2007 yılı çete operasyonlarında 133 memur gözaltına alındı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Nisan 2008 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Emniyet, organize suç örgütleri ile çetelerin 'derin' ilişkiler ağının ayrıntılarını içeren bilgilere ulaştı.

Emniyet'e göre çeteler, özellikle kamu görevlileri veya tanınmış kişilerle aynı karede olmaya çalışarak onları kendi örgütlerinin bir parçasıymış gibi gösterme gayretinde. Emniyet'in raporuna göre halk, artık çeteleri kendi sorunlarına çözüm bulan alternatif merciler olarak da görmüyor. Emniyet verilerine göre, geçtiğimiz yıl çetelere karşı 167 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 133'ü kamu görevlisi 2 bin 463 çete üyesi gözaltına alındı.

Silahlı çetelere dönük operasyonların 43'ü İstanbul'da düzenlendi. İstanbul'u, Ankara, İzmir, Kocaeli, Adana, Mersin, Gaziantep izledi. Gözaltına alınan kamu görevlilerinin büyük bölümü organize suç örgütü üyesi olmak, rüşvet almak, çeteye yardım yataklık etmek ve görevi kötüye kullanmak gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

Son 5 yılda gözaltına alınan kamu görevlilerinin sayısı ürkütücü boyutlarda. Polis, 5 yılda 624 kamu görevlisini organize suç örgütlerine yapılan operasyonlarda gözaltına aldı. 2003'te 103 kamu görevlisi aynı suçlamayla yakalanırken, bir yıl sonra 114, 2005'te 92, önceki yıl 182 ve 2007'de de 133 kamu görevlisi hakkında çete soruşturması yapıldı. Emniyet çete-bürokrat ilişkisine dönük ilginç saptamalarda da bulunuyor. Buna göre çeteler ve suç örgütleri, 'kendi ilgi alanlarına giren kamu birimlerinden görevlilerle ve medyada tanınmış kişilerle irtibata geçerek onların nüfuzundan yararlanmak istiyor. Bu sebeple organize suç örgütleri özellikle kamu görevlileri veya tanınmış kişilerle aynı karede olmaya çalışırken, onları kendi örgütlerinin bir parçasıymış gibi gösterme gayretinde. Örgütler aralarına aldıkları tecrübeli kamu görevlileri sayesinde, suç örgütü faaliyetlerini sanki kamunun, toplumun ya da ülkenin yararına gibi göstermeye çalışıyor.'

Polis, 2007'de yaptığı çalışmalarda çetelerin kültüründe de bir değişim olduğunu belirtiyor. Geçmiş yıllarda 'delikanlılık' söyleminin çağrıştırdığı anlamlar içerisinde kendisine yer bulamayan kumarhane işletmeciliğinin, suç örgütlerinin öncelikli faaliyet alanı haline geldiği Emniyet'in değerlendirmesinde bulunuyor. Suç örgütleri kazandıkları kötü ün ile yasal olmayan risksiz alanlardan kopmadı. Yaptırımı ağır olan suçlar yerine daha çok para cezası ile kurtuldukları suçlara yöneldi. Emniyet Genel Müdürlüğü, halkın artık çetelere hiçbir şekilde itibar etmediğine de dikkat çekiyor. Geçmiş yıllardan farklı olarak halk, organize suç örgütlerini kendi sorunlarına çözüm bulan alternatif merciler olarak görmüyor. Rapora göre, vatandaşlar artık karşılaştıkları sorunlar karşısında resmi otoriteye başvurmayı tercih ediyor.

Sedat Güneç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber