Pahalı tahlilin ücreti hastadan alınıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Şubat 2008 18:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SSK) ödemelerini yetersiz bulan üniversite hastaneleri, muayene ve tahliller için ek ücret talep ediyor. 60 YTL'den fazla her tahlil ve röntgen için vatandaştan 200 YTL'ye varan miktarlar tahsil ediliyor. Hastaneler bu paraları öğretim üyesi farkı diyerek 'prosedüre' uygun hale getiriyor.

1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren kapılarını SSK ve Bağ-Kurlulara açan üniversite hastaneleri aldığı fark ücretleriyle vatandaşı mağdur ediyor. Sevksiz gitme imkânının ardından hasta sayıları artan üniversite hastaneleri, poliklinik hizmetlerinden bile ek para alıyor. Son örnek İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşandı. Doğuştan metabolik hastalığı bulunan Hatice Beyza Karataş'tan (7) poliklinik muayenesi ve ardından yapılan tahliller için 30 YTL istendi. Bütün hastalara aynı uygulamanın yapıldığını savunan Beyza'nın amcası Ahmet Karataş, "Herhangi bir profesöre, doçente muayene ettirmediğimiz halde öğretim üyesi farkı diye 30 YTL alındı." dedi. Cerrahpaşa'ya sevkle gittiklerini dile getiren Karataş, yeğeni Beyza'ya asistanın baktığını, buna rağmen tomografi karşılığında da fark ücreti alındığını söyledi. Uygulamaya tepki gösteren Karataş, muayene ve tahliller içinse 120 YTL ödeyecekleri bilgisini hastane personelinden aldıklarını aktardı.

Üniversite hastanelerinin kaynak sıkıntısını çözmek için yüzde 15'lik Hazine kesintisini yüzde 5'e indiren Maliye Bakanlığı, üniversitelerin kamu alacaklarının da ödenmesine karar vermişti. Hazırlanan pakete rağmen hastaneler vatandaştan fark ücreti almaya devam ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yetkilileri kamu kurumlarından 30 milyon YTL alacakları olduğu için fark aldıklarını iddia ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ceyhun Oral, vaka başı ödeme uygulamasının üniversite hastanelerine uygun olmadığını savunarak, "Zarar ediyoruz, hastaneyi çevirebilmek için pahalı tahlillerin parasını vatandaştan alıyoruz." dedi. SSK'nın tahlil için 50-65 YTL arasında para ödediğini dile getiren Oral, "Bir tahlil istiyorsunuz, maliyeti 300-400 YTL tutuyor. Geriye kalan kısmı mecburen öğretim üyesi farkı gösteriyoruz." diye konuştu. Üniversitelerarası Kurul Başkanı Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın ise fark ücretinin ancak özel hizmet seçilmesi halinde alınabileceğini söyledi. Tahlil ve görüntüler için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde vatandaştan ek ücret talep etmediklerini ifade eden Akaydın, şöyle konuştu: "Özel bir hoca istemediyse ve buna rağmen hastadan fark alınırsa haksızlık olur. Keyfi bir uygulamaya girer."

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber