Başbakan'a bile süpriz mi?

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 29 Şubat 2008 21:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'nin dünkü ?Kısa sürede bitmeli? uyarısına Org. Büyükanıt ?Kısa süre izafi bir kavram, bir gün de olur, bir sene de? dedi. NTV'nin sabah dünyaya duyurduğu haberin Başbakan'a bile sürpriz olduğu konuşuluyor.

Ankara kulislerinde, Başbakan'ın ?Ulusa Sesleniş? konuşmasını son anda geri çekmesi, kara harekatından haberi olmadığı şeklinde değerlendiriliyor. Gazeteci Cengiz Çandar, kendisine gelen bilginin bu yönde olduğunu söyledi. Kulislerden bir başka yorumda ise, dün ABD'yle harekatın süresiyle ilgili ?kriz' yaşanırken, Cumhurbaşkanı'nın ?haftalık olağan görüşme? günü çerçevesinde Genelkurmay Başkanı ve Başbakan'ı kabul ettiği hatırlatılıyor. Bu yorumu yapanlar, Genelkurmay Başkanı'nın Cumhurbaşkanı'na harekatın biteceğini söylemiş olabileceğini, Cumhurbaşkanı'nın da daha sonra Başbakan'a bu bilgiyi vermiş olabileceğini belirtiyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, dün Ankara'da Cumhurbaşkanı, Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile ayrı ayrı görüşmüş, her görüşmede ilettiği mesajı, basın toplantısında da açıkça söylemişti: Harekat kısa sürede bitirilmeli!

Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, bu mesaja şöyle yanıt verdi: ?Kısa süre izafi bir kavram, bir gün de olur, bir sene de.?

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Başbakan Tayyip Erdoğan da ?hedefe ulaşılınca, askerlerin döneceğini? açıkladı. İlerleyen saatlerde bu kez ABD Başkanı George Bush, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, altını çizerek harekatın ?mümkün olan en kısa sürede? bitirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu mesajlardan birkaç saat sonra, kara harekatının bitirildiği, askerlerin Kuzey Irak'tan çıkmaya başladığı, bu sabah NTV'nin haberiyle ortaya çıktı.

Haberin, Başbakan Tayyip Erdoğan için bile ?sürpriz? olduğu konuşuluyor. Gazeteci Cengiz Çandar, NTV'de ?Bendeki bilgi bu yönde? diyerek, harekatın bittiğinden Başbakan'ın bile sonradan haberdar olduğunu belirtti.

Başbakan'ın, bu akşam TV kanallarından yayınlanacak olan ?Ulusa Sesleniş? konuşmasının metnini, bugünkü gelişmeler üzerine ?değiştirmek için geri çekmesi? de, harekatın bitişinden haberi olmadığı iddialarını güçlendirdi.

Ancak, dün Genelkurmay Başkanı ve Başbakan'ın haftalık olağan görüşme için Köşk'e çıktığı hatırlatılarak, Büyükanıt'ın Gül'e harekatın bitirildiği bilgisini vermiş olabileceği, Gül'ün de bu bilgiyi Erdoğan'a söylemiş olabileceği ifade ediliyor.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, bu soruların cevabı yok. Çankaya ve Başbakanlık'tan da açıklama yapılmadı. Genelkurmay'ın harekatın bitişini duyurduğu açıklamasında ise, ABD'nin uyarı mesajlarının etkisine ilişkin yorumları kesmek amacıyla ?Harekatın başlangıç ve bitiş zamanı tarafımızdan belirlenmiştir? ifadesi kullanılıyor, ?iç ve dış etki olmadığı? belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber