Trabzon Belediyesi'nde yolsuzluk iddiası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2008 11:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Trabzon Belediyesi'nin 2007 yılı gelir hesaplarında yolsuzluk yapıldığı iddia edildi.

Belediye Meclis Denetim Komisyonu'nun hazırladığı 2007 Yılı Denetim Raporu'nda, 809 bin YTL'lik otopark gelirinin belediye gelir hesaplarında yer almadığı tespit edildi.

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 25. maddesi gereğince belediyelerin gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap ve kayıt işlemlerinin denetimini süresi içerisinde yapmak üzere komisyon oluşturuldu.

Belediye Meclisi'nin 2 Ocak 2008 tarihli birleşiminde alınan 003 sayılı kararı ile Meclis Denetim Komisyonu'na Meclis Üyeleri'nden İsmail Kemarkaya, Metin Öztürk ve Gürsel Gençsoy seçildi.

3 kişiden oluşan meclis denetim komisyonu ile yardımcı personellerden oluşan ekip, belediye hesapları üzerinde yaptığı 2007 Yılı Denetim Raporu'nu tamamlayarak 1 Nisan 2008 tarihinde Meclis Başkanlığı'na sundu.

Oy çokluğu ile kabul edilen ve komisyon üyesi Gürsel Gençsoy'un 'muhalif şerh' koyduğu raporda, Trabzon Belediyesi'nin 2007 yılı hesaplarında izah gerektiren önemli usulsüzlükler bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Trabzon Belediyesi Meclis Denetim Komisyonu'nun hazırladığı Trabzon Belediyesi 2007 Yılı Denetim Raporu'na göre 809 bin YTL'lik otopark gelirinin belediye gelir hesaplarında yer almadığı tespit edildi.

Belediyenin gelir kalemlerini oluşturan bağış, kira ve devir ücretleri ile ilgili olarak Emlak ve istimlak Müdürlüğü hesap ve kayıt işlemlerinde de yolsuzluk yapıldığı iddia edilen raporda, ayrıca belediye kaynaklarının rantabl bir şekilde kullanılmaması sonucu TRABEL A.Ş. vasıtasıyla yapılan müteahhitlik hizmet alımlarında 8,3 milyon YTL gider artışı yaşandığı ve Belediye İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü'nce bazı personele 2005 yılından beri fazla ödeme yapıldığına yer verildi.

Yüzde 98'ine belediyenin sahip olduğu TRABEL şirketinin gider artışının dikkat çekici olduğuna vurgu yapılan raporda, bu durumun aşırı sayıda yeni işçi alımından kaynaklandığı ileri sürüldü.

-KİRA GELİRLERİ-

Belediyenin 2007 yılı kira gelirlerinin 2006 yılı rakamlarına oranla yüzde 10'luk artışla 3,2 milyon YTL olarak gerçekleştiği belirtilen raporda, şu ifadelere yer veriliyor: "Bu gelirlerin takibi ile sorumla Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'nün 2007 yılı içindeki işyerinin bağış, kira ve devir ücretlerinin tahsilatında komisyonumuzca tespit edilen yolsuzluklar, belediyemiz adına vahim bir durum olarak değerlendirilmiş olup izahı gerekmektedir. Bu konuda komisyonumuzca oybirliği ile alınan karara istinaden hazırlanan rapor 25 Şubat 2008 tarihinde bir yazı ile Belediye Başkanlığı'na verilmiştir."

-OTOPARK GELİRLERİ-

Belediyenin, Otopark Gelirleri'nin 2007 yılında 1 milyon YTL artışla 1,6 milyon YTL'ye ulaştığı belirtilen raporda, bankaya yatırılan otopark ücretlerinden 809 bin YTL'lik kısmın belediye gelir hesaplarında yer almadığı bilgisine yer verildi.

Raporda ayrıca, banka hesabına yatırılan otopark gelirlerinden 5,3 milyon YTL'nin bankadan çekilerek amacı dışında kullanıldığı ifade edildi.

Yürürlükte olan Otopark Yönetmeliği'nin 11. maddesine göre bu durumun yasal olmadığı hatırlatılan komisyon raporunda şu ifadelere yer veriliyor: "Otopark ücretlerinin yatırıldığı banka hesabı özetlerinden tespit edildiği üzere; bankanın otopark hesabına 2005 yılında 952 bin YTL, 2006 yılında 1,975 milyon YTL ve 2007 yılında da 2,389 milyon YTL olmak üzere toplam 5,316 milyon YTL olduğu, diğer taraftan belediyece kentte herhangi bir bölge ve genel otoparkları yaptırılmadığı halde bankanın 07000006 nolu otopark hesabından toplam 5,365 milyon YTL çekildiği anlaşılmıştır. Ortaya çıkan bu durum karşısında halen yürürlükte olan Otopark Yönetmeliği'nin 11. ve geçici 4. maddesinin amir hükmü karşısında konunun izahı gerekmektedir. Ayrıca banka hesaplarına göre, 2007 yılında otopark hesabına 2,389 milyon YTL'nin yatırılmış olduğu anlaşıldığı halde, Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından Komisyon Başkanlığımıza gönderilen 2007 Yılı Gelirlerinin Ekonomik Sınıflandırılması tablosunda, otopark ücretlerinin 1,580 milyon YTL olarak belirtilmiştir. Bu durum karşısında aradaki 809 bin YTL'lik farkın hangi gelir veya nerede olduğunun izahı zorunlu görülmektedir."

-BELEDİYENİN GÖRÜŞÜ-

Öte yandan, konuyla ilgili görüşlerini aldığımız belediye yetkilileri, Belediye Meclis Denetim Komisyonu'nun hazırladığı raporun kesin ve nihai bir durum ortaya koymadığını savundu. Raporun, Başkan Volkan Canalioğlu'na yeni ulaştığı ve henüz üzerinde inceleme yapmadığı bilgisini veren yetkililer, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra rapordaki iddialarla ilgili görüş beyan edebilecekleri bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber