Eşi mason CHP'li vekil Arıtman, türban paketi görüşmelerinde olay çıkardı

Haber Giriş : 02 Şubat 2008 07:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Eşi, Türk ve Yunan mason biraderlerin Rodos buluşmasını tertpileyerek gündeme gelen CHP'li Canan Arıtman, meclis'de olay çıkardı.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, üniversitelerde başörtüsü yasağını sona erdirecek teklifin görüşüldüğü Anayasa Komisyonu'nu karıştırdı. Üye olmadığı halde komisyon toplantısına katılan Arıtman, provokatif bir konuşma yaptı.

Teklifin, laik rejimden teokratik rejime geçme çabası olduğunu savunan Arıtman, milletvekili yeminine atıfta bulunarak, "Birkaç saat sonra yapılacak oylamada kim namuslu, kim şerefli ortaya çıkacak!" dedi. Bu sözler, AK Partili ve MHP'li üyelerin tepkisini çekti. Ayağa kalkan vekiller Arıtman'dan sözünü geri almasını istedi. Bunu yapmayacağını söyleyen Arıtman'a CHP'liler sahip çıktı. MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, tepkisini "Cumhuriyet kadını profili bu mu?" sözüyle gösterdi, ardından toplantıyı terk etti. AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, "Bu sözleri geri almayan terbiyesizdir." ifadesini kullandı. AK Parti'nin kadın milletvekillerinden Ayşenur Bahçekapılı da, Arıtman'ı sert bir dille eleştirdi ve seviyesini ortaya koyduğunu söyledi. Arıtman'ın "Sen de başını kapa ve git evinin hanımı ol." demesine Bahçekapılı şu cevabı verdi: "Senin gibi olacağıma başımı gururla kaparım."

2 maddelik teklifin görüşüldüğü komisyon ilginç tartışmalara sahne oldu. CHP ve DSP'li üyeler teklif aleyhine sert açıklamalar yaptı. CHP'li Turgut Dibek teklifin Anayasa'nın değişmez 2. maddesini hedef aldığı gerekçesiyle görüşülemeyeceğini ileri sürdü. Dibek'in usul tartışmasına yönelik önergesi gündeme alınınca, tartışma bu yönde devam etti. Ancak Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun oylattığı önerge 5'e karşı 16 oyla reddedildi. DSP'li Tayfun İçli, teklifle bir Anayasa suçu işlendiğini iddia etti. "Yüreğiniz yetiyorsa, teklifi, 'bu dinimizin gereğidir, türban serbesttir, herkes başını örter' diye getirin." diyen İçli, türbanın ülkeye dayattırıldığını ileri sürdü. CHP'li Mehmet Ali Özpolat, düzenlemeyle laikliğin içinin boşaltıldığını savundu. Özpolat, düzenlemede asıl sorumluluğun MHP'de olduğunu iddia ederek, "Başbakan'a ip atan Bahçeli, bu kez türban attı." dedi. Komisyon Başkanı Kuzu, daha sonra, teklifin maddelerine geçti. Buna itiraz eden CHP'li Atilla Kart, Kuzu'yu, 'sorumsuz ve ciddiyetsiz davranmak'la suçladı. "Herkes konuşacak diye bir şey mi var?" diyen Kuzu'ya, Kart, "Despot musun?" diye karşılık verdi. Kuzu, "Otur yerine, sen kimsin." diye tepki gösterdi. Kart'ın Anayasa ve İçtüzük'ün çiğnendiğini öne sürmesi üzerine Kuzu, "Vay yavrum vay!" ifadesini kullandı. Bu durum gülüşmelere sebep olurken, Kart da "Terbiyesizlik yapıyorsun" dedi. Kuzu ise "Terbiyesiz sensin. Aynen iade ediyorum. Sen öyle davranırsan söylerim." şeklinde karşılık verdi.

BAL: MHP LAİKLİĞE AYKIRI BİR İŞ VEYA EYLEMİN İÇİNDE OLMADI OLMAYACAK

CHP'nin önergesinin aleyhinde söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Anayasa Komisyonu üyesi Faruk Bal, partisinin geçmişte ya da bugün laiklik ilkesine aykırı herhangi bir iş veya eylemin içinde olmadığını, bundan sonra da olmayacağını kaydetti. Türban konusunda din ve vicdan hürriyeti ile laikliği karşı karşıya getirerek çözüm bulunamayacağının görüldüğünü kaydeden Bal, ?laiklik ilkesi, eşitlik ilkesini yok etmek için kullanılmamalı" dedi.

KART: TEKLİF ANAYASANIN 2'NCİ MADDESİNİN İHLALİDİR

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Atilla Kart ise önerge lehine söz alarak, Türkiye'nin tarihi bir süreci yaşadığını belirtti. Kart, anayasa değişikliği teklifinin, anayasanın 2'nci maddesinin açıkça ihlali olduğunu söyledi. Kart'ın konuşması sırasında, Komisyon Başkanı Kuzu'nun sık sık araya girmesine CHP?li milletvekilleri, ?çok konuşuyorsunuz, sayın başkan" diye tepki gösterirken Kart da tepkisini ?sizi asgari ölçüde ciddiyete davet ediyorum, fazlasını beklemiyorum" sözleriyle ortaya koydu.

?KİRA KANUNU İÇİN BİLE ANAYASANIN 2'NCİ MADDESİNE AYKIRIDIR DİYECEKSİNİZ"

Toplantıda söz alan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise getirilen teklifin 10 ve 42'nci maddelerde değişiklik öngördüğünü hatırlatarak, ?Anayasanın değişmez maddeleri için bir teklif sözkonusu değil. Öyle bir şey olursa onu da tartışırız, işleme konulmaz. Bir anayasa değişikliği konuşuyoruz, bu anayadaki usullere göre konuşulur, aykırılık sözkonusu olursa bunun denetimini anayasa mahkemesi yapacaktır. Bu anayasa değişikliği gerçekleştiğinde belli ki Anayasa Mahkemesi'ne gidecek" dedi. CHP'li milletvekillerine ?buraya gelen her kanun için artık anayasaya aykırıdır diyeceksiniz, Kira Kanunu gelse yine anayasanın 2'nci maddesine aykırıdır" diyeceksiniz diye seslenirken, CHP'liler Bakan Çiçek'e, ?türbanla kira kanununun ne ilgisi var" diyerek tepki gösterdiler. Kamer Genç de bakan Çiçek'e ?insanları fuzuli meşgul eden bir konuşma yapmayın, anayasanın özünü değiştiriyorsunuz" diye tepki gösterdi. Bakan Çiçek ise ?Herhalde Genç'ten onay alarak konuşacağızö sözleriyle karşılık verdi. Çiçek, anayasanın ilk üç maddesini değiştirmeye imza verecek kimse bulunmadığını da sözlerine ekledi.

CHP'Lİ ARAT: BAŞI AÇIKLAR ÜNİVERSİTEYE GİDEMEYECEK

Komisyon toplantısında, türbanın en çok kadınları ilgilendirdiği ve bu nedenle kadın milletvekillerine de söz verilmesini isteyen CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, yaptığı konuşmada ise yapılan düzenlemenin eğitim ve öğretim özgürlüğü ve yasalar önünde eşitlik kamuflajıyla gizlendiğini belirterek, ?Devlet düzenini değiştirme hedefi güdüldüğü"nü savundu. Sorunun özünde bir giysi parçası olarak türbanın değil, türbanı radikal İslamcıların bir savaş aracı olarak kullanmasının yattığını kaydeden Arat, rejimi değiştirmek ve teokratik düzeni getirmek isteyen uluslararası güçler ve Türkiye'deki radikal İslamcıların pek çok Arap ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kadınları Müslüman, Müslüman olmayan kadınlar olarak ayırmaya çalıştığını öne sürdü. Türkiye'deki kadınların bölündüğünü ifade eden Arat, türban mücadelesinin eşitlik değil farklılık mücadelesi olduğunu kaydetti. AKP ile MHP'nin getirdiği düzenlemenin laiklik ilkesine aykırı olduğunu, türban yasağının kalkması halinde özellikle taşrada başı açık kızların üniversiteye gidemeyeceğini ve mahalle baskısının artacağını savundu. Arat, ?bu teklif Cumhuriyetin temel ilkeleriyle hesaplaşmadır" dedi. Arat'ın konuşması sırasında MHP'den bahsederken sık sık ?Milli Hareket Partisi" demesi, toplantıda gülüşmelere neden oldu.

ARITMAN'IN SÖZLERİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Toplantıda Arat'ın ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın sözleri ise AKP ile CHP milletvekilleri arasında sert tartışmalara neden oldu. Kadınların korktuğunu, endişe içinde olduğunu ifade eden Arıtman ?Atatürk ilkelerinden bu kadar uzak bir teklifin gerekçesinde Atatürk'ün isminin geçmesini yanlış buluyorum" dedi. Eğitimin önündeki engellerin kaldırılması söyleminin ?koca bir yalan" olduğunu kaydeden Arıtman, bu teklifin laik rejimden teokratik rejime geçme çabası olduğunu savundu. Teokratik rejimlerde kadınlara hak verilmediğini tam tersine alındığını söyleyen Arıtman'ın Afanistan'ı örnek göstermesine AKP milletvekilleri ?burası Afganistan değil Türkiye" diyerek tepki gösterdi. Arıtman, Türk kadınının İran, Arap ve Afgan kadınınının akıbetini yaşamak istemediğini de belirterek, ?Biz türbanlılardan değil türbancılardan korkuyoruz, başını örtmeyene iffetsiz, namussuz, dinsiz damgası vurulacak. Toplumda büyük bir ayrımcılığa neden olacak. Bu ülkede oruç tutmayanlar dövüldü, eteğinin boyu kısa diye ortaöğretim öğrencisi polisten dayak yedi" dedi.

Konuşması sırasında milletvekili andını okuyan Arıtman'ın ?birkaç saat sonra yapılacak oylamada kim namuslu, kim şerefli göreceğiz" şeklindeki sözleri ise tansiyonun yükselmesine yol açtı. Arıtman'ın sözlerinin ardından AKP'li milletvekilleri, Arıtman'ın sözünü geri almasını istediler. Arıtman ise ?geri almıyorum, kim şerefli, kim şerefsiz göreceğim" derken, AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, yerinden fırlayarak hemen arkasındaki Arıtman'a ?otur yerine, tahrik etme, terbiyesiz terbiyesiz konuşuyorsun" diye bağırdı.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Daniş'e ?bu nasıl üslup, otur yerine" diye bağırırken, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de, ?otur yerine" diye bağırarak Daniş'e sert çıktı.

AKP İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı ise Arıtman'dan sonra söz alarak ?Arıtman'ın katıldığı 2'nci toplantıya katıldı. 2'nci toplantıda da kendi ahlak anlayışını ve uslubunu ortaya koydu. Toplantıyı da kendi ahlak anlayışına dönüştürdü. Sözünü geri alsın. Hoş olmayan kelimeler söylüyor. Anayasa komisyonu çalışıyor, bu ciddiyeti bozmasın" dedi.

GENÇ'LE KUZU SIK SIK ATIŞTI

Milletvekilleri arasında zaman zaman gerginliklere ve sert tartışmalara sahne olan komisyon toplantısında, renkli diyaloglar ise Kamer Genç ile Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu arasında yaşanıyor. Komisyon üyesi olmadığı halde toplantının öğleden sonraki oturumuna da katılan Genç, yaptığı konuşmada, Kuzu'nun bir televizyon programında anayasa değişikliği konusundaki açıklamalarına tepki gösterdi. Kuzu ise Genç'in sözlerine sinirlenerek ?Kendine gel, kimsin sen, kendi düzeyinle karıştırma" diye bağırdı. AKP'li Bilen ise, ?Televizyonda konuşmak için senden izin mi alacak" sözleriyle Genç'e tepki gösterdi. Genç ise Kuzu'ya ?seni okutacak kadar bilgi sahibiyim" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber