ASKİ'ye su fiyatlarıyla ilgili dava açıldı

Haber Giriş : 16 Ekim 2004 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Hakları Derneği, ASKİ'nin su fiyatlarıyla ilgili Danıştay'da dava açtı

Tüketici Hakları Derneği, ASKİ'nin su fiyatlarıyla ilgili uygulamasının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turan Çakar, söz konusu dava dilekçesini Danıştay'a verdikten sonra açıklamalarda bulundu.

ASKİ'nin uyguladığı su fiyatları hakkında derneklerine yoğun şikayet gelmesi üzerine dava açtıklarını belirten Çakar, ASKİ'nin su fiyatlarıyla ilgili haksız uygulamalarını, ?kademeli fiyat uygulaması, faturaların 45 günlük periyotlarla düzenlenmesi, faturalara atık su bedeli dışında temizlik vergisi eklenmesi ve ön ödemeli sayaç kullanımı? olarak sıraladı.

ASKİ tarafından 10 metreküp ile 30 metreküp arasında tüketilen her metreküp su başına yüzde 156, 30 metreküpten sonraki her metreküp için ise yüzde 276 daha fazla su parası alındığını kaydeden Çakar, bu fiyatlara KDV'nin de dahil olmadığını vurguladı.

Çakar, ?Hemen hemen her abonenin kademe sınırlarını geçtiği ortadadır. Faturaların 45 günlük periyotlarla düzenlenmesiyle, tüketicinin tasarruf yapması ve daha az su harcayarak, kademe sınırlarını geçmemesi imkansız hale getirilmiştir. Bu durumda uygulamanın, tasarrufu teşvik değil, kuruma daha fazla gelir sağlama amacı taşıdığı tartışmasızdır? diye konuştu.

ASKİ'nin bu uygulamayla, suyun en temel tüketici hakkı ve kamu hizmeti olduğunu unutarak, fahiş gelir sağladığını ifade eden Çakar, çevre temizlik vergisinin daha önce su faturalarına atık su bedeli olarak yansıtıldığını, ancak şimdi çevre temizlik vergisi altında bir kalem daha açılmasının usul ve yasaya aykırı olduğunu, aynı verginin mükerrer tahsilinin söz konusu olduğunu savundu. Çakar, ASKİ'nin yapmaya çalıştığı ön ödemeli sayaç uygulamasının da tüketici aleyhine olduğunu ileri sürerek, tüketicilerin bu uygulamayla sayaçlarını değiştirmeye zorlandığını, temel bir ihtiyaç olan suyu kullanmadan bedelinin ödenmesinin istendiğini kaydetti. ASKİ'nin yüksek fiyat uygulamasının kar amacı gütmesinin, evrensel tüketici haklarına, insan haklarına, anayasaya, sosyal devlet anlayışına aykırı olduğunu öne süren Çakar, ASKİ'nin yüksek fiyat uygulamasının yoksulluk ve açlık sınırında yaşayan, zor geçinen tüketicilerin hayatını daha da güçleştirdiğini söyledi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber