'Sudan bol ne var' sözü tarihte kaldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2008 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, 2009'da İstanbul'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu'na hazırlanıyor. Foruma hazırlık amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ)Bursa Bölge Müdürlüğü'nde bilim adamlarının da katıldığı toplantıda konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, "Yeşil Bursa'mızda artık kuraklık endişesi yaşamaya başladık. Suyumuzu israf etmeden kullanalım. Artık 'Sudan bol ne var, sudan ucuz ne var' gibi veciz sözler tarihte kalmıştır" dedi.

Küresel ısınmayla birlikte kuraklık endişesinin açıkça dile getirildiği günümüzde suyun öneminin anlatılması amacıyla bir dizi çalışma yapılıyor.

Dünya Su Forumu'na hazırlık amacıyla DSİ'de düzenlenen toplantıya Vali Harput, DSİ Bölge Müdürü Mehmet Kılınç, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Başkaya, İktisadi İdari Bilimler Kentleşme ve Çevre Sorunları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ertük, Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Çevre Mühendisliği'nden Doç. Dr. Feza Karaer, Doç. Dr. Seval K. Solmaz ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü'nden Prof. Dr. Senih Yazgan katıldı.

DSİ Bölge Müdürü Mehmet Kılınç, Dünya Su Forumu'nda Bursa ve bölgenin 'Su kullanımı, arıtma, geri kazanım' konularında bildiri hazırlayacağını söyledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bursa Valisi Şahabettin Harput, suyunun insan hayatındaki vazgeçilmez derecede önemli olduğunu söyledi.

İnsanı, diğer canlılardan ayıran en büyük özelliğinin sorumluluk anlayışı olduğunu dile getiren Vali Harput, "Artık sanırım, herkes tehlikenin farkına varmıştır. Sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmezsek susuz kalacağız. Suyumuzu verimli kullanmamız gerekiyor. Su artmıyor, her geçen gün azalıyor, buharlaşarak azalıyor. Geleceğimizi tehdit eden olmazsa olmazlarımızdan suyunun kullanımının verimli kullanılması için gönüllü bilimadamlarının katkı sağlaması lazım. Hem bireysel, hem de kurumsal olarak suyu israf etmeden kullanmalıyız. Yeşil Bursa, Cennet Bursa dahi artık susuzluk tehlikesi yaşar hale geldi. Bazı laflar artık tarihte kaldı. Suyun kıymetini bilmezsek sıkıntı yaşarız. Su bilhassa ortadoğudaki strateji bir konu haline gelmiştir." diye konuştu.

Toplantıda söz alan bilim adamları ise, toplantının önümüzdeki eylül ayında yapılacak çalıştaya öncesi ön hazırlık olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber