Siz bu haritanın neresindesiniz?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Şubat 2008 16:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ruhsal sorunların haritası çıkıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı tarafından yürütülen ''Şizofreni ve Diğer Psikotik Bozukluklarda Gen-Çevre Etkileşimi'' konulu projeyle İzmir'de yaşayan halkın ruhsal sorunlarının haritası

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı tarafından yürütülen ''Şizofreni ve Diğer Psikotik Bozukluklarda Gen-Çevre Etkileşimi'' konulu projeyle İzmir'de yaşayan halkın ruhsal sorunlarının haritası çıkarılacak.

Proje Yürütücüsü ve EÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayriye Elbi Mete, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'de ilk kez yapılacak bu çalışmayla değişik gelir düzeyi olan semtlerde yaşayanların psikiyatrik bozuklukların taranmasının amaçlandığını bildirdi.

Projenin Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden öğretim üyelerinin dahil olduğu geniş bir araştırma ekibi tarafından yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Mete, TÜBİTAK destekli projenin İzmir kent merkezini temsil eden 6 bin hanede sürdürüleceğini kaydetti.

Kentte yaşayan vatandaşların sosyodemografik bilgilerinin yanı sıra toplumsal açıdan büyük önem taşıyan bazı psikiyatrik rahatsızlıkların toplumdaki yaygınlığı açısından da bilgiler sunacağını belirten Prof. Dr. Mete, şunları kaydetti:

''Ege Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalındaki uzmanlar tarafından psikolog, hemşire, sağlık personelinden oluşan 10 kişilik bir ekip özel olarak proje hakkında eğitildi.

Görüşmeciler eğitimin ardından aralık ayı içinde alan ziyaretlerine başladı. Görüşmelerde katılımcıların sosyodemografik (gelir, eğitim ve mesleki durumu gibi) ve psikososyal (psikiyatrik belirtileri, genel sağlık durumları, sosyal işlevleri gibi) değerlendirmeler yapıldı.''

Prof. Mete, ziyaret edilecek evlere bir hafta önceden mektup göndererek proje hakkında bilgi verdiklerini de belirterek, hane ziyaretlerinin 6 ay devam edeceğini, ziyaretlerin tamamlanmasının ardından, verilerin değerlendirileceğini ve projenin 2 yıl içinde sonuçlandırılacağını bildirdi.

Projeyle, psikiyatrik belirtiler gösteren kişilerin ayrıntılı analizinin yapılacağına işaret eden Prof. Mete, bu sayede kişilerde psikiyatrik bozukluklara, özellikle de şizofreniye neden olan sosyal faktörlerin tanımlanabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber