'Tedavülden kalkmış tip'e yakın takip

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 10 Haziran 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Velev ki haklı çıktı...

Başbakan Erdoğan ?Tedavülden kalkmış tip' diye alaycı bir dille eleştirse de AKP, Onursal Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu'nun tezlerini yakın takibe aldı. Bir AKP yöneticisi, ?Görüşleri hukuki değil ama sürekli uygulandığı için ilgileniyoruz' dedi

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde ortaya attığı, Anayasa Mahkemesi'nin de tescil ettiği ?Seçim oturumuna başlamak için TBMM'de 367 milletvekilinin hazır bulunması gerekir? teziyle Türkiye'nin gündemini belirleyen Onursal Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nu son günlerdeki çıkışları nedeniyle AKP yakın takibe aldı.

Radikal Gazetesi'nin haberine göre Kanadoğlu'nun tezlerini ?hukuki bulmasa da, uygulanması nedeniyle' izlemeye alan AKP kurmayları, son olarak ?AKP kapatılırsa Başbakan Tayyip Erdoğan araseçimde bağımsız aday olamaz; ancak genel seçimde olabilir? tezini değerlendiriyor.

Kanadoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimine damgasını vurmuş, 367 kararına neden olan görüşü nedeniyle siyasetteki dengeleri değiştirmişti. Başbakan Erdoğan'se Kanadoğlu'nun görüşlerini alaycı bir dille eleştirmiş en son Osmaniye'deki konuşmasında ?Bazı emekli, tedavülden kalkmış tipler çıkıyorlar. Bazıları da hukukçular, onursal diye de bir sıfat almış kendine? demişti. Erdoğan'ın bu alaycı yaklaşımına rağmen AKP yönetimi, Kanadoğlu'nun görüşlerini yakın takibe aldı. AKP'liler Kanadoğlu'nun konuşmaları ya da yapılan söyleşilerin kupürlerini dikkatle inceliyor tartışarak, yorumlarda bulunuyor. AKP'nin üst düzey bir yöneticisi de, partinin ilgisini doğrulayarak, ?Kanadoğlu'nun görüşleri tabii ki çok önemli. Görüşler hukuki değil; ancak sürekli uygulandığı, dikkate alındığı için ne olabileceğini kestirmek yönünden tezlerine bakıyoruz. Bugüne kadar hukuksal olmasa da hep dediği oldu. İlgi bundan dolayı? dedi.

?Uygulanma kabiliyeti var'

Kanadoğlu'nun AKP'nin kapatılması halinde ortaya çıkacak sonuçlar ve Erdoğan'ın durumuna ilişkin çıkışları da parti yöneticilerinin gündemine geldi. Kanadoğlu'nun, siyasi yasaklı Erdoğan'ın bağımsız aday olup olmayacağına ilişkin, araseçim ve genel seçim ayrımına giderek, ?AKP kapatılırsa Erdoğan araseçimde aday olamaz; ancak genel seçimde olabilir? şeklindeki görüşleri AKP'de değerlendirilirken, ortaya çıkan ağırlıklı ilk görüşler bu değerlendirmenin doğru olabileceği ya da hukuksal olmassa da uygulanabileceği yönünde oldu.

Kanadoğlu'nun bu görüşünün AKP'deki planları da etkilemesi bekleniyor. Partinin kapatılması ve siyasi yasak gelmesi halinde, yerel seçimleri öne çekerek ara seçim yapmayı ve Erdoğan'la diğer kurmayları bağımsız adaylık formülüyle yeniden Meclis'e sokmayı planlayan AKP, Kanadoğlu'nun tezinin uygulanacağının olasılık dahilinde olması ya da kesinleşmesi halinde ara seçim yerine genel seçime gitmeyi gündemine alacak. Bu durumda Erdoğan, genel seçimde tartışmasız bağımsız milletvekil olarak parlementoya girebilecek; belki de bağımsız başbakan olacak. Kanadoğlu ne demişti?

Ne demişti?

Kanadoğlu, AKP'nin kapatılması senaryolarını değerlendirirken şu görüşleri dile getirmişti: ?Şu anda 23'üncü dönem TBMM görevde. Anayasa Mahkemesi'ndeki dava kapatma ve siyasi yasaklamalarla sonuçlanırsa, yasaklanan kişiler 23'ncü dönem men edilmiş olacaklar. Ara seçim yapılması halinde seçilecek olanlar 23'ncü dönemin kalan bölümü için seçilecekler. 23'üncü dönem çalışmalarından men edilmiş isimlerin aynı dönemde tekrar TBMM'de koltuğa oturması mümkün değildir. Buna yol vermek kanuna karşı hiledir. 23. dönem kendini feshedecek bir erken seçim kararı alırsa yasaklı olanlar her kim olursa olsun bağımsız olarak erken genel seçime girebilirler. Ancak ara seçime giremezler. Seçime bağımsız olarak girme hakları sadece genel seçimler içindir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber