Bakan Çelik'ten boşta kalan öğretmenlerin durumu, öğrenci affı ve idareci atamalarına ilişkin açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Aralık 2007 13:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik TV 24'teki Ankara Masası programına katıldı.

Program yöneticilerinden Şamil Tayyar ile Bakan Çelik arasındaki, öğretmen açığına ilişkin diyalogu yayımlıyoruz..

ACİL ÖĞRETMEN AÇIĞI 2 BİN

Şamil Tayyar:Sayın Bakanım öğretmen açığı var mı?

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Biz daha önce 25 bin öğretmen açığı var demiştik. Alımlarla beraber bu sayı 12 bin 800'e indi. Ancak 10 bin sözleşmeli öğretmen ataması daha yaptık. Dolaysıyla şuan acil öğretmen ihtiyacı 1-2 bine indi. Ancak emekli olan öğretmenlerimiz var. Bunların yerine yeniden atama yapılacak. 2008 yılında da yine öğretmen ataması yapacağız.

Bizim en büyük sorunumuz norm kadro fazlasıdır. Bakın örneğin 7 bin fizik öğretmenine ihtiyacınız olduğunuz düşünün ve sistemde 8 bin öğretmen olduğunu varsayın. Bin fizik öğretmeni norm kadro fazlası demektir. Bu arkadaşlar boşta mı peki.. Hayır biz de bu arkadaşları fen bilgisi derslerine sokmaktayız.

NEDEN FRANSIZCA ÖĞRETMENİ ATANMIYOR?

Şamil Tayyar: Bize neden Frnasızca öğretmeni atanmadığına dair sorular ulaşmaktadır.

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Bakın Sayın Tayyar... Burada 5 spikere ihtiyaç var değilmi... Siz buraya 15 kişi atarsanız ne olur? Olmaz değilmi? Şimdi bizim okullarda Fransızca öğretmeni ihtiyacı yok. Bize soruluyor: Neden Fransızca öğretmeni almıyorsunuz? Nasıl alalım. İhtiyaç yokki...

10 tane ihtiyaç varken 15 tane atama yapılması doğru bir yaklaşım değildir.

BOŞTA OLAN MEZUNLAR İÇİN YÖK'LE GÖRÜŞECEĞİZ

Şamil Tayyar: Ama burası özel sektör.. Devlet değil...

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Devlet her mezunu istihdam eden bir işveren değildir. İllahi tüm mezunlar alınacak ise bunu yerine işsizlik sigortası yaptırılır bu daha uygun çözüm olur.

Ancak biz bu sorunun çözümü için YÖK'le görüşeceğiz. Bu mezunları, 180 bin mezunu farklı alanlara yölendirebilirmiyiz, bunları konuşacağız ve tartışacağız... Bir de bu sorun sadece öğretmenlik mezunlarıda yaşanmamaktadır. Ziraat fakültesi mezunları da İBBF mezunları da boştadır.

Bakın bankacılık sektörü 2000'li yıllarda büyük bir kriz geçirmişti. Şuan kendini toparladı. 2008 yılında çok büyük sayılarda bankacı alınacağı belirtilmektedir. İşte "boşta olan gençleri" bu tür alanlara yönlendirebilir miyiz, bunları masaya yatıracağız.

BOŞTA OLANLAR SERTİFİKA PROGRAMLARI İLE YÖNLENDİRİLECEK

Şamil Tayyar: Peki bu nasıl olacak sayın bakanım?

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Bakınız Teknik Eğitim Fakültesi var.. Bu mezunları artık öğretmen yapamıyoruz. Çünkü ihtiyaç yok okullarda. Diğer yandan bu arkadaşlar teknisyen desen teknisyen değil, mühendis desen mühendis değil... Bir örnek vereyim ülkenin her tarafına doğalgazla döşendi. Beri taraftan inşaat sektörü büyük bir atılım gösterdi. İşte düzenlenecek bir setfika programı iel bu türden ihtiyaç oluşan alanlara bu bölüm mezunlarının yönlendirilebilmesi mümkün olabilir.

Bakın 27 AB ülkesinin her yıl 1,5 milyon ülke dışından istihdama ihtiyacı vardır. Artık dünya küresel bir hale gelmektedir. Benim inşaat şirketim yurt dışından ihale alabilmektedir. Bizim mezunlar da bu yöne kanalize edilebilir.

Bunları sadece örnek olarak veriyorum.

Yükseköğretim bütün dünyada büyüyor. 1980 yılında 50 milyon üniversite mezunu varken bu sayı 2000 yılında 100 milyona çıkmıştır. 2050 yılında 200 milyon olacağı tahmin edimektedir.

Bizim mezunlarımıza "Biz niye iş bulamadık değil, biz neden girşimci olamadık?" sorusunu sordurmak ve bu düşünsel alt yapıyı vermnek gerekmektedir.

ÖĞRENCİ AFFI ÇIKACAK MI?

Şamil Tayyar: Öğrenci affı çıkacak mı?

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Bizim, öğrenci affı çıkarılacağına ilişkin bir taahhüdümüz bulunmamaktadır. Aflar sistemi dejenere ediyor. Ancak kapsamlı bir çalışma yapılması talimatını verdim. Bu af talebinde bulunmanın temel nedeni nedir? Bunlar daha önceki aflardan yararlanıp başarısız olan kişiler midir? Bu çalışma sonuçlandığında bir değerlendirme yapacağız. Ancak arka arkaya çıkarılan aflar sistemi dejenere etmektedir.

Af başarısızlığı teşvik eder.

YÖNETİCİ ATAMALARI NE DURUMDA?

Şamil Tayyar: Yönetici atamaları sorulmakta sayın bakanım...

Milli Eğitim Bakanı Çelik: Bu konuda çalışıyoruz. Geçen gün bir toplantı yaptık. Bu konu gündemimizde...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber