Başsavcı:Yolsuzluk varsa mafya oluşur

Haber Giriş : 06 Ekim 2004 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alaattin Çakıcı'nın iade kararıyla 'mafya' olgusu yeniden ülkenin gündemine otururken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, yolsuzluğun bulunduğu yerde mafya gruplarının oluşmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi

Türkiye'ye iadesine karar verilen çete elebaşı Alaattin Çakıcı'nın 'Konuşursam ülke yıkılır, devletimle hesaplaşacağım' sözleri tartışılırken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'tan, çarpıcı açıklamalar geldi. Medyadaki mafya haberlerinin Türkiye'deki kötü gidişin en açık göstergesi olduğunu belirten Başsavcı Ok'un AKŞAM'a yaptığı açıklamalar özetle şöyle:

Yoksulluğun temel nedeni yolsuzluklardır. Devlet için en büyük tehlike olan yolsuzluk, beraberinde mafya gruplarını da getirir.

Türkiye'de yolsuzluklarla ve mafya grupları ile daha etkin mücadele edebilmek ve kötü gidişe dur diyebilmek için mutlaka yargının güçlendirilmesi gerekiyor. Devletin temelini, güçlü ve bağımsız yargı oluşturur. Yargı güçlü ve bağımsız değilse, devlet de adil değildir ve böyle bir devlet uzun ömürlü olamaz.

TÜRKİYE BAŞSAVCILIĞI

Öncelikle Türkiye Başsavcılığı'nın bir an önce kurulması gerekiyor. Böylece ülke genelindeki Cumhuriyet savcılarının tümü, Türkiye Başsavcılığı'na bağlanmış olacak. Türkiye Başsavcılığı, birden çok ili kapsayan organize olaylarda, savcılıklar arası yetki karmaşasına da son verecek. Hangi olayın hangi savcılık tarafından soruşturulacağına karar verecek olan Türkiye Başsavcısı, savcılara dava açma emri de verebilecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından temsil edilecek Türkiye Başsavcılığı, bölgesel ve sınırı aşan suçlarla mücadelede, uluslararası işbirliğini de geliştirecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan, Türkiye Başsavcılığı kurulmasını öngören Anayasa değişikliği taslağının bu yasama yılı içinde gerçekleştirilmesini bekliyoruz.

Yolsuzluklarla ve organize suç örgütleriyle mücadelede, yargının önündeki diğer engellerin de kaldırılması gerekiyor. Ayrıcalıklı hiç bir kesim kalmamalı. Memurların yargılanmasında izin mekanizmasının bir an önce kaldırılması gerekiyor. Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı da, milletvekili seçilme yeterliliğine engel teşkil etmeyen suçlar dışında kaldırılmalıdır.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber