İlker paşa, Jandarmayı sağlama aldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Ağustos 2008 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sürpriz Jandarma'da

ABDÜLKADİR SELVİ

Her yönüyle farklı bir Yüksek Askeri Şura süreci yaşandı.

Başbakan olduğu 2002 yılından bu yana YAŞ toplantılarına başından sonuna kadar iştirak eden Başbakan Erdoğan bu kez sadece açılış bölümüne katıldı.

İlk kez bu Şura'da ihraç olmadı ve yine ilk kez şerh düşülmedi.

Bu kez irticadan ziyade Ergenekon kapsamında ihraçlar olacak beklentisi hakimdi. Böyle bir görüntü verilmek istenmemiş gibi gözüküyor.

Zaten Ergenekonla birlikte ismi anılan kimsenin emekliye sevk edildiğini söylemek mümkün değil.

Bunun tek istisnası çok fazla deşifre olan Piyade Okul Komutanı Tümgeneral Zekeriya Öztürk.

Ergenekon sanıklarından Muzaffer Tekin'e plaket vermesiyle gündeme gelmişti Öztürk Paşa.

Bu Şura'yı tanımlamak gerekirse, ?Made-in İlker Başbuğ? şurası demek mümkün.

2010 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenecek olan Orgeneral İlker Başbuğ, bu Şura'da çalışacağı ekibi belirledi.

Başbakan Erdoğan da Genelkurmay Başkanı Büyükanıt da Başbuğ Paşa'ya bu imkanı sundular.

Hüseyin Kıvrıkoğlu Genelkurmay Başkanlığı'ndan ayrılırken, kendisinden sonra bu göreve gelecek olan Hilmi Özkök'e bu imkanı sunmamıştı örneğin.

Jandarma Genel Komutanlığı'na veda etmek üzere davetiyelerini bile hazırlayan Orgeneral Aytaç Yalman, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmişti.

Kendi içinde ilginç değişiklikleri barındıran bir YAŞ tablosu ile karşı karşıyayız.

?YouTube?a düşen ses ve görüntülerin etkisinin sınırlı olduğunu görüyoruz.

Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanı Tuğgeneral Münir Erten'in konuşması YouTube'a düşmüştü. Erten Paşa emekli oldu. Ancak darbeyi öven konuşmaları YouTube'a yansıyan Tümamiral Kadir Sağdıç, Koramiralliğe yükseltildi.

Kara Kuvvetleri'nde 7 korgeneral arasından sıyrılarak Orgeneral olan Aslan Güner paşa ile Hayri Kıvrıkoğlu'nun konumu da bu açıdan çok önemli. İki paşa hem orgeneral oldular hem de yeni orgeneral olmalarına rağmen çok önemli görevlere getirildiler. Güner Paşa, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı, Kıvrıkoğlu ise Ege Ordu Komutanı oldu. Aslan Güner, Cumhurbaşkanı'nın eşinin elini sıkmamak için protokolü terk etmiş, Kıvrıkoğlu ise KKTC Başbakanı Soyer'in elini sıkmamıştı.

YAŞ'ın en büyük sürprizi yine Jandarma'da yaşandı. Koşaner Paşa'dan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı'na 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın getirilmesi bekleniyordu.

Iğsız, Genelkurmay 2. Başkanlığı görevine getirildi. Ordu komutanlığı yapmış birisi için bu çok alışılmış bir atama değil. Daha önce Büyükanıt Paşa'da, İlker Başbuğ da Orgeneralliğe terfi ettirilerek bu göreve atanmışlardı.

Jandarma Genel Komutanlığı görevine getirilen Atila Işık ise İlker Başbuğ'un en kritik ataması. Jandarma'dan Kara Kuvvetlerine geçiş devam ederse, Atila Paşa, Ergun Saygun'a göre Genelkurmay Başkanı olmaya daha yakın. Atila Işık'la Ergun Saygun 1946 doğumlular.

Ayrıca İlker Paşa en yakın çalışma arkadaşını Jandarma Genel Komutanlığı'na getirerek, en önemli istihbarat kurumunu sağlama alıyor.

Görünen o ki bu YAŞ'tan sonra'da ?Karşıki dağlar Jandarma? demeye devam edeceğiz...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber