Memurların zam pazarlığı 15 Ağustosta başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Memur maaşlarına gelecek yıl için yapılacak zam miktarının yanı sıra sosyal ve özlük haklara ilişkin taleplerin ele alınacağı toplu görüşmeler 15 Ağustosta başlayacak.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplu görüşmelerde somut sonuçlara ulaşılabilmesi amacıyla görüşmeler öncesinde Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve KESK Genel Başkanı Sami Evren'i birlikte kabul etti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Başesgioğlu ile toplu görüşmelerin gündemi ve takvimi konularını görüştüklerini belirterek, "Maliye yetkililerinin 15 Ağustosa hazır gelmesini ve nasıl bir teklifle geleceklerini bu tarihe kadar belirlemelerini istiyoruz" dedi.

Akyıldız, özellikle geçen seneki görüşmelerde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle görüşme yapılan günler sonunda tutanak tutulmasını talep ettiklerini belirtti.

Grev ve toplu sözleşme haklarına ulaşılması için Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda gerekli düzenlemelerin yapılması ve Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı hale getirilmesi konusunda siyasi iradenin samimi gayret göstermesi gerektiğini dile getiren Akyıldız, bu sağlandığında somut sonuçlar elde etmenin kolaylaşacağını kaydetti.

Akyıldız, bu yıl önceki yılların aksine mali konularla ilgili bir teklif sunmadan önce, Kamu İşveren Kurulu'ndan kamu çalışanlarına gelecek yıl için ayrılan kaynağın ortaya konmasını talep edeceklerini vurguladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da mevcut uygulamalarda çalışanlar aleyhine ciddi haksızlıklar olduğunu belirterek, genel olarak ücretlileri koruyacak şekilde gelir vergisi dilimlerinin 5'er puan düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Yüzdelik zamların enflasyon karşısında anlamsız kaldığını dile getiren Gündoğdu, "Ekonomik büyüme ıskalanmamalı. Kamu çalışanlarının ücretleri belirlenirken enflasyonun yanında büyümeden de pay verilmeli" dedi.

Geçen yıl mali konularda uzlaşma sağlanamayınca sosyal haklarla ilgili mutabakata varılan konuların da sonuçlandırılamadığına işaret eden Gündoğdu, bu nedenle görüşmelerin mali ve sosyal konular olarak 2 boyutlu değerlendirilmesi ve bu şekilde karara bağlanması istediklerini kaydetti.

Gündoğdu, sendika üyesi memurlara verilen sendika ödeneğinin de sendika üyeliğinin özendirilmesi amacıyla 5 YTL'den 25 YTL'ye çıkarılmasına ve bu iki kesim arasında bir fark yaratılmasını ihtiyaç olduğunu belirtti.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkını içermeyen Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun kadük olduğunu ve kamu çalışanlarının sorunlarına çözüm arama noktasında ihtiyaca cevap vermediğini savundu.

Bu durumdaki bir yasanın çerçevesini çizdiği toplu görüşmelerden olumlu sonuç almanın mümkün olmadığını dile getiren Evren, "Toplu görüşmeler, eşit mücadeleyi engelleyen bir oyuna dönüşmüştür. Toplu sözleşme önünde engel olan bu oyun bozulmalıdır. KESK olarak bu oyunu bozacağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber