Kapanacak belediyelerin durumu yarın belli olacak

Haber Giriş : 03 Şubat 2008 17:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP'nin güçlü olduğu Çankaya, Kadıköy gibi ilçelerin de bölünmesini öngören düzenleme için, AKP Genel Başkanı Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi başkanlığında bir heyet oluşturuldu. Belediye başkanlarının da görüşleri alınarak hazırlanan değişiklik taslağının bu hafta yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısının en önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor. Yapılacak değişiklikler 2009'daki yerel seçimleri de etkileyeceği için AKP tasarının bir an evvel yasalaşmasını istiyor. Anayasa'nın 67. maddesinde düzenlenen ?Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz? hükmünü nedeniyle tasarının 2009'un Mart ayında yapılacak yerel seçimlere yetişmesi için Şubat ayı içinde yasalaşması gerekiyor.

-YASA NELER GETİRİYOR-

Başta İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde seçimlerin seyrini değiştirecek olan değişikliğe göre nüfusları 2 binin altında olan 869 belediyenin yanı sıra 30 ilk kademe belediyesi kapatılacak. Böylece 3 bin 215 olan belediye sayısı 2 bin 216'ya düşecek. Buna göre belediyelerle mevcut imkanlarıyla birlikte İl Özel İdareleri'ne ?şube? yapılacak. Belediyecilik hizmeti de idare tarafından sağlanacak. Ayrıca, kapatılacak belediyelerin İller Bankası payı ise 10 yıl süreyle İl Özel İdaresi'nin hesabına yatırılacak.

-MEDENİYETLER İTTİFAKI-

Bakanlar Kurulu'nun diğer önemli gündem maddelerinden biri de ?Medeniyetler İttifakı Ulusal Planı? olacak. Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ın öncülüğünde başlatılan ve dünyada barışı artırmak, medeniyetler arasındaki çatışmayı önlemek için başlatılan projeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la İspanya Başbakanı Luis Rodriguez Zapetero başkanlık yapıyor. En son yapılan Bakanlar Kurulu'nda bakanlara dağıtılan ?Medeniyetler İttifakı Ulusal Planı?nda, proje kapsamında Türkiye'ye hangi görevler düştüğü, bu görev çerçevesinde hangi kurumların hangi adımları atacağı belirleniyor. Plan son Bakanlar Kurulu toplantısının gündemi yoğun olduğu için ele alınamamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber