rüşvet almakla suçlanan bürokratlara takipsizlik verildi

7.7 katrilyonluk akaryakıt kaçakçılığı davasında rüşvet almakla suçlanan bürokratlara, telefonları izinsiz dinlendiği gerekçesiyle takipsizlik verildi

Telekulağa takıldılar

Yargıtay-MİT kavgasında 'İzinsiz dinleme delil olur mu?' tartışmasına son halka. Bu kez kaçakçılarla bürokratlar 'telekulağa' takıldı. AKP kurucusu Esat Kurucu ve emekli general dahil 13 kişiye dava açıldı.

36 günde iki karar

Gümrükler Genel Müdürü Sezai Uçarmak ile Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Hüsnü Güler rüşvet iddiasıyla 'fezleke'ye girince görevden alındı. Gebze Savcısı 36 gün sonra ek yazıyla 'takipsizlik' verdi.

Gerekçe: Özel hayat

Kararda, bürokratlarla ilgili kanıtların 'izinsiz dinleme' ile elde edildiği, bunun 'özel hayata ve haberleşme özgürlüğü'ne aykırı olduğu belirtildi. Genel Müdür koltuğa döndü.

İzinsiz 'kulak' akladı

Trilyonlarca liralık akaryakıt kaçakçılığı davasında rüşvet almakla suçlanan ve önce suçlu bulunan bürokratlara, 36 gün sonra telefonları izinsiz dinlendiği gerekçesiyle takipsizlik verildi

Akaryakıt kaçakçılarından rüşvet aldığı ve görevini suiistimal ettiği iddiasıyla üç ay önce görevinden uzaklaştırılan Gümrükler Genel Müdürü Sezai Uçarmak, eşine az rastlanır bir uygulamayla görevine iade edildi. Gebze Cumhuriyet Savcısı Utku Salih Dinçer, Gebze gümrüğünde 4 ay kadar önce meydana gelen akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili olarak aralarında Gümrükler Genel Müdürü Sezai Uçarmak'ın da bulunduğu sanıklarla ilgili olarak hazırladığı fezlekede ağır suçlar yükledi, daha sonra da düzenlediği bir yazıyla da aynı kişiler hakkında 'takibata yer olmadığı'na karar verdi. Kararda bürokratlarla ilgili kanıtların 'izinsiz dinleme' ile elde edildiği, bunun 'özel hayata ve haberleşme özgürlüğün'ne aykırı olduğu belirtildi. Uçarmak Gümrükler Genel Müdürü koltuğuna geri döndü.

SORUŞTURMA VE OPERASYON

Akıllara durgunluk veren olay şöyle gelişti: Yaklaşık 4 ay önce polis, Gebze Cumhuriyet Savcılığı'nın emri üzerine Kocaeli ve Gebze'de ÖTV'den muaf olması için gazyağını evraklarda solvent maddesi olarak göstermek suretiyle gümrükten geçirerek 7.7 katrilyon liralık kaçakçılık yapan şebeke ile ilgili operasyon başlattı. Operasyon sonucu polis, AKP kurucularından Kurucular İnşaat Turizm Kimya Petrol Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi sahibi Esat Kurucu, emekli Korgeneral eski Asayiş Bölge Komutanı Mehmet Altay Tokat'ın da aralarında bulunduğu 13 şirket çalışanı hakkında soruşturma başlattı. Polis aynı olayla ilgili olarak bu şebekeye yardım ettikleri gerekçesiyle Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Albayrak, Gümrük Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Hüsnü Güler, Gümrükler Genel Müdürü Sezai Uçarmak'ı da soruşturma kapsamına aldı.

Operasyon safhasında AKP kurucularından Esat Kurucu kayıplara karışırken, Kemal Albayrak, Hüseyin Hüsnü Güler ile Sezai Uçarmak görevden uzaklaştırıldılar.

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli savcı Utku Salih Dinçer sanıklar hakkında fezleke hazırladı.

TAKİPSİZLİK KARARI

Savcı Dinçer 11 Haziran 2004 tarihinde hazırladığı fezlekede görevden alınan Albayrak, Güler ve Uçarmak'ı rüşvet almak ve görevi suiistimal etmekle suçladı. Dinçer bu fezlekeyi yazdıktan 36 gün sonra ise 'Ek Takipsizlik Kararı' başlığı ile yeni bir yazı yazdı. Dinçer yazısında sanıkların eylemlerini daha çok telefonla gerçekleştirdiği ancak, kamu görevlileri hakkında telefon dinleme izninin alınmadığı, böylelikle sanıklar hakkında müsnet suçlara ilişkin olarak kamu davası açılması yönünde mücerret iddiadan başkaca delilin bulunmadığı tüm evrak kapsamından anlaşılmakta ve takibata yer olmadığına karar verilmiştir'dedi. Karara ilişkin yazıyı davanın açıldığı Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

KARARA İTİRAZ

Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararına Gümrük Müsteşarlığı Hukuk Müşavirliği sanıkların yalnız telefon görüşmeleriyle değil, olaya konu kaçakçılık yapan kişilerle toplantılar düzenlediklerini berterek itiraz etti. Bunun üzerine Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili dosyayı Kartal Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk etti. Verilen takipsizlik kararına bir itiraz da aynı gerekçelerle Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan geldi.

GÖREVE İADE EDİLDİ

Ancak bu itirazlarıa ilişkin karar beklenmeden Gümrükler Genel Müdürü Sezai Uçarmak, 16.08.2004 tarihinde Gümrük Müsteşar Vekili Rıza Tuna Turagay ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in imzalarını taşıyan bir yazıyla önce Gümrük Başmüfettişliği'ne, ardından da Gümrükler Genel Müdürlüğü yeniden getirildi. Yazıda Sezai Uçarmak'ın hizmete engel hal olmadığı belirtildi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber