KESK: 2004 yılında da sosyal haklar konusunda mutabakat metni imzalanmıştı ama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2008 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK'te mutabakat metni hoşnutsuzluğu

Ankara - KESK'ten yapılan açıklamada, toplu görüşmeler sonunda imzalanan mutabakat metninde yer alan 23 konudan 22'sinin, 2004 yılı mutabakat metninde yer alan konular ile halen mevcut mevzuatta yer alan birkaç hususu içerdiği ifade edilerek, "Mutabakat metni, 2004 yılında varılan yazılı mutabakatın aradan geçen 4 yıla rağmen yerine getirilmediğinin açık bir itirafıdır" denildi.

KESK'ten yapılan yazılı açıklamada, 7. dönem toplu görüşmeler sonunda imzalanan mutabakat metninin en önemli özelliğinin, bir "toplu görüşme mutabakatı" olması olduğu belirtildi.

Metnin hiçbir yerinde kamu görevlilerinin toplu sözleşme ve grev hakkı ile ilgili herhangi bir ibare yer almadığı ifade edilen açıklamada, "Gerek hükümet, gerekse de Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen Başkanlarının toplu sözleşme ve grev ile ilgili kamuoyuna yaptıkları açıklamalarının samimi olmadığı anlaşılmıştır. Bu metin, devlet güdümlü sendikacılığın sonucu ortaya çıkmıştır" görüşüne yer verildi.

Merkez Bankasının en son yayımlanan 2008 yılı Üçüncü Dönem Enflasyon Raporu'nda, Temmuz 2008 itibariyle 12 ay sonrası, yani Temmuz 2009 için enflasyon beklentisinin yüzde 8,61 olarak öngörüldüğüne işaret edilen açıklamada, bu durumda, kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine tahmin edilen enflasyon oranı kadar zam yapıldığı, buna imza atan konfederasyonların da büyümeden pay istemedikleri öne sürüldü.

Mutabakat metninde, enflasyon nedeniyle oluşacak farkın altı aylık dönemler halinde memurlara yansıtılmasının öngörüldüğü anımsatılan açıklamada, enflasyonist dönemlerde enflasyon farklarının her ay maaşlara yansıtılırsa anlamlı olduğu, altı ay sonra yapılacak enflasyon farkı ayarlamasının ücretlerin enflasyon karşısında değer yitireceği anlamına geldiği değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, mutabakat metni ile Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen'in, toplu sözleşme ve grev haklarını kullanmaktan imtina ettikleri savunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber