İşportacılıkla kamufle olan polisler suç oranını düşürdü

Haber Giriş : 18 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Emniyet Müdürlüğü'nün, özellikle kadınların korkulu rüyası haline gelen kapkaççı, yankesici ve dolandırıcıları yakalamak için görev yapan sokak timleri kılıktan kılığa giriyor.

Zaman zaman tezgah başına geçerek işportacılık yapan timlerinin birçok zanlıyı suçüstü yakalamaları sayesinde kısa sürede yankesicilik, kapkaç, hırsızlık olaylarında belirgin bir düşüş sağlandı. Sivil ekipler kamufle olmada öyle başarılı oluyor ki; kimi zaman suçluya müdahale sırasında kendisinin polis olduğuna inandıramıyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren halkın yoğun olduğu merkezi semtlerde görev alan timler, suçlularla mücadele için zaman zaman bir mağazada tezgahtar olarak çalışırken kimi zaman simitçi veya çiçekçi oluyor. Timler, görev sırasında kullandıkları işporta tezgahlarının sahiplerini de sevindirmeyi ihmal etmiyor. İşporta tezgahlarında gür sesleriyle müşteri çağıran timler, tezgahtan kazandıkları paraları da emanet aldıkları tezgahın sahiplerine bırakıyor.

Sokak timleri, görev sırasında birtakım zorluklarla karşılaşıyor. Polis memuru L.K. şüpheli şahısları kimi zaman aç susuz kalarak takip ettiklerini belirtiyor. 6 aydır sokak timi olarak görev yaptığını söyleyen A.S. isimli polis memuru ise bazen müdahale ettikleri suçüstü olaylarda vatandaşlara polis olduklarını anlatamamaktan yakınarak; "Hırsızlığa teşebbüs eden yaşı küçük çocuklara veya bayanlara müdahale ettiğimiz anlarda çevredeki vatandaşların tepkisiyle karşılaştığımız oluyor. Biz de buna müdahale ettiğimizde vatandaşların tepkisiyle karşılaşıyoruz. Bizler her türlü özveride bulunarak halkımızın huzur ve güvenliği için çalışıyoruz." dedi.

Bursa Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, sokak timlerini özellikle genç polislerden sıkı bir inceleme sonrası seçtiklerini hatırlatarak; "Hırsızlar genelde halkın yoğun olduğu bölgelerde suç işliyor. Ekiplerimiz her türlü asayiş olaylarına anında müdahale ediyor. Görevlilerimiz gerekirse kılık ve konum değiştirerek hırsızlıkla mücadele ediyor." diyor. İşportacılık yaparak kendilerini kamufle eden sivil ekipler, böylece suçluları da yakın takibe alıyor. Geçtiğimiz ocak ayından itibaren başlayan uygulamayla Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan sokak timleri, ikişer kişilik 50 ekip halinde vatandaşların yoğun olduğu cadde ve alışveriş merkezlerinde suçlularla mücadele ediyor.

Emniyet Müdürlüğü'nün verilerine göre yeni yılın ilk 8 ayında hırsızlık olayları önemli ölçüde azalırken, olayların işleniş yerleri ve saatleri de değişti. Timlerin suça eğilimli kimseler üzerinde oluşturduğu baskı sebebiyle, çocukların eskisi gibi suç aracı olarak kullanılamadığı, bu yüzden sabıkalı erişkinlerin yeniden suç işlemeye başladıkları belirlendi. Suçluların, her zaman kullandıkları araçlarını değiştirerek kendilerini her yerde takip eden sokak timlerini yanıltmaya çalıştıkları tespit edildi. Timlerin görev yaptığı 8 aylık sürede geçtiğimiz yıla oranla kapkaç olaylarında yüzde 60'lık, yankesicilik olaylarında yüzde 55'lik, işyerinden hırsızlık olaylarında yüzde 25'lik ve genel asayiş olaylarında yüzde 20'lik bir düşüş sağlandı. Timler 8 aylık bölümde 250 hırsızlık olayını suçüstü yaparak aydınlatırken yaklaşık 500 şüpheli hakkında yasal işlem yaptı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber